Jedan od razloga za vekovno propadanje Srbije je i negativna selekcija. Loši, neobrazovani i nekvalitetni ljudi koji dolaze preko prijateljskih veza (često preko stranaka) na visoke položaje i uništavaju preduzeća, ljude, kapital, poslovnu klimu i sve redom.  Mnogo je direktora i direktorčića kojima ne bi smelo da se poveri ni čuvanje ovaca jer bi i tu nešto pokvarili, ali tako je. I za takve ljude možemo reći da su se zaposlili preko veze.

cartoon-nepotism1

Ali, da li su sve veze loše? Da li pravimo ključne razlike između normalnog i vezarskog zapošljavanja. Na zapadu (u kulturnim, razvijenim zemljama) zapošljavanje preko veze je sasvim normalna pojava. Ali te veze su mnogo drugačije u odnosu na to kako ih mi u Srbiji doživljamo i definišemo. U Srbiji se svako zapošljavanje preko veze posmatra isključivo sa negativnom konotacijom. Jer, zemlja je toliko upropašćena da je takav način razmišljanja potpuno normalan. Ali nije. Niti treba da bude. Zato, postoje dve podele veza:

1. Nepotizam

2. Preporuka

Nepotizam

nepotism

Šta je nepotizam? Jedna od stručnih definicija glasi ovako:

Nepotizam (od latinskogneposnepotis = nećak, potomak, unuci i talijanskog: nipote = nećak) je termin kojim se označava tip ponašanja najčešće nosioca političke, ekonomske, vojne ili neke druge moći, koji na osnovu svog povlaštenog položaja u hijerarhiji, favoriziraju članove svoje porodice ili prijatelje u odnosu na druge osobe, bez obzira na njihovu stručnu sposobnost kod zapošljavanja, davanja poslova ili dodjeljivanja nekih benificija.

A laički rečeno, nepotizam je kada osobi kojoj ne bi dao ovce da čuva jer je toliko nesposoban daš neko važno mesto, uglavnom gde upravlja i vodi tim ljudi,gde ga niko neće ceniti, gde će ga svi potajno mrzeti, i gde će na kraju upropastiti ceo posao. To je ono kad nekoga ne biste zaposlili kod sebe u firmi za života, ali biste ga ubacili kod nekog drugog. Jer toliko je nesposoban da se plašite da bi vam nešto pokvario u sopstvenoj firmi. Kao recimo što je gospodin gradonačelnik Obrenovca, osoba koja je fakultetski obrazovana (ETF) ali potpuno nestručna, preko svojih nepotističkih veza dobio prvo zaposlenje u upravnom odboru Jata, a potom u upravnom odboru Kolubare. Čovek bez dana radnog staža je dobio mesto u upravnom odboru. Za one koji ne znaju, upravni odbor je de facto najvažnije telo u svakoj kompaniji, jer je ono to koje strateški upravlja istom. Osnivači (vlasnici) odnosno skupština osnivača bira upravni odbor koji dalje bira direktora ili izvršni odbor i kontroliše njegov rad. Gospodinovu stručnost smo više puta videli na delu, naročito kao gradonačelnika Obrenovca tokom poplava.

Dakle to bi bio nepotizam u srži. I da, on ne valja. To je loše. Ali, šta je sa drugom vrstom veza – preporukom?

Preporuka

011215-friends-660x370

Zamislite sledeću scenu: Dva prijatelja sede u kafiću i piju kafu. Pričaju o životu, društvenim i sportskim događajima i uživaju. Odjednom, dotaknu se poslovnih tema. Svako priča kako je u njegovoj firmi. I jedan kaže kako njegov prijatelj traži posao, sjajna osoba, vredna, pametna, snalažljiva i ozbiljna. Poslao više CVeva i čeka odgovor. Ovaj drugi kaže da upravo on traži nove radnike. I tako zaposli tu osobu, verujući svom prijatelju.

Šta mislite o ovoj situaciji? To svakako nije nepotizam. To je iskrena preporuka neke osobe čije je mišljenje validno i kome se veruje. Uostalom, niko normalan neće da stavlja svoje ime na liniju. Da ukalja svoj obraz i ugled tako što će preporučiti nekome nešto loše. Zamislite neko vas pita za dobar auto servis a vi ga pošaljete kod nekog prevaranta. Vi ste time ukaljali vaš ugled i obraz i više vam neće verovati. Zato su ovakve preporuke dobra stvar. Konkurs je sjajna stvar, da se razumemo. I najpoštenija. Ali, vi iz nečijeg CVa ili razgovara ne možete 100% znati da li osoba zaista onakva za kakavu se predstavlja. Ali ako vam neki prijatelj preporuči slučaj dobija sasvim novu dimenziju. Ovo se najčešće događa u privatnim firmama. Često čujem „e, ladno se neki tamo zaposlio preko veze“ ni ne razumejući da se nije zaposlio tek tako. Niko u privatnu firmu ne prima nekog ko nije stručan, sposoban ili vredan truda. Lično sam „zaposlio“ dve osobe, koje sam preporučio prijateljima, i tako stavio svoj ugled na panj. I još uvek je neukaljan 🙂 Veoma sam ponosan što je upravo moja preporuka omogućila prijateljima da dobiju kvalitetan kadar. Moje ime danas više vredi.

One thought to “Zapošljavanje preko veze: da li su sve veze loše?”

  • Ratko

    Odavno to pričam drugovima, večitim kritizerima, al ne vredi. Pokazaću im tekst sada. Mada sumnjam da će shvatiti, bez obzira. Valjda je ovde toliko dugo sve naopako da se zaboravilo kako treba da bude.

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.