Nedavno su se dogodile određene promene na PayPalu po pitanju tretiranja Srbije. Do sada je isplata novca sa PayPala naplaćivana u evrima, fiksno u iznosu od 4 eur po transakciji. I za fizička i za pravna lica. Isplata se povlačila isključivo u evrima, odnosno drugoj podržanoj originalnoj valuti. Firme koje su imale račun u banci koja podržava devizno knjiženje, direktno sa PayPala, novac bi dobili u evrima na deviznom računu (recimo Unicredit Banka). U suprotnom, banka bi im konvertovala iznos u dinare i proknjižila na dinarski račun (recimo Poštanska štedionica i Erste). Sada je to drugačije.

U startu želim da se ogradim, ne znam kako je kod drugih, da li su se i kod njih dogodile promene, ili smo mi u nekom A/B testing poolu. Voleo bih da čujem druga iskustva, pa javljajte u komentarima kakva je situacija kod vas.

Dakle, od sada postoje dva načina isplate novca sa biznis PayPal naloga: Instant i Standard. Dalje u tekstu biće objašnjen svaki način, ali jedna stvar im je zajednička: provizija za povlačenje novca na karticu. Nekad je ona, kako smo već gore rekli, bila fiksno 4 Eur po transakciji. Sada je 1% od iznosa, maksimum 1.000,00 dinara a minimum 25,00 dinara. I umesto nekadašnjih 5-8 dana za isplatu novca, sada je 1-3 dana, za standard način prenosa.

Dva nova načina isplate novca sa PayPala

Instant isplata sa PayPala

Kod ovog načina novac se isplaćuje odmah. U roku od nekoliko minuta do dva dana (kao što je i pre bilo), s tim da je to sada u dinarima.

instant isplata novca sa PayPala 1

Ceo obračun na PayPalu prikazan je u dinarima. Originalan iznos u deviznoj valuti koji se povlači, iznos provizije u dinarima i ukupan iznos za uplatu na karticu u dinarima.

instant isplata novca sa PayPala 1 RSD

Ovu opciju još nisam testirao jer je kurs nerealno loš. Ne znam odakle im ovih 114,1005, ali to je jako loše. Gubi se dosta na konverziji.

Standard isplata sa PayPala

A tu je i druga, standardna opcija gde se novac povlači u originalnoj valuti. Piše da je provizija isto 1%, 25,00 dinara minimalno, odnosno 1.000,00 dinara maksimalno, ali je ista prikazana u evrima, što možete videti po slici. Da li je u pitanju bag ili šta ne znam, ali nama je iznos za isplatu umanjen za tačno 1%. Da je iznos bio manji, možda bi 25,00 dinara konvertovali u evre, ili slično, ne znam, nisam siguran.

Najbolji način za dobijanje odličnog dizajna u okviru vašeg budžeta - Geelancer

Samo znam da sve ide u evrima, odnosno glavnoj valuti koja vam je podešena u biznis nalogu. I kod ovog načina isplate ista nije momentalna, već se čeka 1-3 dana. Što svakako nije strašno

Standard isplata sa PayPala

PayPal alternativa

Iskreno da Vam kažem, ovo jeste donekle pozitivna promena. U smislu prilagođavanja iznosa provizije. Ali, PayPal je i dalje jako skup. Barem za srpske firme. I dalje je provizija za uplatu (naplatu) roba i usluga velika. Više Vam se isplati da odete u iPay, domaći kartičarski procesor, i da uvedete plaćanje karticama na sajtu. Mi iz Geelancera smo prezadovoljni sa njima, provizijama, načinom rada i podrškom. Istinski partneri koji će Vam pomoći da na najbolji način krenete sa online naplatom. Svi ino klijenti imaju kartice, jer bez njih ne bi mogli da se registruju ni na PayPalu, pa im plaćanje karticama preko iPaya na vašem sajtu neće biti problem.

Da li je ovo naznaka da se PayPal menja, da će možda uvesti srpski dinar kao valutu, i omogućiti plaćanje PayPalom unutar Srbije, iskreno ne znam. Ali svaka promena na bolje je dobrodošla.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.