Apple, iako sve svoje proizvode legalno prodaje u Srbiji, i dalje, 2017. godine, ne podržava Srbiju. Svi mobilni operateri kao i ovlašćeni prodavci potpuno se prave ludi na tu činjenicu. Apple smatra da je njegove uređaje moguće koristiti bez aplikacija i app stora (dakle samo za pozive i poruke kada je ajfon u pitanju, a za Mekove ne treba uopšte) te ne vidi problem nikakav što ne podržava Srbiju. Dobro, da ne grešim duši, jedino je ovlašćeni zvanični Apple prodavac i serviser Macola javno pokrenula akciju #EplPodrškaSrbija kako bi ukazala na ovu veliku nepravdu.

„I tako“, što bi rekao sin Dragan, dok Apple ne prestane bol u predelu međunožja, koji oseća za Srbiju, korisnici sa ovih malenih prostora moraju se dovijati kako bi svoje Apple uređaje koristili u punom kapacitetu. Lažemo da smo Amerikanci ili Hrvati, lažemo da koristimo Američke ili Hrvatske adrese i telefonske brojeve, kupujemo GiftCardove kako bi dopunjavali račun i kupovali aplikacije… A sada, možemo plaćati u srpskim prodavnicama Apple Payem! Ovu neverovatnu „foru“ provalio je moj dobri prijatelj Jovan Lukić, veliki Apple ljubitelj, stručnjak i poznavalac. Ovo je njegova tužna priča:

——-

Sve je počelo 9. Septembra 2014. godine na dan kad je na Apple Keynote-u predstavljen iPhone 6. Sada tri godine kasnije verujem da svi znate koji je telefon u pitanju, i koliko je važan samom Apple-u (Steve Wozniak je skoro rekao da neće kupiti iPhone 8 zato što je taj telefon isti iPhone 7 koji je zapravo poboljšan iPhone 6).  Svi koji su pratili Keynote su bili oduševljeni sa iPhone-om i Apple Watch-om, ali je meni nešto drugo zapalo za oko – Apple Pay. Prvenstveno je bilo dostupno samo u SAD, a 2015. je servis proširen i na Veliku Britaniju. Danas je zvanično dostupan u 24 država (Srbija nije na listi). Pa ako Srbija nije na listi podržanih država kako radi? Da bi koristili Apple Pay u Srbiji potrebno je:

  1. iPhone 6 ili noviji (može i Apple Watch)
  2. Da registrujete iTunes nalog na Francusku (fake) adresu, kao opciju plaćanja izaberite “None”
  3. Da posedujete kreditnu/debitnu karticu sa kojom možete plaćati na internetu
  4. LeuPay aplikacija*
  5. boon. aplikacija

*Pošto ne posedujem kreditnu karticu ja sam koristio LeuPay, a ako Vi imate kreditnu karticu preskočite instalaciju te aplikacije i idite na korak 5. boon. Ako boon. odbije Vašu platnu karticu onda ćete morati i Vi preko LeuPay metode.

Reklama: Do kvalitetnog dizajna lako, brzo i efikasno preko najvećeg dizajn servisa na Balkanu. Preko 13.000 dizajnera čeka na vas

Pratite ovo uputstvo da bi aktivirali Apple Pay u Srbiji:

Prvi korak što treba uraditi je da podesite Region telefona na Francusku (Settings/General/Language & Region/Region). Pošto ste to uradili drugi korak je da uđete na App Store i ulogujete se sa Vašim novim Francuskim iTunes nalogom koji ste napravili. Treći korak je LeuPay registracija i verifikacija naloga:

Preuzimanje LeuPay aplikacije. Registracijom na LeuPay dobijate EU Swift i IBAN za primanje novca i besplatnu MasterCard karticu koju možete koristi i kod nas za plaćanje bez provizije (za sada ne može na Apple Pay). Kada se registrujete potrebno je verifikovati nalog slikanjem lične karte i vozačke dozvole (postoje još metoda, ali ova je najjednostavnija). Za registraciju koristite prave podatke pošto je LeuPay registrovan servis banke SataBank.

Pošto ste se registrovali i verifikovali na LeuPay moći ćete da dodate novac na račun putem Vaše debitne ili kreditne kartice (LeuPay uzima 1€ kada dodajete novac na račun). Novac se dodaje pritiskom na “Fund”, odaberete iznos i upišete podatke Vaše platne kartice. (TIP: ako planirate da imate 10€ na računu za Apple Pay odaberite 13€, i sa Vaše kartice će se naplatiti 14€). Trenutno stanje je prikazano odmah po završetku transakcije, i sada možete isključiti aplikaciju.

Četvrti korak je registracija na boon. servisu i verifikacija naloga: Preuzmite “boon.” aplikaciju sa App Store, kada ste je preuzeli uđite u aplikaciju i registrujte se. Nakon registracije potrebno je da Vaš nalog sa boon.Basic nadogradite na boon.Plus, za verifikaciju je potrebno da im dostavite sliku prednje i zadnje strane lične karte i vozačke dozvole i da slikate izvod iz Vaše banke ne stariji od 3 meseca. Te opcije sam ja koristio, naravno možete odabrati i neku drugu od ponuđenih. Ova verifikacija traje 5-7 dana, a ako im zatreba još neki dokument kontaktiraće Vas na email koji ste upisali prilikom registracije. Ono što je bitno je da proveravate boon. aplikaciju skoro svaki dan dok Vas ne verifikuju zato što ne dobijate nikakvo obaveštenje o verifikaciji ukoliko uspe “iz prve”. Proveru vršite ulaskom u aplikaciju i pritskom na meni u gornjem levom uglu će se otvoriti prozor gde ispod profilne slike piše status Vašeg naloga. Za registraciju koristite prave podatke pošto je boon. registrovan servis banke Wirecard.

Kada Vaš boon. nalog postane boon.PLUS na početnoj strani boon. aplikacije pritisnite na “+” i ako: -Nemate kreditnu karticu odaberite “Bank transfer” i kopirajte Vaš IBAN, zatim uđite u LeuPay i izaberite opciju “Send” odaberite tab “Bank account” prekopirajte Vaš IBAN, odaberite iznos (na izabranih 10€ LeuPay uzima 3€ provizije za wiretransfer) i upišite Vaše ime unutar “Beneficiary name”. Za prenos sa računa LeuPay na boon. je potreban jedan radni dan. -Imate kreditnu karticu odaberite “Credit card” upišite podatke Vaše kartice i željeni iznos (pošto nisam koristio ovu opciju ne znam da li ima provizije) Kada se novac pojavi na računu u boon. aplikaciji odaberite opciju “Add to Apple Wallet” koja se nalazi iznad “+” znaka i tako dodajete virtuelnu MasterCard karticu u Apple Wallet. Dobićete obaveštenje da je kartica uspešno dodata i sada je možete koristiti za plaćanje na svim POS terminalima koji podržavaju PayPass plaćanje.

Kako plaćati sa Apple Pay?

Plaćanje se vrši vrlo jednostavno – ako je telefon zaključan brzim dvoklikom na home button otvara se Wallet i prikazaće se boon. kartica, prislonite gornju poleđinu telefona na PayPass aparat i držite prst na Touch ID senzoru da bi platili. Isti je sistem i ako se nalazite na Home Screen-u, uđete u Wallet i odaberite boon. karticu i prislonite na aparat sa prstom na Touch ID.

Da li se ovo isplati?

Zavisi od toga da li ste Apple fan ili ne 😀 Ja već godinu dana pokušavam da izvršim plaćanje putem Apple Pay. Prvo sam probao pomoću Ruskog servisa Yandex.Money ali nažalost nije bilo moguće iz Srbije izvršiti verifikaciju naloga i dopuniti račun (kartica je radila na Apple Pay, i uspeo sam da je čekiram u marketu ali normalno pošto nije bilo novca odbijena je). Tada sam probao i boon. ali nisam uspeo da izvršim uplatu novca na račun (nisam otkrio LeuPay metodu). Zatim Američki Square Cash, uspeo sam da dodam karticu u Apple Pay ali nisam uspeo da uplatim novac na nju i aplikacija me je blokirala pošto sam iz Srbije. Ako me pratite na Twitter-u videli ste sigurno kada sam pisao o ovim pokušajima, zatim kada sam došao do LeuPay i kad sam dobio njihove kartice i tada sam shvatio da sam došao do rešenja za boon. Ja sam planirao da zbog probe i potencijalnog gubitka novca potrošim što manje novca na sve ovo ali sam zbog toga izgubio dosta novca na provizijama: 1€+3€ da bih imao 10€ na boon. računu. Naravno sada kad znam da je ovaj metod uspešan planiram da uplatim veći iznos na boon. računu. Što se tiče direktne uplate na boon. putem kreditne kartice nisam upućen, preko Twitter-a mi se javio jedan korisnik koji putem kreditne kartice Banca Intesa uplaćuje novac na boon. LINK

Ako imate kreditnu karticu ovaj proces je dosta lakši, brži i ne gubite novac na proviziju. Inače glavni razlog zbog koga je sve ovo dosta komplikovano je to što banke u Srbiji ne dozvoljavaju wire transfer uplatu sa Vašeg srpskog računa na Vaš inostrani račun bez prebivališta. Ja sam tu informaciju dobio u Raiffeisen banci, a vidim da je isti odgovor dobio i jedan korisnik što mi se javio preko Twitter-a. Zbog tog razloga se koristi LeuPay kao posrednik.

Napomena: Jovan Lukić nije predstavnik navedenih servisa, banaka i kompanija, on je veliki fan i napredni korisnik Apple proizvoda. Aktivno se bori da prizove Apple da omoguće koriščenje njihovih proizvoda i usluga zvanično u Srbiji.

——-

A ja bih na ovo sve dodao: Maštam o danu kada će Apple početi da poštuje i ceni Srbiju, a operateri i ovlašćeni Apple prodavci skupiti kahunas i zvanično zatražiti podršku od Appla. Prosto mi je neverovatno da i dalje nikog od njih nije briga.

Disclaimer: Ovaj tekst nije reklama za navedene servise, banke i kompanije.

6 thoughts to “Apple Pay u Srbiji: moguće je!

  • AW2

    Koristim boon. karticu na Apple satu par meseci, dopunu radim kreditnom karticom. Provizija po dopuni je 1EUR. Ostavim novcanik kod kuce, nema kesa, nema kusura, nema kartica, samo sat, bas super osecaj. Ok, bude malo obuke korisnika POS terminala, ali nije mi tesko. Bilo bi super i kada bi NFC terminali u GSP Beograd podrzavali Apple sat, ali trenutno to nije slucaj, a nije da nisam probao bar 10x. Lose je to sto Apple Pay nece skoro kod nas, ali dobro je to sto vecina biznisa/radnji ima NFC terminale. Dobro je i to sto na satu nema unosa pina za transakcije vece od 2500RSD. Generalno, hvala Wirecardu sto nas nije „oduvao“ pri registraciji.

    Odgovori
  • Milos P

    Cao,
    Hvala ti za ovo uputstvo. Uskoro prelazim na iphone, a ovo mi je veoma znacajna opcija. Da li ovo isto funkcionise i ako bih odlucio da placam u inostranstvu?
    Hvala

    Odgovori
  • def

    A ta strana kartica je u evrima pa dolazi do dranja u konverziji?

    Kupis prvo evre prebacis na boon, pa onda iz EUR u RSD po kriminalnom kursu?

    Odgovori
  • Aca

    Kako se verifikujete na Boon aplikaciji kada prilikom registracije ne postoji opcija da se izabere Srbija (zato ima Vatikan). Za verifikaciju aplikacija traži adresu sa lične karte i izvoda iz banke.

    Odgovori
  • Vojin

    Najbolje resenje je da koristite Android i bacite to djubre u kantu. Dobro, ne morate da bacite ali prodajte nekom drugom patjeniku 🙂

    Odgovori
  • Ana

    Kako se prijaviti na leypau, pri registraciji mi traži beoj telefona, a u ponudi nema nigde srbije?

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.