Ako imate Apple računar u Srbiji, ostavljeni ste na milost i nemilost državnih institucija koje podržavaju isključivo Windows. Zbog čega je to tako, ne znam, verovatno jer je Microsoft uložio milione evra u lobiranje u Srbiji, no to nije mnogo važno. Važno je naći način pa ispuniti sve zakonske obaveze kao što je elektronska predaja završnih računa i bilansa, ili recimo novu obavezu elektronske prijave stvarnih vlasnika po zakonu o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika. Zbog čega taj zakon postoji meni apsolutno nije jasno. Jel to znači da sadašnji vlasnici, zakonski upisani u APR nisu stvarni? Ponovo, nije važno, važno je ispuniti zakonsku obavezu.

U tome bi trebalo da Vam pomogne ovaj vodič, koji možete videti OVDE. Šala mala, da li ste stvarno mislili da će Vam pomoći ako imate Apple računar? Naravno da neće.

3 dana. Tri dana. 72 časova maltretiranja, muke i užasa bilo je potrebno naterati aplikaciju Agencije za privredne registre, koja se zove NexU, da prihvati moj digitalni potpis koji se nalazi na kartici Pošte, koja radi na Apple računarima. Digitalni sertifikati funkcionišu na Apple računarima. O tome sam pisao davno OVDE i to je jedan od najčitanijih tekstova na mom blogu. Možete se prijavljivati na eUpravu, potpisivati PDF dokumenta, ugovore i mnogo toga. Manje više sve kao i svi oni koji imaju Windows računare. Ali, ipak, ne možete baš sve uraditi. Recimo ne možete raditi preko aplikacija Poreske uprave. Jer rade samo na Windows mašinama. Ne možete raditi na APR aplikacijama jer su predviđene samo za Windows mašine. Mada su pustili podršku za Linux mašine, skoro. Za Apple? Pa radi donekle, uz malo hakovanja.

Uputstvo APRa je gotovo nerazumljivo prosečnom, da ne kažem običnom korisniku. I ja sam prosečan korisnik. Možda nešto napredniji od većine ali i dalje prosečan. Bila mi je potrebna pomoć vrsnog stručnjaka Gorana Rakića koji mi je i ovog puta pomogao. Zbog čega i pišem ovo uputstvo. Za prosečne normalne standardne korisnike koji treba da ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Kratko uputstvo instalacije NexU APR aplikacije na Apple računarima

  1. Prvo je potrebno da skinete NexU program. Skinite ga ODAVDE jer to je verzija prilagođena za Linux
  2. Potom je potrebno izmeniti putanju PKCSS#11 datoteke. To ne možete uraditi iz samog NexU programa jer jednostavno nije moguće. Zato je potrebno da otvorite Finder, iz opcija na vrhu izaberete GO TO FOLDER, i unesete ovo: ~/.NexUApr

3. Potom će se otvoriti folder gde se nalazi  fajl user:settings_db.xml. Sa OVOG LINKA skinite izmenjeni .xml fajl sa ispravnom putanjom koja vodi do PKCSS #11 datotetke, i presnimite u ovaj folder preko postojećeg fajla.

U suprotnom potpisivanje neće raditi. Jer kao što je objašnjeno u koraku 2. NexU program ne može da podesi lepo celu putanju

4. Iz foldera NexUApr (koji ste skinuli kroz korak 1.) pokrenite nexu-apr.jar (java) aplikaciju.

5. Potom uđite na APR i krenite da potpisujete dokument, završni bilans, evidenciju o stvarnim vlasnicima ili šta god da je potrebno da uradite. Tada će vam prikazati da je pronađen čitač i potpis i otvoriće novu aplikaciju. Kliknite na NASTAVI

6. Tada će vam prikazati sve pronađene sertifikate. Izaberite svoj pa na NASTAVI. Pitaće Vas za PIN. Unesite PIN koji ste dobili uz sertifikat i tada će potpisivanje biti završeno.

Problemi koji se mogu desiti

Imajte na umu da se problemi sa ovim, sada već zastarelim načinom potpisivanja, uvek mogu desiti. I to iz čista mira. Evo, do pre 3 dana je radilo normalno potpisivanje PDF dokumenata ali odjednom, posle ova tri dana podešavanja NexU aplikacije, prestalo da radi. Iz čista mira. Vadio čitač, pa ponovo ubacivao – ništa. Vadio sertifikat iz čitača, pa ponovo ubacivao – ništa. Resetovao računar 5 puta – ništa. I onda, iz čista mira, proradilo. Samo od sebe. Tada je proradilo i potpisivanje PDF dokumenta u Adobe Readeru kao i u NexU aplikaciji. Nit sam restartovao računar, nit sam vadio čitač iz kartice nit čitač iz računara, jednostavno – proradilo je. Tako da znate da budete uporni.

Sada čekamo moderan način digitalnog potpisivanja – POTPISIVANJE IZ OBLAKA. Takozvano Cloud potpisivanje. Tada ćete moći da sa bilo kog uređaja, nebitno koji operativni sistem, potpišete svaki dokument. To je trend u celom svetu, i nadam se da će uskoro doći i u Srbiju. Tad ćete moći i sa telefona u dva klika da potpišete ugovor bez ikakve potrebe za usb čitačem, plastikom na kojoj se nalazi sertifikat i slično. Radujemo se tome. Iskreno.

Eto, nadam se da sam pomogao. Srećno u korišćenju non-Windows računara u Srbiji

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.