nbs-01_35

Konverzacija između klijenta i banke se odvija tokom celog sunčanog dana 26. maja 2014. godine. Svi učesnici su istiniti i poznati NBS od ranije.

 

Mnogo sam, zaista, puta pričao o Narodnoj Banci Srbije i bankama kao najvećim kočničarima modernizacije Srbije, i glavnim razlogom što smo još uvek u 16. veku. Vreme je došlo da se borimo svim sredstvima protiv njih i da pokušamo da barem malo modernizujemo srpsko poslovanje.

Kao što većina znate, po zakonu o privrednim društvima firma nije dužna da ima pečat. Banke kada u svom poslovanju traže pečat od firme uglavnom se pozivaju na upustvo Narodne Banke Srbije. Kako u Srbiji ne postoji pravo i pravda, tako je i jedno uputstvo jače od zakona. Mislim u zemlji dembeliji zvanoj Srbija. Ne u normalnoj pravnoj državi. Zakon o privrednim društvima jasno kaže da Firma nije dužna da koristi pečat sem ukoliko to nije propisano drugim zakonom. A banke se ne pozivaju na zakon nego na uputstvo. Da pročitate više o pečatima i kako banke krše zakon pogledajte Ptikijev blogpost.

Dalje, kompanija GreenDesign.rs ima već dugo vremena problem da isplati dizajnere, pobednike na konkursu, a koji su iz druge zemlje, u inostranstu. Traže potpisan i pečatiran ugovor sa dizajnerom i potpisan i pečatiran ugovor sa klijentom. Kada objasnimo banci da je nama ugovor uslovi korišćenja GreenDesign.rs (terms) oni to ne priznaju, iako je sve po zakonu. I tako banka osporava devizni nalog za ino isplatu i neizvršava ga. Dakle, banke po više osnova krše zakone republike Srbije i direktno utiču na poslovanje firmi. (ne brinite, svi dizajneri su uredno isplaćeni, alternativnim zakonskim putem).

Da skratim (ovo neće biti dugačak tekst), evo je prepiska sa NLB bankom koja, pozivajući se na NBS, konstantno krši zakone Republike Srbije i ometa kompaniju Green Design d.o.o. u svom poslovanju. I ne samo nju, već maltene sve internet firme u Srbiji. Sve imaju iste ili slične probleme. Zbog svega ovoga ćemo se obratiti Ustavnom Sudu:

 

Screen Shot 2014-05-26 at 16.43.43

 

prepiska_NLB_bankle

 

Banke se pozivaju na NBS, NBS se poziva na Ministarstvo Finansija, Ministarstvo Finansija se poziva na NBS, NBS se poziva na banke i tako u krug. Vreme je da svi ustanemo i počnemo borbu protiv mozgova koji još uvek žive u 16. veku

Hvala

ralph lauren italia outlet online,louis vuitton bags,cheap michael kors

4 thoughts to “Kako banke uz saradnju NBS sprečavaju modernizaciju srpske privrede – primer iz praske

  • Pingback: Kako banke uz saradnju NBS sprečavaju modernizaciju srpske privrede – primer iz prakse | 6oktobar

  • patriJota, ali zatucani

    Branislav Nušić nikad nije bio aktuelniji u Srbiji, čim pročitam ovakav tekst setim se onih urnebesnih (a zapravo tragikomičnih) TV adaptacija njegovih komedija sa raznoraznom birokratijom, itd…

    Odgovori
  • Зрак Сунца

    Zverko, zao mi je sto prolazis kroz muku! Pročitaj Zakon o devitnom poslovanju i obrati pažnju na čl. e, takođe i na Zakon o spoljnotrgovinskom prometu roba i usluga. Ne znam sadrzinu vasih uslova na koje se pozivate ali mozda ce ti biti jasnije sta tu nedostaje, ne smo pecat.
    Nadalje, džungla od propusa u ovoj zemlji koi normalan i siguran život, a za to je odgovorno zakonodvno telo, tj. krmci i krmače (čast izuzecuma koji su manjina) koji sede i usvajaju sranja!
    Toliko o odgovornosti za kočenje! Zato treba svi mnogo dobro da razmidlimo za koga se glasa. Ma sranje!

    Odgovori
  • Зрак Сунца

    Greške: Zakon o deviznom poslovanju čl. 3

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.