PayPal je najpoznatiji platni servis u svetu. Jednostavno, gotovo da ne postoji neko ko nije čuo za njih. Oni su simbol online globalnih plaćanja. Danas je lakše nego ikad otvoriti privatni ili biznis PayPal nalog i poslovati globalno. Primati uplate iz celog sveta. Sve je to lako lako i lepo objašnjeno već na mom blogu. Skoro sam održao jako važno predavanje o PayPal alternativama pa sam rešio da prezentaciju, ali i detaljniji tekst objavim ovde. Pogledajte ispod prezentaciju, a detaljno predavanje dalje u nastavku.

Dakle, iako ja snažno preporučujem PayPal jer je najpoznatiji, svi klijenti ga znaju, u celom svetu, lak je za implementaciju na sajt, moram u startu da napomenem da nije jeftin. Provizije nisu male (visoke su čak šta). I morate dobro paziti da se uslovi korišćenja vašeg servisa relativno poklapaju sa pravilima PayPala naročito u domenu refundacija i reklamacija. Jer se može desiti da vam PayPal blokira sredstva. Mada, svaki servis ima pravo na to. Elem, vaš servis se može razlikovati pa možete doći u situaciju da vam ne treba PayPal nego nešto drugo.
PayPal alternative
A šta drugo? Šta to ima? Pa u startu treba napomenuti da postoje i domaći procesori kartica. Za poćetak, postoji EMS (e-services.rs) sa kojima mi iz Geelancer.com imamo odličnu saradnju. Mi njih koristimo za domaća online plaćanja. Ali, za globalna plaćanja uvodimo PayPal. Zašto vam ovo govorim? Zato što u startu morate odvojiti domaće klijente od inostranih. Inostranim servisima za plaćanje ne smete naplaćivati od domaćih klijenata. U suprotnom pravite prekršaj i juriće vas Narodna Banka Srbije. Ali, svakako, morate ponuditi i domaćim klijentima lak i ugodan način za online plaćanje. I zato ćete za to koristiti neki od domaćih provajdera poput navedenog EMSa, ili Unicredit banke, Komercijalne banke, AIK banke i drugih. Intesu svakako ne preporučujem jer imaju jako loše uslove, a već rade sa EMS tako da nije potrebno njima da se direktno javljate.
Problem sa domaćim procesorima je taj što naplaćuju isključivo u dinarima. I zbog toga mi uvodimo PayPal na sajtu. Jer ne možemo strancima da nudimo cene u inostranim valutama (evro, dolar), a da im kartice zadužujemo u dinarima. Jednostavno ne možemo. Ino klijenti ne znaju šta je dinar niti ih to zanima. Kada domaći procesori budu uveli multycurrency (kao što iz ekipa iz Unicredit banke radi na tome) onda ćete moći skroz da koristite domaće procesore za sva plaćanja iz celog sveta.
Drugi problem sa domaćim procesorima je taj što su provizije relativno visoke (ali u rangu sa inostranim servisima plaćanja), i što se dugo čeka na isplatu zarađenog novca. No, verujem da će se vremenom i sve većom konkurencijom i to menjati.
Ok, kako smo prešli domaće procesore, i objasnili zašto je važno i njih ukljućiti u igru, vratimo se na PayPal alternative. Ima ih i nisu toliko loši. Svaki je dobar sa neke svoje strane i za neku određenu delatnost.
Promo: Nikad lakše do kvalitetnog dizajna preko online dizajn konkursa! Počni već danas
Promo: Nikad lakše do kvalitetnog dizajna preko online dizajn konkursa! Počni već danas

Skrill

Skrill je posle Pay Pala, verujem, jedan od najpoznatijih globalnih servisa za plaćanje. Koriste ga mnoge kompanije pa i veliki Skype. Nekada su bili jako loši, jer su isplaćivali samo na devizni račun (za korisnike iz Srbije, bilo privatne bilo biznis), i nikada nisi mogao da planiraš troškove. Jednom smo na 14eur dobili 12eur (2eur troškovi), a sledećeg smo dobili 6eur. Tad smo prestali da ih koristimo jer su bili potpuno nepouzdani. Sada su se promenili. I to dosta. Uradili su redizajn sajta, promenili uslove i zaokružili cenovnu politiku. Tako, sad  ne postoji provizija za uplatu na skrill račun dokle god je račun aktivan (ima prometa po njemu). Ako taj novac, potom, želite da povučete možete to (isto kao na PayPalu) uraditi na Visa karticu ili na devizni račun. Povlačenje na Visa karticu se naplaćuje 3,95eur fiksno, a na devizni račun je 5,50eur fiksno. Naravno tu je i provizija za konverziju valuta u iznosu od 3,99%.

2Checkout

2Checkout je relativno dobar globalni servis za plaćanja i naplatu. Nema mesečno održavanje, i ima mogućnost integracije ostalih servisa za plaćanje. Znači, preko njih možete primati Visa, Master, American Express, PayPal, Diners, JCB. A novac koji ste primili takvim putem možete povući u Srbiju preko deviznog transfera ili na svoj Payoneer nalog. Provizije im nisu male ni malo i iznose 3,95% + 0,45$ po transakciji. Plus na to treba dodati proviziju za više tržišta (cross-border) koja iznosi 1,5%.

2Checkout je dobar ako želite da objedinite plaćanja i da klijentima ponudite gotovo sve načine plaćanja koje postoje. I lako se implementira u vaš shopping sistem na sajtu.

Geelancer.com sklopio saradnju sa najvećim stock sajtom 123RF.com!
Geelancer.com sklopio saradnju sa najvećim stock sajtom 123RF.com!

Payoneer

Payoneer je jedan od najpoznatijih servisa za plaćanje i naplatu ali među frilenserima, naročito dizajnerima. U celom svetu. Nije prilagođen za bisnise u smislu vršenja naplate za svoje usluge. On je više namenjen pojedncima (frilenserima) koji posluju sa drugim privatnim licima ili firmama. I onda taj frilenser jednostavno, jednim klikom pošalje zahtev za plaćanje toj firmi ili fizičkom licu koje potom plaćanje izvrši karticom preko Payoneer sajta, a frilenser dobije novac na svoju karticu.

Dakle, ovo važi samo ako ste pojednac. Ne firma. Za firme se ovo ne odnosi. Kada napravite nalog dobićete vašu ličnu Payoneer MasterCard karticu na kućnu adresu (i Srbija podržana) koju kasnije koristite za podizanje vašeg novca sa Payoneer računa. Provizije su nešto niže u odnosu na prethodno opisane servise. Tako, održavanje računa je 0,00eur, za podizanje novca sa bankomata u okviru Amerike je 1,15%, za podizanje na bankomatu van Amerike (u Srbiji na primer) je 3,15$, a provera stanja na bankomatu je 1$. Nemojte proveravati stanje na bankomatu. Imate android i iphone aplikaciju za proveru svog računa, a možete i preko sajta. Navedene provizije su zvanične, za direktnu Payoneer karticu. Ali dešava se da određeni korisnici imaju visoke provizije, drugačije od navedenih. Skoro sam bio na Payoneer konferenciji u Crown plazi gde su se dva korisnika iz Srbije žalila kako imaju visoke provizije, a pritom potpuno različite. Payoneer trenutno radi na unapređenju svog sistema, tako da će se sve to dovesti u red, kad tad. Dobili su čak i 180 miliona eur investicija.

Postoji i ogroman hack za uvek pouzdane i tačne provizije. Lako! Prijavite se na Air BnB servis. Ako ne znate šta je to, pročitajte OVDE. Sada kada znate šta je Air BnB, lepo uzmete i stavite neki stan na izdavanje. Nebitno je da li ga imate ili ne. Stavite bilo kakvu sliku, listirajte ga a onda popunite način isplate. Možete birati devizni transfer ili Payoneer karticu. Vi naravno izaberete Payoneer i dobićete tu karticu na kućnu adresu koju ćete posle vezati za svoj Payoneer nalog. Tako, dobićete sigurne i uvek iste uslove:

Payoneer Air BnB nalog

Stripe

Stripe – jer veliki je hajp 🙂 Slično prethodnim servisima sa izuzetkom da pored standardnih oblika naplate možete primati čak BitCoin i Apple pay. Koliko sam saznao Srbija nije prepoznata pa se novac ne može povlačiti ovde.

Ovaj servis vam omogućava i da firmu u inostranstavu, tačnije Americi i odande poslujete, preko svoje usluge Stripe Atlas. Ne znam gotovo ništa o ovom servisu niti mi je previše zanimljiv. Da sam hteo da otvorim firmu u inostranastvu, to bih uradio u Rumuniji, Albaniji, Bugarskoj ili Irskoj. Za 5 minuta, preko neta. I ne možete standardno povlačiti novac u Srbiju.  Startit je zvanični partner Stripa za Srbiju pa o tome možete pročitati više na njihovom sajtu.

Zaključak

Ja lično preferiram PayPal. Barem kada je naplata u pitanju. Najpoznatiji je, vole ga inostrani klijenti, svi su čuli za njega. U kombinaciji sa domaćim procesorima poput EMS i Unicredit banka, pokrivate celu planetu, i devize i dinare, sve. Ali, određeni biznisi se razlikuju pa će možda hteti da koriste 2Checkout. Frilenseri će uvek radije koristiti Payoneer. Važno je da znate šta hoćete i izaberete ono što je najbolje za vas u datom trenutku.

geelancer 123rf
Velika saradnja između Geelancer.com i najvećeg svetskog stock sajta 123RF.com

2 thoughts to “PayPal alternative

  • Miki

    Hvala Darko na izuzetnom tekstu i objašnjenju!

    Odgovori
  • Marko

    @Zverko
    Jel moguce da Stripe (2019.) ni 3 godine nakon objave ovog teksta (2016.) nije u funkciji ovde?

    Dokle cemo biti crna rupa Aleksandre V.?

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.