Imam tu tendenciju da s vremena na vreme radim analize post paid paketa svih operatera i da se krstim i levom i desnom rukom u kakvom kamenom dobu živimo. Nećete verovati, ali paketi su se i pogrošali od 2012. godine. Umesto da napredujemo, mi nazadujemo. Svojevremeno, 2015. godine davao sam uporednu analizu domaćih i stranih operatera. I stalno predlagao domaćim operaterima da menjaju stvari, da povećavaju interne, niko bre više ne šalje sms poruke. Sve ide preko Vibera, Whatsappa, iMessagesa i ostalih alata 21. veka. Ok, ne nazaduju svi. A ko ne nazaduje videćete u novoj, ovogodišnjoj analizi. Spreman sam i na sav hejt koji će uslediti od dežurnih piarovaca, ali čvrsto stojim iza nje. I u startu se ograđujem da nisam ni od koga plaćen za ovaj blogpost. Čisto i tu sumnju da skinemo sa dnevnog reda.

Fizička lica:

Pa krenimo redom. Za najmanje pakete koji se cenovno kreću između 500 i 700 dinara situacija je jako teška. Tako u MTSu u paketu Miks S koji košta mesečno 799 dinara (nemaju manji paket od toga sa internetom) dobijate smešnih 300 MB interneta. U Telenoru kroz paket Prenesi Start dobijate neverovatno bednih 50 MB (ja nemam reči da opišem tu sramotu), a u Vipu kroz paket Nova1 dobijate podjednako bednih 100 MB. Količina razgovora je identična, ali cene paketa nisu. U ovom slučaju apsolutni pobednik je MTS, ako se to može smatrati pobedom:

analiza-fiz-1

Potom, za malo „jače“ pakete, koji se cenovno kreću između 1000 i 1500 dinara, situacija je nešto bolja, ali i dalje mizerna. U MTSu kroz paket Miks M koji košta 1399 dinara mesečno dobijate 500 MB interneta, što je i dalje smešno ali bolje. U Telenoru kroz paket Prenesi i Surfuj M koji košta 1250 dinara mesečno dobijate mizernih 400 MB. A u Vipu kroz paket Nova2 koji košta 1090 dinara mesečno dobijate 600 MB. Razgovore nema potrebe mnogo da pominjem, primetili ste da se fokusiram na internet jer to je budućnost. Ali, manje više kad se uporedi odnos cene paketa i broja minuta. Ovde, nažalost nema pobednika. Svi daju jako malo za mnogo novca. Ali, ako bismo morali nekog da proglasimo za pobednika to je Vip.

analiza-fiz-2

I na kraju, uzmimo relativno skupe pakete. U MTSu za mesečnih 2.699 dinara kroz paket Miks XL Plus dobijate 1,5 GB neta. U Telenoru za mesečnih 2.350 dinara kroz paket Prenesi Play+ XL dobijate 2,5GB neta. U Vipu za 2.690 dinara mesečno kroz paket NOVA5 dobijate 1,8 GB neta. Najviše razgovora daje  Vip, a interneta MTS. Ovde je pobednik Telenor samo zbog neta, iako Vip ima više razgovora. MTS je gubitnik. Ubedljivi.

analiza-fiz-3

Pravna lica:

A kakva je situacija sa post paid paketima za pravna lica? Pa ni tu nije ništa sjajno. Za osnovne, jeftine pakete namenjene malim i srednjim preduzećima ne dobijate bog zna šta. U MTSu za BizNet Mix S koji košta 682,80 dinara mesečno dobijate 250MB. U Telenoru za paket Moja Firma 80 koji košta 595 dinara dobijate isto 250 MB. Dok u Vipu za 590 mesečno u paketu NOVA1 dobijate 100 MB. Apsolutni pobednik, ako se to tako može nazvati, zbog cene i interneta je Telenor. samo zato što ima više neta za istu cenu. MTS, sa druge strane ima više poziva i neograničen internet. Vip je gubitnik ovog segmenta.

analiza-biz1

Kada su u pitanju nešto veći paketi situacija je donekle bolja, ali sve je to i dalje na bednom nivou. U MTSu za 2278,80 dinara mesečno kroz paket BizNet MiX L dobijate 1 GB interneta. U Telenoru kroz paket Moja Firma 460 koji košta 1695 dinara mesečno dobijate 1,5GB. U Vipu kroz paket NOVA4 koji mesečno košta 2190 dinara dobijate 1,4GB. Ovde je granični pobednik Telenor samo zato što za manje novca daje više neta od svih drugih. Ali, ako pogledamo odnos paketa i datim usluga ipak možemo reći da je Vip pobednik.

analiza-biz2

Eto, ne znam šta da vam kažem više. Analiza je tu. Crno na belo. Za pravna i fizička lica. Važno je samo napomenuti da VIP nema nijedan drugi paket osim NOVA paketa. Sve je ukinuo kako bi olakšao korisnicima. Podržavam. Ali ne samo to. MTS ima neograničene pakete. Što znači kada istrošite internet iz paketa nastavljate da ga koristite smanjenog brzinom. Dovoljnom da otvorite twitter, pošaljete imessage ili viber poruku (bez slike), a ja sam čak kačio i slike na instagram. Telenor je potpuno ukinuo neograničeni internet i čim se istroši ne možete ništa da radite, već morate dokupiti internet dodatak. Jako, jako loše, i jedan od razloga zašto sam otišao iz Telenora. I na kraju, u analizi nisam uključivao promocije, popuste niti bilo šta drugo. Čiste, suve pakete.

Tako, možemo zaključiti da operateri još uvek nisu dovoljno zakoračili u 21. vek. Još uvek treba da ponude moderne, svetske pakete sa dosta interneta a manje poziva, a poruke mogu slobodno da puste niz vodu (ne bukvalno) jer ko to još koristi, barem kada su fizička lica u pitanju? Svaki mesec imam 4.000 nepotrošenih poruka. Sve je preko neta. Sve! Čekamo New Age pakete o kojima sam već pisao OVDE

12 thoughts to “Uradio je analizu post paid paketa operatera, a onda je ostao u šoku.

  • @SokOdTreshnje

    Slažem se potpuno sa svim što si rekao.
    Osim sa ovim što podržavaš Vip u ukidanju svih tarifa. Time pojednostavljuju šta?
    Onda najbolje da stave jednu postpaid tarifu s jednom pretplatom i to je to.
    Taj njihov stav vređa moju inteligenciju.
    Šta su korisnici, debili pa ne mogu da se snađu u šarenilu?
    Prošle godine Vip je počeo da cveta. Paketi za mlađe od 30, Vip opušteno…
    Bez uređaja se mogao ostvariti popust i do 60%. Ja sam uspeo 50 jer sam malo zakasnio.
    Za 795 dinara imam neograničeni SMS, neograničene minute u mreži, 150 nacionalnih minuta koji se ne troše kada zovem u mreži i 1.5 giga interneta.
    Takvo nešto mi sledeće godine po isteku ugovora neće ponuditi ni vip niti bilo ko drugi.
    Samo malo posle toga, jesen 2015, Vip naglo menja kurs, ukidajući sve pakete čak i one koje je uveo pre tri meseca i proglašava novu tarifu koja je sve samo ne nova.
    Ista je kao i kod ostala dva operatera. Moj lični je utisak, premda možda zvuči kao teorija zavere, da im je neko pretio i da nijedan operater ne sme da bude drugačiji od druga dva.

    Odgovori
  • Maki

    Korisnik sam mts mix M paketa.
    Na 1399din ide još +118,8din ostalih usluga i naknada, tako da je oaket na kraju 1517,8din.
    Inače isti paket, bez telefona košta 500 i nešto din (tačan iznos sam zaboravila).

    Odgovori
  • Vladimir

    Ne shvataj lično, ali ovo se ne može nazvati analizom jer je neozbiljna, nisi uzeo u obzir popuste koji se dobijaju ako je pretplata bez telefona, kod mts-a je to 50%, vip-a 25%, za telenor ne znam. Takođe mts si prikazao sa duplo manjim protokom, oni pola ugovorne obaveze davaju duplo više internet saobraćaja što nije nezanemarljivo uopšte. Situacija jeste žalosna jer bi internet saobraćaj trebao biti br. 1, a oni stave hiljade minuta koji se sve manje koriste, ali nije tako žalosna kao što si predstavio, npr. 2GB interneta (1GB nakon pola godine), 600 minuta i xxxx poruka koji se prenose… za 1000 din mesečno, 12 meseci ugovorna.
    Idući put malo temeljnije!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ništa lično samo se ne slažem, a i lepo sam u tekstu napomenuo da nikakve promocije i beneficije nisam uzimao u obzir. Do su kvarne fore za hvatanje klijenata, a paket je paket, uvek isti, uvek takav, nepromenjiv. Dobiješ neku promociju par meseci, godinu dana, dve godine, i posle toga ostaješ na paketu sa duplo manje podataka a za istu cenu. Promocije odlaze i dolaze, paketi ostaju

      Odgovori
      • Vladimir

        Od 2011. sam korisnik mts-a, nisam zagrižen, razmatrao sam i nedavno vip upravo zbog interneta, ali svo to vreme postoji ta promocija tj. praksa da davaju 50% popusta i samo je „produžavaju“. To su kasnije uveli i vip i telenor. Druga stvar, ako im se obratiš lično sa nekim zahtevom velike su šanse da će ti dati pogodnosti. Ja sam bukvalno ucenjivao mts da mi da svo vreme duple MB samo da ne pređem na vip… sve se može… Da se ja pitam imali bi slične pakete kao što si naveo (new age), čak bih i više platio samo da ne gledam da li ću potrošiti jad od 1, 2, 4 GB… Stvar je još gora jer u Bg nema normalnog wifi-ja po lokalima, sve zagušeno.

        Odgovori
      • Dragan

        Vip trenutno ( mislim da je bar sest meseci u pitanju, koliko traje akcija) , prilikom sklapanja svakog postpaid ugovora , daje 3gb – Dozivotno !!!!!!!!!!!
        Ne znam dali si to primetio, al ja sada uz novu 5, imam 4,8gb sto je sasvim pristojna kolicina.
        Mislim da jedino Vip prati trendove, i ima najpovoljnije pakete. U svakom smislu, pa i ono sto je po meni najvaznije, realna cena paketa za cenovni razred uredjaja.
        Npr, Telenor, za srednju klasu telefona ( 300-400.E) daje tarife kao za najvisu klasu (tj kao za teefone koji kostaju 500-800 E.)
        Npr. Za Nexus 5x, ili Samsung A5 2016, u telenoru ce vam naplatiti 25.000. Dinara vise nego u Vipu, za otprilike istu tarifu, cak se u vipu dobije i nesto vise u tarifi. (prenesi i surf+ u Telenoru i Nova 6. U vipu )

        Odgovori
        • Vladimir

          To je bilo super, ali je trajalo do 31.08.2016. Više nema…

          Odgovori
  • Dr

    Nisu oni u kamenom dobu, već nema zakona koji će njihov bezobrazluk da sankcioniše.
    Zaštita potrošača je na niskom nivou, tako da većinu stvari što ne smeju da rade u inostranstvu oni obilato koriste ovde.
    Znaju oni šta rade, samo nema ko da im stane na put, žive od nas ali ne pokazuju ni trunku respekta.

    Odgovori
  • Igor

    Dzaba vam sve kad jedini telenor ima dobru pokrivenost za one koji su mobilni po srbiji a tu je mob internet jedino i bitan. Ko ne mrda iz grada sta ce mu puno mob neta kad je vecinu vremena kod kuce a tamo ima cable flat.
    Davo sam bio na mts i 3g je haos slab, potom predjem na vip koji je jos gori gde negde izmedju nekih gradova ne mozes ni da pricas. Kako sam presao na telenor pre 3 godine ne znam sta je internet problem zato su i najskuplji. Supruga je i dalje na vipu i nista se nije promenulo zato su i najjeftiniji. Mts je povecao 3g brzine pre par godina ali ne i pokeivenost 3g signala tako da presipanje is supljeg u prazno 😉

    Odgovori
    • zverko

      To apsolutno nije istina. MTS ima duplo bolju pokrivenost. Gotovo svuda mi je 4G, retko 3G. Autoput je jedva pokriven od strane Telenora, pola gradova južno jedva ima 3G i stalno puca, a ne daj bože da ideš nekim malim putem, recimo put za Studenticu, da vidiš kako nema uopšte signala dok MTS pun 3G, u najgorem slučaju edge.

      Odgovori
  • BizNet

    Fanstastičan tekst, jako puno aspekata je uzeto u obzir. Jako je bitno da se korisnici znaju šta dobijaju za svoj novac. Pogotovo kod malih i porodičnih firmi, i start-up preduzeća, bitno je sagledati sve i znati u šta se upuštaš sklapanjem ugovora. Jer nekad onaj sitan tekst nas može skupo koštati.

    Odgovori
  • BizNet

    UPDATE:
    Mts biznis korisnici u okviru promocije dobijaju 4 puta više interneta!
    http://www.biz-net.rs/vesti/mts-promocija-za-biznis-korisnike-4g-usluge-uz-biz-tarife/

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.