U Srbiji marketing nema pravo značenje. Ljudi, često i profesionalci ne znaju šta je marketing. Poistovećuju marketing sa reklamiranjem. Kako je Srbija zemlja sa najvećim brojem PR menadžera po glavi stanovnika, više puta sam čuo (nećete verovati) da je i oglas u štampanim novinama PR posao. Lično, kao i Kotler, uvek sam smatrao da je PR jedna od aktivnosti Marketinga. Ok, početnici svakako neće znati da li jeste ili nije. Ovaj video zato i jeste namenjen najviše početnicima, kao i svima onima koji ne znaju šta je marketing. Pogledajte kako sam ga objasnio u par minuta:


Dakle ukratko, Marketing je nauka. Jedna velika nauka koja se bavi zadovoljenjem potreba potrosaca. Cilj marketinga je da pruzi klijentima ono sto zele ili sto im je potrebno a da kompanija proda svoje proizvode i usluge i tako ostvari profit.

Marketing miks - 4P

I sigurno ste čuli za 4P? Pa to je nekako najkraće objašnjenje marketinga. 4P predstavlja 4 glavna instrumenta marketinga. Prvo je Product (proizvod ili usluga). Osobe u kompaniji, često u marketing sektoru, smišljaju proizvode i/ili usluge koje potrošači žele odnosno koji su im potrebni, a ni sami ne znaju da su im potrebni. Znate za Forda? Ne onog glumca nego osnivača Ford automobili? On je izjavio: „da sam pitao potrošače šta žele rekli bi mi bržeg konja“. Dakle, zadatak marketinga je da prepozna, istraži i skapira šta je to što tržište želi. Potom, imamo Price (cena). Zadatak marketing tima (ili drugih zaposlenih ako firma nema marketing sektor, najćešće direktora) je da izvrši istraživanje tržišta i uporedi cene konkurencije (takozvani benchmarking), kao i da ukalkulišu troškove proizvodnje svog proizvoda ili usluge. I na taj način formiraju najbolju moguću (optimalnu) cenu svog proizvoda ili usluge. Treće P je Placement odnosno Distribucija. Proizvod mora biti distribuiran do potrošača, zar ne? Kada imate online uslugu, to je lako. Nema šta da mislite. Internet vam je distributivni kanal. Ali kada imate offline (fizički) proizvod onda je priča mnogo drugačija. Morate napraviti jako dobru strategiju distribucije. Na koji način će potrošači moći da dođu do vašeg proizvođa? Da li ćete imati prodavnicu? Poseban štand? Dostava? Milion drugih važnih aspekata distribucije morate da razmotrite. Više o tome u nekom drugom vlogu. I finalno, dolazimo do zadnjeg P. Ne, nije PR. Već Promotion odnosno po srpskom promocija. Po meni, a i mnogima, možda i najvažniji instrument Marketinga. Odličan proizvod bez promocije ne postoji i ne prodaje se. Loš proizvod sa dobrom promocijom postoji i prodaje se. O tome u nekim drugim vlogovima.

To bi bio Marketing ukratko. U drugim vlogovima ću detaljnije objasniti svaki instrument marketinga posebno.

Reklama: Do kvalitetnog dizajna lako, brzo i efikasno preko najvećeg dizajn servisa na Balkanu

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.