Možda zvuči neverovatno ali Albanija je za Srbiju zapad! Da, protrljate oči dva puta jer nećete verovati da je Albanija donela odluku da sva preduzeća sa obrtom do 36.400€ plaćaju 0% poreza (slovima: nula). Nu-La! Zero. None. Ič!

Untitled

Stvarno glupi ti Albanci. Pa od čega će da živi država ako ne mogu kao „naši“ u Srbiji da pekara Malog Radojicu sa profitom od 200€ mesečno i 2 radnika na crno rebnu za kilo bureka i dva jogurta od 80 grama? Kako se sve to uklapa u našu filozofiju Ekonomije i razvoja privrede? Pa lepo: nikako. Srbija, odnosno vlasti koji upravljaju ovom zemljom ne znaju šta je ekonomija. Ne znaju šta je privreda. Pa mi imamo ministra privrede koji ima propalu firmu. Dakle, privredom nam upravlja čovek koji nije mogao ni svojom firmom da upravlja.

5 stvari Srbija mora HITNO da shvati i uradi:

1. Stub svake ozbiljne privede i normalne zemlje čine mala i srednja preduzeća (uključujući i startupove). Od velikih investicija se niko leba nije najeo, a velike firme se na prvi znak problema sele u druge države. I ostavljaju velike dugove. I zezaju privredu. Male firme to ne rade. „Lojalnije“ su mnogo i ostaju tu gde su. Male firme takođe ne mogu da naprave milionska dugovanja na ime poreza. Stoga, prekinite da jurite velike investitore i fokusirajte se na mala i srednja preduzeća

2. Sredite poslovni ambijent, i veliki investitori će sami doći. Nema potrebe da ih jurite za rukav. Niko neće da dolazi u zemlju gde firma mora da plaća 75% poreza za platu zaposlenima. Gde ugovori pred zakonom ništa ne znače. Gde se zakoni ne poštuju. Gde se zakoni menjaju na svakih tri dana. Sem onih najlošijih, koji se nikad ne menjaju. Poput Zakona on deviznom poslovanju i Zakona o sprečavanju pranja novca. Promenite te zakone!

3. Smanjite poreze na plate, PDV na IT opremu i druge nepotrebne poreze i takse (troškove). Da li se znali da ako pokrećete startup u Srbiji, morate u startu da predvidite koliki ćete profit imati, i na osnovu toga plaćate porez na zaradu, koju baj d vej NIKAD NISTE NI OSTVARILI!? To je „borba“ za jačanje privrede. Ajde ti otvori firmu, pokušaj da radiš a ja (država) ću da te jašem od samog početka pa i ranije. Sačekaj „prijatelju“ bre, ‘bem mu miša kalaisanog. Gde si navro ko zagoreli zatvorenik koji žensku nije video dva’es godina. Jahaćeš me, i niko ti ne spori to pravo, ali sačekaj malo. Da bi jahao, dugo i lepo, moraš da imaš dobrog konja. Ali ako ti umre na početku jahaćeš *da_ti_ne_kažem_šta*. Zato, nemoj, „prijatelju“ biti glup. Za mala i srednja preduzeća do 20 zaposlenih smanji porez na platu na maksimalnih 40%. Bolje da uzimaš 40% nego nula posto. Zar ne? Alan Ford logika. A kad se firma razvije, pa poraste, pa pređe 20  zaposlenih onda uzmi 50%. Pa kad pređe 40 zaposlenih uzmi 60%. Nemoj biti alav odmah. Pored toga uzmi i za mala preduzeća, do 2 zaposlena, takozvanih startapovova, smanji porez na plate  i to na nula! Na određeni period vremena. Recimo 2 godine. Ili još bolje, pošto se u startapovima niko ne zapošljava (jer para još uvek nema!), ukini idiotski propis da osnivači koji su i zastupnici firme plaćaju doprinos za PIO. Šta će ti to? Znam „prijatelju“ da je potrebno da prehraniš penzionere. Ali dugoročno ih nećeš prehraniti. Samo ćeš ih ugladniti. Neću ti reći na koji način to ljudi izbegavaju, ali izbegavaju. Tako da batali. Osedlaj prvo pre jahanja. Olabavi uzde. Skini mamuze. Što da boli kad može da godi? Bolje da ljulja nego da žulja, zar ne? Stoga, Iskuliraj!

4. Uvedite Freelancer kao vrstu oblika preduzeća u Zakon o privrednim društvima. Da li „prijatelju“ znaš da u Slovačkoj svako fizičko lice može da se registruje u skladu sa zakonom i počne da radi kao slobodnjak (honorarac) i to bez ikakvih troškova do 6.000€ godišnje? Znači, ako slobodnjak zaradi 5.900€ u toku godine (491€ mesečno) država mu ništa ne uzima. KAKO TO? Koje budale ti Slovaci, a? Pa zato što im nije cilj da im narod izumre od gladi. Nego da radi, a novac troši. Možda „prijatelju“ ne uzmeš porez na zaradu odmah, ali će taj mučenik freelancer da tih 5.900€ potroši. Kupiće leba, zejtina, možda zimske gume. Otićiće u potrošnju. A znaš li šta to „prijatelju“ znači?! Pa da ćeš dobiti svog konja da jašeš kroz porez na promet. PDV. Trgovina. Ludilo. Idemooo, jaši, svi smo naši. Ali ne, ti su „prijatelju“ nezasit pa uzimaš do 55% ljudima od autorskog honorara ili ugovora o delu (pošto su to gotovo jedini načini da armija slobodnjaka radi u ovoj zemlji). Šta si mislio, da će neko da nekom nešto naslika za 10.000 din a potom tebi „prijatelju“ da pokloni pola – 5.000 din? Pa da li si ti „prijatelju“ normalan? Unormali se, pa jaši lepo. Onako kvalitetno. A ne ovako divljački.

5. Napravi „prijatelju“ državni start-up fond za ulaganje u mala i srednja preduzeća sa realnim zahtevaima i eksternim komisijom sačinjenom od eminentnih i uspešnih privrednika koji su se dokazali u poslu. Pa daj bespovratna sredstva ili ako baš nećeš, onda uzmi deo firme (equity). Uloži „prijatelju“ po 10-20.000€ u svaku firmu za koju komisija kaže da vredi, i deli sudbinu. Ako firma naraste, prodaj i zaradi. I ubio si više muva jednim udarcem: a) pomogao si jednom malom preduzeću da postane veće b) kroz povećanje zaposlenih uzimaš više od poreza na plate i od prometa c) zarađuješ na preprodaji udela.

Prijatelju, jaši i trebaš da jašeš. Ali ako jašeš, jaši barem konja pravog, lipicanera, a ne izgladnelog magarca

Arapski-konj-1

4 thoughts to “Poruka vlastima Srbije: Prekinite da gušite privredu i ugledajte se na Albaniju!

  • Miloš Bošković

    Preslikan program „Dosta je bilo – Saša Radulović“ 🙂
    Podržavam 100%!

    Odgovori
  • Goran Vasiljevic

    Zanimljivo. Jedino sto se porez odbija od BRUTO PLATA, tj. poslodavaca CINI USLUGU uplacujuci dazbine u ime radnika.
    I jos nesto: da bi ekonomija postojala mora imati potrosnje, potrosaca. A nasi potrosaci i korisnici usluga odlaze da prave dodatnu vrednost negde u svetu.
    Boze zdravlja i ja cu uskoro za njima.
    A vama, bivsim ministrima, buducim koalicionim partnerima zelima svu srecu i da vas i ovu bivsu domovinu samo na vestima gledam.

    Odgovori
  • Marko

    Tebe druže neka jaše ko hoće. Ja ne želim niko da me jaše.

    Odgovori
  • drazen

    Zaboravio si da uracunas interes politicara 🙂 mislim da li bi iko bio premijer za platu od 100k, pa jedno odelo ovog sada vredi vise. Ovako das subvencije I kroz zatamljeni deo ugovora izvuces deo.

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.