8504743_orig

Već mesecima, ako ne i godinama srpski korisnici kukaju na tarifne pakete domaćih operatora. Internet se sve više koristi, a paketi zaostaju. Zapravo, svojevremeno su svi paketi „uništeni“, smanjen je broj MB po paketu, za isti novac. Znam da je suludo, ali je to naša realnost.

Već mesecima, ako ne i godinama, vršim pritisak na sve mobilne operatere u Srbiji da uvedu New Age pakete gde ima više interneta, uz smanjenu minutažu, a sms ionako nikom ne treba. Potpuno su beskorisni pored Vibera, Whatssapa, Skajpa, FB mesendžera i drugih aplikacija. Kako nisam imao vremena da uporedim sve operatere u svim zemljama, izabrao sam nasumično. Ali sam gledao da u poređenje uključim i operatere iz nama voljenih i stalno pominjanih zemalja poput Amerike, Nemačke itd… I svi misle da je u svetu bolje po pitanju paketa i cena nego kod nas. Da li je?

Untitled

Nakon ovog mini istraživanja zakljućio sam da je Srbija možda i najbolja zemlja po pitanju paketa odnosno odnosa cene i koristi. Znam, neverovatno! No, ubedljivo najbolji operater je BonBon iz Hrvatske koji dozvoljava korisniku da sam napravi paket po želji. Tako sam ja, preko njihovog sajta napravio paket sa 5GB interneta, 1.000 minuta i 150 poruka i dobio cenu od 90,00 kuna što iznosi oko 1.400,00 dinara. Sa druge strane, Ameri imaju visoke cene. Dobro, njima su i plate visoke, ali bez obzira. Ne daju mnogo interneta. Možda zato što je cela Amerika prekrivena bepslatnim wifi-jem. Ne  znam. Sa druge strane, jedna od najelektronskijih (da se tako glupavo izrazim) država na svetu – Estonija, ima sjajnog operatera pod nazivom Tele2 koji pruža jako lepe pakete. Isto 5GB interneta, neograničenih poziva i poruka, a za nešto malo više novca nego što je slučaj kod Bon Bona iz Hrvatske.

10327238_10152391322933890_47774843_n

Šta me je navelo da uradim ovo istraživanje? Pa činjenica da sam prešao u MTS zbog boljih paketa i cena ajfona nego u Telenoru, što možete pročitati ovde, ali sam juče doživeo šok! Pokušao sam brata i ženu da ubedim da pređu u MTS ali nisam uspeo. Zaposleni na šalteru je „sam napravio“ neki paket po želji. Tako je moja žena dobila 300 minuta, 750 poruka i 9GB interneta a sve za 1.350,00 dinara! Kako to? Pa preko neke dodatne opcije Telenor Više. A moja žena će dobijati dva računa mesečno, jedan na 805 dinara a drugi na 545 dinara, jer sada ima dva ugovora koji joj omogućavaju tih 9GB interneta i više minuta za isti novac. Inače, ova mogućnost je pružena korisnicima u februaru 2015. godine i još uvek traje, mnogo posle mog odlaska iz Telenora.

Ali, bez obzira, zar je potrebno davati neke specijalne promocije kako bi „novi naraštaji“ mogli da imaju više interneta u paketu? Kako bi privukli klijente? Zar je operaterima toliko teško napraviti nove moderne, moje takozvane New Age pakete? Zar nije logičnije da umesto dva ugovora i maltretiranja pružiš korisniku novi tarifni paket gde će za 1350 dinara imati 9GB, 300 minuta i 750 poruka? Sve lepo kroz jedan ugovor. Ljudski.

new-age-paketi

Paketi operatera prosto nisu dobri. Super su ove promocije, ali one ne traju. Nadam se da će direktori (koji ne zaslužuju da nose takav naziv niti zaslužuju takvo mesto) zaduženi za ovakve stvari kod domaćih operatera malo promućnuti glavom, početi da razmišljaju i uvesti nove pakete, nove mogućnosti i modernizovati svoje poslovanje. Očekujem da će uskoro svaki korisnik kod svakog operatera moći da sam bira paket kakav njemu odgovara, baš kao što je sjajni Bon Bon to uradio.

cover-veliki1

3 thoughts to “Uporedni tarifni paketi operatera u Srbiji i inostranstvu

  • nervozni

    vidi se da nisi imao vremena i da si poprilično paušalno odradio analizu:

    https://www.vipmobile.rs/privatni/vip-postpaid/tarifa/vip-opusteno.3507.html
    U Vipu za 1700 din paket sa 5gb interneta
    http://m.telenor.rs/privatni/tarifni-paketi/Postpejd-paketi/PLAY/
    u Telenoru za 1600 din paket sa 1,5gb interneta, plus dva free servisa od kojih jedan može da bude 500mb

    Odgovori
    • zverko

      1. Mislim da nisi dobro video za VIP. Ovo je PROMOCIJA. Promocije nisam uzimao uopšte u obzir jer su PROMOCIJE. Promocije dođu i prođu, a paketi ostaju zauvek.

      „Promocija važi do 31.07.2015. i ne može se kombinovati sa drugim promocijama. Mesečna pretplata od 1700 dinara važi uz ugovornu obavezu od 24 meseca, bez uređaja. Nakon isteka ugovorne obaveze, mesečna pretplata je 2700 din. U slučaju kupovine uređaja uz ugovornu obavezu od 24 meseca mesečna pretplata je 2700 dinara“

      2. Za Telenor si u pravu. To sam prevideo.

      Odgovori
  • Dada

    Daj da vidimo sta je sad najbolje, MTS nudi Omorike, Telenor Totale, a VIP NEO pakete, evo, ne znam koji bih pre 😛

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.