Microsoft je sve bolji. Polako, ali sigurno, počinje pametnije da radi i gradi svoj ekosistem. Hrabrim koracima zalaze i u hardver (Lumia, Surface), ali softver je ipak ono gde su najbolji. Office koristim od malena. Otkako sam prešao na Apple počeo sam da koristim iWork. Pages (pandan Wordu, samo mnogo bolji), Keynote (pandan PowerPointu, samo nebrojeno puta bolji), ali nikako da se naviknem na Numbers (pandan Excelu, ali dosta puta lošiji). Koristim ga samo zbog iClouda i sinhronizacije između ostalih Apple uređaja, ali ne postoji bolji program od Excela. Prosto ne postoji. Brz je, pouzdan i već svima poznat. Numbers nema neke osnovne opcije koje Excell ima, a pritom u Apple-u sporo rade na njegovom update-u. No, Microsoft Office nije postojao za sve iOS uređaje neko vreme. Dugo ga nije bilo nigde, pa je stidljivo ušao na iPad. Sada, dolazi i na iPhone. I to na velika vrata: besplatno! I fantastičan je!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvo što me je oduševilo jeste novi flat dizajn. Fantazija. Sve je svedeno, relativno lako razumljivo. UX dobar, UI još bolji.

IMG_9140

Drugo, da biste uopšte koristili (besplatno!) Office za iOS morate se registrovati. Naravno, Microsoft, za razliku od Apple-a, potpuno priznaje Srbiju kao normalnu, a ne šugavu zemlju, pa stoga je sve preveo na srpski jezik. Jako lepo. Za poštovanje. Ja sam lično kreirao novi (njihov outlook.com) mejl, iz poštovanja.

IMG_8491

A prilikom registracije dobijate neverovatnih 30 GB prostora! Recimo, ako koristite Apple iCloude drive dobijate samo 5GB free (za slike, backup, podešavanja, fajlove, svega ostaloga), sve ostalo se plaća, pa tako na primer za dodatnih 20GB plaćate 0,99$ (platih pre neki dan, bilo mi mučno). Opet, nažalost, koristim iCloud Drive upravo zbog sinhronizacije i celog ekosistema, ali da imam neki Windows telefon, onda OneDrive legne fenomenalno!

IMG_9141

I to nije sve! Office za iOS potpuno podržava Dropbox! I to ne samo „paušalno“ kao Apple gde moraš da iz Dropbox aplikacije otvoriš neki fajl u iWork-u, pa da ga edituješ, pa da ga exportuješ i snimiš (ručno) nazad u Dropbox. NE! Ovde Microsoft automatski sinhronizuje. Kao na kompu. Dakle, povežeš Dropbox nalog, uđeš (direktno iz neke Office aplikacije), edituješ i izađeš, a on je već sinhronizovao i update-ovao. Presjajno. I ne, ni to nije sve 🙂 Ima još. Dopuštaju ono što sam Dropbox nedozvoljava: više naloga odjednom! Da, dobro ste čuli. Možete više Dropbox naloga povezati i koristiti ih istovremeno. Eto, ja sam povezao lični i kompanijski. Neko možda 5 ličnih (jer ne želi da plati za više prostora).

IMG_8590

 Sve u svemu, Microsoft Office za iOS je zaista neverovatno dobar, sa sjajnim funkcijama i integracijama, i potpuno besplatan. Nešto što me je najviše iznenadilo. Retko kad kažem, ali bravo Microsofte, bravo :applaud:

Za kraj, pogledajte ovaj kratak video, mala živa prezentacija

One thought to “Microsoft Office za iOS”

  • Marko

    Pa ovo je sjajno! Hvala ti puno kako nisam ovo video uoste mi nije jasno! Koristim epl isto kao i ti i iwork ali nije mi palo napamet uopste da pokusam sa ofisom. Sjajan tekst. Jos jednom hvala

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.