iphone zverko 1 copy

Došao je i taj dan. U rukama držim čedo koje sam dugo želeo. Ne to čedo. Sina sam već dobio i volim ga najviše na svetu. Ovo je drugo, novo čedo. iPhone 6. Kako imam peticu već duže vreme, došao je trenutak za obnovu. Merkam iPhone 6. Ne 6+, jer je ogroman. Preterano veliki. Nepotrebno veliki. Šestica je baš po mojoj meri. Zahvaljujući prijateljima iz Vipa dobio sam tu sjajnu priliku da se par dana igram sa belom šesticom 16GB uz naravno službenu VIP karticu sa beskonačno svega. I to nije samo igra. Pošto ozbiljno planiram da kupim novi iphone, ovo je mnogo više od testa i igre. Želim da budem siguran da ću lično sebi kupiti vrhunski telefon.  Ko nije video, Vip je zvanično objavio da će uskoro iPhone biti kod njih u prodaji. Iako će biti teško, potrudiću se da budem što objektivniji i da vam predstavim pravu sliku telefona. Ne samo zbog vas, već i zbog sebe. Neću se baviti tehničkim karakteristika (gotovo skroz) jer to već i vrapci na grani znaju. Pokušaću da predstavim utisak, bateriju, korišćenje i sam utisak svakodnevnog korišćenja telefona. Pa da krenemo polako.

1. Otvaranje kutije

zverko iphone6 2Nisam mogao da izdržim i sačekam otvaranje kod kuće, kao čovek, već sam morao odmah u kolima. Kutija kao kutija. Ništa specijalno. Savršenstvo kao i uvek. U njemu se nalazi ogroman ajfon. Po prvi put. U istoriji. I predivan je.

zverko iphone6 3

2. Prvi utisci i upoređivanje sa starijim manjim modelima – peticom

zverko iphone6 4

zverko iphone6 18

U prvi mah, šestica ne deluje mnogo veće od petice. Ništa preterano. Ali, posle dužeg korišćenja, osećaj se ne može opisati. Petica deluje kao kutija šibica u odnosu na šesticu. Po prvi put priznajem, veći ajfon je prava stvar. Iako sam lično govorio da je 4″ sasvim dovoljno, čovek se lako navikne na bolje. Momentalno. Kao što su se ljudi jako brzo navikli na klime u kolima pa ne mogu ni da zamisle kako je to putovati u peglici do mora, bez klime i otvorenih prozora, sa 5 putnika u autu. E, tako i ovo. 4,7″ je sjajna mera za ajfon! Sve je bolje. Slova su veća, bolje i lakše se kuca na tastaturi, sajtovi izgledaju lepše i preglednije. Veći ekran jeste bolji, i priznajem: pogrešio sam.

zverko iphone6 9

zverko iphone6 10

Veći ekran je pogodniji za čitanje knjiga ili surfovanje na netu. Definitivno je mnogo lakše za rad. Sve je preglednije i čitljivije. Lakše se kucka na tastaturi, takođe.

zverko iphone6 15

zverko iphone6 19

Sam dizajn telefona je prelep. Može da priča ko šta hoće ali iPhone je uvek bio najkvalitetniji telefon, što se izrade tiče. Ovog puta su nadmašili sami sebe, jer nikad nisam video da su ivice aluminijuma i ekrana tako savršeno spojene. Pretapaju se jedna u drugu kao kad se reka uliva u more. Da se poetično izrazim. Zaista fantastično. Iskreno, ne znam telefon koji je kvalitetnije izrađen a mnoge sam držao u ruci. Čak ni Samsung Alpha (prvi Samsungov all-aluminium telefon) nije ovako kvalitetan.

zverko iphone6 5

Što se tiče brzine, nema potrebe upoređivati. Znatno je brži od petice, a od 5s nisam siguran jer nikad nisam koristio 5s. Barem ne toliko dugo da bih stvorio utisak u radu. Kako mnogo koristim telefon, a moja petica je i dalje ultra brza, šestica je zaista neverovatno brza. Tu nema greške.

zverko iphone6 17

3. Korišćenje

Ono što me je iznenadilo a nisam ni znao da postoji, nakon setup-a telefona, jeste podešavanje ekrana: standard ili zoomed. Ukratko, u dva klika odmah podesite da li želite standardne ikone i veličinu fonta ili da sve bude veće (što je odlično za starije ljude ili one koji imaju lošiji vid).

zverko iphone6 6

Nakon toga, kreće standardno podešavanje fingerprinta. Kako nisam posedovao 5s, oduševljen sam tom tehnologijom. Znam da je to „super“ stvar ali dok je ne koristiš stalno, svakog dana, ne možeš da znaš. Samo, mora da se stavi i levi palac jer ćete često koristiti i drugu ruku pa kako ne biste vraćali u prvu ruku, stavljali otisak pa ponovo vraćali u prvu ruku, odmah napravite dva fingerID naloga za oba palca. Ono što je zanimljivo jeste da je telefon bio na iOS 8.0.1. verziji za koju su svi prijavljivali da je katastrofalna i da je prebagovita i da ne radi ni FingerID, ni cellular, ništa. Kod mene je sve „šljakalo“ savršeno, bez greške. Nijedan problem. Ali sam ga ipak updateovao na iOS 8.0.2. Telefon „leti“. Jedna od prvih opcija sa kojom se susretnete jeste reachability. Pošto je telefon veći, ko ima manje ruke neće mu lepo pasovati. Zato i postoji ta opcija, da u dva pipka (ne klika, već samo pipkanje po senzoru – home dugme) ceo ekran spusti do pola kako biste mogli da lakše pritisnete nedostižne dugmiće.

httpv://youtu.be/G2hmL3qPJ0E

Kako dalje nastavljam sa radom, primećujem da jako lepo leži u ruci. Lično, najlepši ajfon ikada mi je bio 3GS. 4 i 5 su takođe jako lepi telefoni, ali šestica, zaobljenog oblika „slično“ 3GSu, jako lepo leži u ruci. Mnogo bolje nego petica i četvorka koje su kockaste. Grip je mnogo bolji i telefon je sigurniji u ruci. S obzirom da mi je šaka ogromna šesticu mogu da koristim jednom rukom bez ikakvog problema. Ali, čak i moja žena, sa dosta manjom rukom može da ga koristi relativno normalno jednom rukom. Ponavljam, relativno normalno.

zverko iphone6 8

Dolazimo do kamere. To je prva stvar koja mi se ne sviđa. Kamera je izbočena. Ništa previše, ali opet nije u ravni sa telefonom. I zato je grebete. Ok, neće joj ništa biti jer je od safirnog stakla, ali opet. Nije mi svejedno. Zato je potrebno kupiti neku lepu futrolu kako bi se kamera više očuvala i manje prljala.

zverko iphone6 21

Radi odlične fotografije. Recimo, uopšte nisam zadovoljan kako moja petica radi fotografije. S3 i S4 rade minimum 3 puta bolje fotke. Ali, 5S je neka potpuno druga priča. Kamera na 5S je jedna od najboljih koje sam ikada video i iskusio. E, šestica ima još bolju kameru.

zverko iphone6 11

zverko iphone6 16

zverko iphone6 20

zverko iphone6 25

Boje su realne, čiste, a slika je oštra. Ova fotografija gore je slikana sa šesticom po relativno oblačnom vremenu bez mnogo svetlosti. Nikakva podešavanja nisu nameštana, samo je „okinuto“ iz prve. Sa druge strane, prednja kamera i dalje ništa specijalno. Pravi koliko-toliko O.K. fotke.

zverko iphone6 22

Sa druge strane, video kamera je prosto savršena. Prvo, šestica ima softversku stabilizaciju snimka (a šest plus ima i hardversku). Trčao sam i snimao i snimak uopšte nije mnogo „skakao“. Zaista sam fasciniran koliko dobro snima.

httpv://youtu.be/UAp1gTJp8s4

Dakle, prvo sam trčao a potom i skakao i mrdanje je smanjeno na minimum. Isto sam testirao i u teretani dok sam trčao na traci. Efekat je zaista fascinantan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=aFpiAHvNPU0&feature=youtu.be

I to nije sve. Sada, iPhone ima mogućnost snimanja slow-mo snimaka i u 240fps. Sjajna opcija. Evo kako to izgleda.

httpv://youtu.be/rxxuMLzOAPs

httpv://youtu.be/JyDlm-uYmKo

No, postoji problem. A to je makro slikanje. Kada kameru približim jako blizu nekog objekta ne može da fokusira. Znam da je za makro slikanje potrebna profesionalna oprema i da gotovo nijedan telefon ne može da pravi dobre makro slike, ali opet, mogli su da tu naprave manji „brejk tru“. Ili ja nešto ne radim kako treba. Jer nekad se i desi da „uhvatim makro“ (slika 2)

zverko iphone6 12

10177261_10152737375043890_5808008746415017598_n

Što se noćnih slika tiče, one su dosta bolje. Evo jedne fotke sa mog prozora, ispred je ulična rasveta koja direktno „bije“ u nas. Pa prosudite sami:

zverko iphone6 13

zverko iphone6 14

A kakva je baterija? To je pitanje koje sam najviše dobijao na tviteru.

Ono što vam mogu reći svakako jeste da je baterija odlična! U odnosu na moju petice duža je za barem 20%. U odnosu na 5S ne znam, jer kao što rekoh nisam koristio nikad 5s duže od 10 minuta, ali je sigurno ista ako ne i bolja. Jer je telefon veći, ekran crpi više baterije, ali je i sama baterija veća. Tako da je sigurno ista kao na 5s. Upalio sam i bluetooth, i location on i čak neke health aplikacije i troši manje od moje petice na kojoj pola stvari nije upaljeno. Zaista sam oduševljen. Danas (04.10.2014.) napunjen do kraja, ujutru oko 10am i maltretiran celog dana, sa uplajenim BT, WiFi, lokacijama, sve vreme drndan fejs, twitter, vine, safari, health aplikacije, sms, viber, slanje masovnih video klipova na imessage, fejs i vine i tek oko 11pm se baterija istrošila. Dakle 13 sati besprekidnog i mučnog maltretiranja telefona. Od toga, barem 3 sada je sve vreme snimano na svadbi na kojoj sam se proveo kao nikada pre 🙂 Uz normalno korišćenje, baterija može (garantujem) da izdrži minimum jedan dan ako ne i duže.

zverko iphone6 16

Što se tiče brzine, oseti se razlika, naročito u otvaranju browsera, aplikacija i igrica. U nastavku možete videti multitasking upoređivanje sa iphone5 kao i igricu Asphalt:

httpv://youtu.be/uIAo7Y9n2YE

httpv://youtu.be/M9WW0Vv9eug

A šta je sa #bendgate situacijom? Ko ne zna, pojavili su se blogeri koji su uspeli da iskrive iphone6 plus golim rukama. I od tog momenta internet je poludeo. Odmah da vam kažem: iphone6 se ne može iskriviti! Lično sam pokušavao malo da iskrivim (po cenu da napravim štetu) i nisam uspeo! naravno, nisam primenjivao ludačku snagu, ali je neka ipak postojala. I nije se iskrivio. Nosio sam ga po džepovima, koristio najnormalnije i nijedan problem. Odgovorno tvrdim da je nemoguće saviti iphone6 normalnim korišćenjem. Ako ste potpuni idiot verovatno ga možete polimiti čekićem ili bejzbol palicom ali to ne bih preporučio.

iphone6 plus #bendgate test
iphone6 plus #bendgate test

Sa druge strane, iPhone6 plus verujem da može, opet uz neko korišćenje koje ispada iz okvira normalnog. Sa iPhone6 plus sam se upoznao i igrao kratko, tokom prezentacione večeri u organizaciji VIPa i „pokušao“ sam da primenim neku minimalnu silu, bez uspeha. Nisam ga nosio u džepu niti u uskim farmericama, pa ne mogu da tvrdim da se ne može saviti. Možda i može jer je mnogo veći od šestice i, zakonima fizike, ima veću površinu uz manje težište pa se verovatno može lakše iskriviti. Ali opet, telefon veličine cigle se ne nosi u džepu. Jednom sam kratko imao Note (pre nego što sam kupio iPad) jer sam želeo da vidim kakav je, i da odložim kupovinu iPada misleći da će Note zameniti tablet, i nikada (ni-ka-da) ga nisam nosio u džepu. Samo potpuno moron može telefon veličine lubenice nositi u džepu. Prednjem. A u zadnjem ako je definitivno izašao iz Laze Lazarević i to ima napismeno. Dakle, toliki telefon se nosi u torbici, džepu od sakoa, jakne i slično. Stoga, ni tu nema problema za normalne korisnike. Za one druge…. pa za njih nisu telefoni već bejzbol palice. Pogledajte šta o tome misli CEO @ T-Mobile (19minut)

httpv://www.youtube.com/watch?v=8TPfpNgKlSE#t=1212

ZAKLJUČAK

Telefon koji ću zasigurno da kupim. Toliko je dobar da sam oduševljen. Prelep, kvalitetan, tri puta brži od moje petice. Pravi vrhunske fotke i video snimke, ima veći ekran za bolji rad. Naravno, dolazi sa najboljim softverom za mobilne telefone – iOS. A oni kojima imaju 5S možda i ne moraju odmah da prelaze na šesticu već mogu da čekaju nove verzije, mada ja lično ne bih čekao. Sada ostaje da sačekamo da vidimo da li će Vip ispuniti svoje obećanje i u najskorije vreme uvesti iPhone u ponudu. Do tada, sa nestrpljenjem čekam.

p.s.

Testirao sam malo i Vip mrežu. U centru Beograda signal je odličan. Svuda 3G sa maksimalnim signalom. Na Novom Beogradu nije baš toliko sjajan. Pada nekad i na dve crte signala. Na Dedinju je naslabiji, sve vreme edge i jedna crta signala. Na Banovom Brdu je odličan, pun signal i 3G sve vreme. Takođe, ono što sam javno rekao kako na društvenim mrežama tako i lično predstavnicima VIPa, moraju pod hitno da uvedu neke nove „New Age“ pakete. Jer su postojeći jako loši. Sve vreme razmišljam „Šta kada zaista uvedu iPhone? Koji paket da uzmem?“. Ja nemam koji paket da uzmem. Jedino da kupim iPhone6 za keš. VIP nije usamljen u lošim paketima. Telenor je odavno upropastio sve svoje pakete, a MTS je od pre par dana isto to uradio na zaprepašćenje svih. Za istu cenu napravili su nove pakete gde je smanjen internet. Zašto je to urađeno ne znam, ali mi je data potvrda od ljudi koji rade u MTSu da je moj predlog došao do njihovih direktora i da će razmotriti uvođenje novih „New Age“ paketa. Ko ne zna, ovo sam predložio:

1. New Age L paket sa 100 minuta 100 sms i 3GB interneta po najbržoj brzini – 1200 din

2. New Age XL paket sa 200 minuta 200 sms i 6GB interneta po najbržoj brzini – 1900 din

3. New Age XXL paket sa 300 minuta 300 sms i 12GB interneta po najbržoj brzini – 2700 din

p.s.s.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja slobodno pišite u komentaru

 

8 thoughts to “[EKSKLUZIVNO] Prvi iPhone 6 test u Srbiji

  • Ghadafi

    Šta sa navigacijom? Da li je i dalje obavezan data prustup da bi radile mape? Da li se može otići u inostranstvo bez dodatnih troškova? Da li mogu otići sa njim u šumu (gde nema mobilne veze, naravno) i koristiti navigaciju? Ukratko – da li GPS može da radi nezavisno?
    U nastavku – nadam se da le biti i paketa bez interneta, za nas koji ne želimo da ga imamo non-stop, jer ne putujemo previše, pa nam je wifi dovoljan i više bi nam značili minuti za razgovor. A kad i putujemo uživamo u muzici na sluškama, bez uznemiravanja i notifikacija. Old school 🙂

    Odgovori
    • 1zverko

      Nisam razumeo za navigaciju. Njihove apple mape uvek koriste net za map, dok na Google maps mozes da neke mape skines za offline i koristis. Ako kupis neku navigaciju poput iGO (kao sto sam ja uradio) onda koristi samo GPS. U tom slucaju radi nezavisno koristio sam u Grckoj, Hevatskoj, madjarskoj, pola EU najnormalnije

      Za vas vec postoje old School paketi 🙂

      Pozdrav

      Odgovori
      • Ghadafi

        Tačno to sam hteo da znam 🙂 Hvala!

        Odgovori
        • 1zverko

          Nema na čemu 🙂

          Odgovori
  • Milan

    Ne trolujem ili bilo sta, ali moras da probas Lumiu kako bi mogao da pricas o kameri. Pogotovu za bliske objekte niti jedan drugi telefon ne moze da napravi slike koje pravi nokia, to je prosto cinjenica. Carl Zeiss optika je jednostavno trenutno nesto najbolje na trzistu.

    Odgovori
  • Nikola930

    Sjajan review! Profesionalno i objektivno. Zaista sluzi svrsi i verno predstavlja nas korisnike iPhone-a visom rasom sto, na kraju, ipak jesmo koliko god mozda ruzno zvucalo. Od toliko sjajnih i korisnih delova teksta tesko je izdvojiti nesto kao highlight, ali evo ovo ako bih nekome morao da predstavim ovaj review ukratko, to bi bilo ovim iseckom iz teksta

    „potrudiću se da budem što objektivniji i da vam predstavim pravu sliku telefona“

    „Sam dizajn telefona je prelep. Može da priča ko šta hoće ali iPhone je
    uvek bio najkvalitetniji telefon…“

    A o relevantnosti autora:

    „Po prvi put priznajem, veći ajfon je prava stvar. Iako sam lično govorio
    da je 4″ sasvim dovoljno“

    Misljenje koje se menja vremenom tako da uvek bude u paru sa Apple-ovim trenutnim trendom. Da sutra objave iPhone od jednog inca, verovatno bi shvatio da si opet pogresio, i da je jedan inc zapravo idealan.

    Odgovori
  • Pingback: Da li kupiti iphone6 u Srbiji i zašto posle 15g prelazim u MTS

  • srdjan

    posto nema sanse sebi da priustim taj telefon, postoji li neko dobre volje i srca da mi pokloni jedan?

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.