U Petak je Erste banka objavila pomalo skandalozan i bobastičan blogpost: A gde je pečat? Kada, kako i zašto ga (ne)koristiti. Prvo sam bio euforičan, jer znam da je Erste banka prva u Srbiji počela sa praksom prihvatanja poslovne dokumentacije bez pečata. To znam jer sam ja direktor prve firme u Srbiji koja je otvorila račun kod njih bez pečata. I puštala naloge, i dostavljala ostalu dokumentaciju. I svaki dan ih svima preporučujem jer su jedna od najboljih banaka na domaćem tržištu. Zasigurno kad su pravna lica u pitanju.

IMG_3947

A onda sam krenuo da čitam blogpost i blagorečeno ostao šokiran:

Upotreba pečata nije obavezna, ali se preporučuje

Kada je novi Zakon o platnim uslugama stupio na snagu 1. oktobra 2015. godine, koji je zamenio Zakon o platnom prometu, podzakonski akti doneti na osnovu novog zakona, pre svega  Odluka o bližim uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa (“Sl. glasnik RS”, br. 55/2015), uveli su mogućnost da banka sa klijentom ugovor drugi način autentifikacije, odnosno da se u poslovnom odnosu između banke i klijenta ne mora koristiti pečat.

Prvo, upotreba se ne preporučuje niti se zahteva. Jer je protivzakonito. A i nije zdravo. O tome sam pisao, govorio, predavao mnogo, mnogo, mnogo puta do sada. Možete preporučivati veću upotrebu vode, povrća i voća umesto nezdrave hrane. Jer veća upotreba vode, povrća i voća povećava bezbednost i zdravlje vašeg tela dok upotreba pečata NIKAKO ne povećava bezbednost i sigurnost. Mogu bilo čiji pečat uraditi za 5 minuta, bilo gde, i falsifikovati.

…jer je potpis lakše falsifikovati nego pečat koji predstavlja dodatni element zaštite.

Apsolutno je lakše falsifikovati pečat nego potpis. Svaka osoba na svetu ima drugačiji rukopis i potpis i gotovo je nemoguće da jedno lice falsifikuje tuđi potpis. Može da liči, ali svaki grafolog može ustanoviti razliku. Pa čak i karakter osobe, samo na osnovu rukopisa. Sa druge strane, pečat se napravi, kao što sam rekao, za pet minuta, i uvek je isti.

Drugo, prijatelji iz Erste banke su izjavili da njihovi zaposleni nisu grafolozi pa ne mogu da verifikuju potpis. Ali, zato su stručnjaci za pečate i mogu da potvrde verodostojnost pečata?!

Takođe, važno je da klijenti budu svesni i toga da prilikom prijema platnog naloga zaposleni banke nemaju veštine grafologa da bi mogli primeti razliku u potpisu, osim ako ona nije očigledna, što dodatno utiče da je rizik zloupotrebe potpisa izuzetno visok.

Dakle, Erste banka, kao i svaka druga banka, NEMA pravo da firmama traži pečat iz više razloga, a ključni su: 1) Nepostojanje Zakona o pečatu koji propisuje izgled, oblik i sadržinu pečata, kao i 2) Član 25. Zakona o privrednim društvima koji kaže: Društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva, ako zakonom nije drugačije propisano. A nijednim drugim zakonom nije propisana upotreba pečata. Sem zakonom o menicama. Ali, opet, pogledati pod 1).

Jedini pečat koji ja priznajem

https://youtu.be/Mi8B-cxhecs

Svi znaju da sam veliki borac za 21. vek i smrt pečata. Ali, postoji jedan pečat koji ja priznajem. A to je svakako pečat firme koja proizvodi 100% prirodne energetske barove Wild Bar. Probao sam čokoladice i oduševio se! Jako čudnog izgleda, potpuno ispresovane, ali nenormalno ukusne. Odlične za užinu, umesto nekog manjeg obroka, ili uz teretanu. Kako sam prestao da idem u teretanu ovo mi super dođe da zamenim nezdravu hranu, ili barem jedan deo. Više pogledajte na njihovoj FB strani ili Instagramu.

 

Razgovarao sam sa Srđanom i njegovom ljupkom ženom Dinom koji su pokrenuli ovaj super zanimljiv porodični biznis, i evo šta oni kažu za svoju proizvodnju:

 

Super food kao koncept ishrane nije nova ali još uvek nema dovoljno ni informacija ni proizvoda na tu temu. Super hrana je termin koji se koristi da definiše tip hrane kreirane tako da posebno utiče na poboljšanje segmenata zdravlja I kvalitetnog života.

Kada smo krenuli da pripremamo Wild barove, radili smo to za sebe jer na tržištu ili nismo uspevali da nađemo kvalitetne proizvode ili su bili preskupi. Prilagođavali smo recepte sve dok nismo bili sasvim zadovoljni ukusima, tako da danas imamo 4 ukusa koji su potpuno izbalansirani kako nutritivno tako I po ukusu.

Takodje, ono što smo želeli da postignemo jeste da napravimo hranu koja će omogućiti svima koji vode aktivan lifestyle ili se aktivno bave sportom I fitnesom, dati dovoljno energije za sve njihove aktivnosti dok su u pokretu.

Ceo process proizvodnje je potpuno handmade od nabavke pa sve do dostave. Sami nabavljamo I biramo najkvalitetnije sastojke, pravimo smesu I provlačimo kroz kalupe kako bi dobili najpraktičniji oblik koji podseća na Plazmu, pakujemo u kesice koje brendiramo ručno pečatom I dodatno zatvaramo stikerima kako bi proizvodi zadržali maksimalnu svežinu. Princip kupovine je online poručivanje par dana unapred tako da svi dobijaju uvek samo najsvežije barove tek napravljene. Rok trajanja ovakvog proizvoda je mesec dana. Trenutno radimo na komercijalnom pakovanju koje bi se našlo u prodavnicama zdrave hrane I svim većim fitness centrima, I koje bi rok trajanja produžilo I do 6 meseci.

Ukusi koje nudimo su:

  • Kakao + Chia (omega 3 kiseline, antioksidans, kalcijum, magnezijum I popravlja raspoloženje)
  • Spirulina + Kokos (puno vitamina A, K1, K2, B12, gvožđe, bogata beta karotenom, puno zasićenih masti koje smanjuju potencijalne probleme sa srcem, čišćenje organizma)
  • Konoplja + Maka + Muskatni orah (omega 6 I omega 3 kiseline, reguliše nivo šećera u krvi, reguliše krvni pritisak, sadrži puno amino kiselina odličnih za mišiće, balansiranje hormona, puno kalcijuma, odličan za detox organizma)
  • Đumbir + Cimet + Indijski orah (reguliše apetiti I probavu, diže imunitet, sprečava srčane probleme, jak antioksidans, pogodan za dijabetičare, smanjuje rizik od oboljenja od raka)

Osnova svakog bara su pored ovih sastojaka urma I badem I svaki je težak 40gr.

 

 

2 thoughts to “Jedini pečat koji Zverko priznaje

  • Rođa

    ZAKON O UDRUŽENJIMA
    Član 11.
    Pravno lice kao osnivač potpisuje se tako što njegov zastupnik uz naziv pravnog lica dodaje svoj potpis i pečat, matični broj i poresko identifikacioni broj (PIB) pravnog lica.

    Član 12
    Statutom se obavezno uređuje……. izgled i sadržina pečata

    Odgovori
    • zverko

      Daj mi link do zakona o pečatima koji propisuje oblik, sadržinu i izgled pecata

      Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.