Svakodnevno dobijam desetine pitanja, što na mejl, što poruke (kroz sve društvene mreže), što lično, a ona se gotovo uvek odnose na: „Kako da prodajem globalno i naplaćujem preko PayPala iz Srbije?“

Već sam o tome, za fizička lica, pisao OVDE. Za firme (pravna lica) način naplate i povlačenja novca se ne razlikuje mnogo. Ali, ljudi, iz nekog razloga, to ne razumeju pa sam se odlučio da posvetim poseban tekst isključivo naplati preko PayPala sa aspekta pravnih lica.

Samo za vas sam snimio POSEBAN VIDEO, a OBAVEZNO PROČITAJTE DOLE CEO TEKST!

https://youtu.be/B_30lOOx-eA

Prvi korak: Izbor banke

Sa bankama postoji veliki problem jer su iste još uvek u 16. veku. I nije veliki broj istih koji omogućavaju svojim biznis korisnicima da plaćaju svojim Visa biznis karticama na internetu i da iste vezuju za PayPal. Mi iz GreenDesign.rs smo prvo imali račun u Erste banci, ali oni tu mogućnost nisu imali.

Zapravo, njihovim Visa biznis karticama uopšte nije moglo da se plaća na internetu. Samo offline na pos terminalima i bankomatima u zemlji i inostranstvu. Zato smo otvorili račun u Unicredit banci gde smo odmah dobili osnovnu Visa biznis karticu koja može da se koristi svuda. Offline u zemlji i inostranstvu, kao i online bilo gde pa i na PayPalu. Čim smo je dobili odmah smo je vezali za naš PayPal račun, verifikovali, naš devizni račun je zadužen za tih 1,5eur, i odmah stornira.

Divna vest je ta da je sada Erste Banka omogućila i opciju plaćanja preko neta svojim Visa Biznis karticama, kao i vezivanje na PayPal.

E sad, ono glavno! Šta se dešava kada uplata legne, pa je povučete na karticu, kako se to knjiži, gde stiže….? To u trećem koraku!

Reklama: Do kvalitetnog dizajna lako, brzo i efikasno preko najvećeg dizajn servisa na Balkanu. Preko 13.000 dizajnera čeka na vas

Drugi korak: Kreiranje naloga na PayPalu

Da biste uopšte mogli da koristite PayPal, sasvim logično, morate imati biznis PayPal nalog. Morate posetiti saj PayPala na adresi www.paypal.com i kliknuti na opciju Sign up da biste započeli proces registracije kao firma.

screen-shot-2016-09-26-at-8-41-53-pm

Potom, sasvim logično, birate opciju Business account pa Continue.

screen-shot-2016-09-26-at-8-43-53-pm

Nakon toga unosite email adresu, pa idete na Next.

screen-shot-2016-09-26-at-8-44-56-pm

Zatim, unosite podatke o vašoj kompaniji.

screen-shot-2016-09-26-at-8-46-21-pm

screen-shot-2016-09-26-at-8-47-03-pm

S obzirom da ste iz Srbije i da Banke ovde znaju iskljućivo za EURO, onda OBAVEZNO izaberite EURO kao glavnu valutu! O tome nešto više kasnije u tekstu. Na kraju kliknete na Agree and Continue i gotovo je. Dobićete konfirmacioni mejl na koji je potrebno da kliknete i nalog je aktiviran. Zatim je potrebno dodate Visa biznis karticu i da je verifikujete tako što će PayPal zadužiti 1,5 eur i odmah posle toga stornirati tu uplatu. Postupak je identičan kao za fizička lica što je već objašnjeno OVDE u sekciji za otvaranje računa. Ukratko, kada vam je PayPal zadužio Visa biznis karticu za tih 1,5EUR dobićete SMS četvorocifreni kod u formatu 1234PP koji je potrebno da iskopirate u svom PayPal biznis nalogu. I time je ovaj postupak gotov.

Treći korak: Kako da napokon povučem novac u Srbiju i kako se to knjiži?

Ok, dakle, nešto ste prodali, uplatili su vam novac na vaš biznis PayPal račun, novac je legao, stanje na PayPalu je recimo 100 eur. Šta sad? Ništa. Taj novac možete povući na vašu prethodno povezanu i verifikovanu Visa biznis karticu. Jednim klikom na Transfer sa leve strane pokrećete proceduru za isplatu novca na karticu.

screen-shot-2016-09-26-at-9-02-15-pm

Dobićete izbor sa kog PayPal balanca da povučete novac (ako imate 100 eur i 50$ birate šta ćete prebaciti), i na koji račun (Karticu ili bankarstki transfer koji inače nije uopšte omogućen za klijente van Amerike).

screen-shot-2016-09-26-at-9-05-18-pm

screen-shot-2016-09-26-at-9-05-15-pm

Nažalost, mi smo naš novac povukli, tako da vam sad ne mogu pokazati ceo proces, ali ako imate samo gram mozga nema šanse da omanete. Samo na kraju unesete iznos koji želite da povučete i OK i to je to. PayPal kaže da je potrebno između 5-7 dana da novac legne na karticu, a  kod nas je to između jednog i dva dana.

Ok, ali šta se dešava posle? Magija! Kada novac posle par dana legne na karticu ona se automatski rasknjižava na devizni EUR račun! Tako je! Bez ikakve muke, bez obaveštenja o deviznom prilivu, bez silovanja od strane bankarskih pravila, samo jednostavno legne na devizni račun i odmah vam je raspoloživo, odnosno konvertujete u dinare ceo iznos ili delimično, u zavisnosti od vašeg biznisa i trenutnih potreba.

blog_banner_symantec_atp_600x250
Promo: 10% popusta za Symantec Endpoint Protection.cloud – napredna antivirusna zaštita za računare i servere sa ugrađenim firewall-om i device controlom za mala i srednja preduzeća sa upravljanjem iz cloud-a

Četvrti korak: A kako da pravdam isplate, knjigovođa ništa ne kapira?!

Ok, prvo, menajte knjigovođu! Ako imate knjigovođu iz 16. veka, a jedno 80% njih je takvo, onda morate da ga menjate. Ili da ga edukujete. A evo i kako: Dakle, odradili ste posao za klijenta u vrednosti od 100 eur. Vi mu ili 1) date vaš PayPal nalog (email registrovan kod PayPala) pa on ručno uplati, ili 2) pošaljete na njegov mejl zahtev za plaćanje u iznosu od 100 eur, ili 3) implementirali ste na sajt automatsko plaćanje na vaš PayPal. Kako god, vi ste to uspeli da naplatite.

screen-shot-2016-09-26-at-9-20-30-pm

screen-shot-2016-09-26-at-9-21-33-pm

screen-shot-2016-09-26-at-9-23-13-pm

I 100 eur vam sad stoji na PayPalu. Momentom uplate, vi ste inostranom klijentu dali deviznu fakturu na 100 eur, a pdv je 0,00%. Istu fakturu ste dali i knjigovođi. Sa PayPala ste oštampali report gde se vidi da je uplata legla – odnosno PayPal izvod, rečeno srpskim starim rečnikom. Potom, novac povlačite na karticu, koja će za par dana leći na devizni račun. Izvodom sa PayPala koji ste prethodno poslali, knjigovođa će da pravda uplatu na devizni račun. I to je to. jednostavno zar ne?

Promo: Za bilo kakav dizajn tu je Geelancer! Najveći regionalni dizajn servis sa preko 12.000 dizajnera. Dobićeš više od 200 ideja od kojih biraš najbolju!

 

A kakve su provizije i da li mogu da držim novac na PayPalu duže vreme?

Da, možete držati novac na PayPalu. Zapravo, vi uopšte ne morate imati račun u srpskim bankama. U slučaju da poslujete samo sa inostranim klijentima. I to je preporučljivo upravo jer provizije nisu uopšte male. Recimo, na 100 eur uplate PayPal vam odmah skida nekih 4-5 eur.

screen-shot-2016-09-26-at-9-28-58-pm

U zavisnosti od mesečnog prometa, provizije mogu biti i manje, ali su za srpske korisnike oko 3,4%:

screen-shot-2016-09-26-at-9-29-51-pmI to naravno nije sve. Svaki put kada povlačite novac sa PayPala na Visa biznis karticu imate fiksni trošak u iznosu od 4 eur. I sad, recimo , u razmaku od 5 dana imali ste 3 uplate po 100 eur. Vi možete ili 1) Svaku uplatu sukcesivno povlačiti i na svaku plaćati dodatnih 4 eur provizije ili 2) Sačeti ostale uplate da se nakupe pa odjednom povući svih 300 eur, i platiti opet ali samo jednom 4 eur, odnosno uštedeti 8 eur. Sve vreme ste knjigovođi uredno, kao što je gore objašnjeno davali devizne fakture, kao i klijentima, a naročito izvode sa PayPala (potvrdu o uplati). A onda, kada ste na kraju povukli sve tri transakcije odjednom daćete narednog dana knjigovođi novi izveštaj sa PayPala gde se vidi da je novac povučen na karticu.

I to je to. Stvarno je jednostavno. Samo ne zaboravite: ZABRANJENO JE REZIDENTIMA PRODAVATI PREKO PAYPALA! Dakle, kao srpska kompanija ne smete dozvoliti domaćem pravnom i/ili fizičkom licu da plati preko PayPala jer ste tako oboje u prekršaju. Ne želite Jorgovanku i neNarodnu antiBanku Srbije za svojim vratom.

Nema na čemu.

 

36 thoughts to “PayPal: Kako poslovati globalno i primati uplate iz Srbije

  • Mark

    Zahvaljujem na detaljnom objasnjenju.

    Odgovori
  • Ktitor

    I napokon kad se procita citav tekst, nema odgovora a kako naplatiti srpskim korisnicima jer ocigledno nikako ne postoji nacin da se osiguramo da oni nece da plate paypalom jer je Srbima moguce da koriste paypal.

    U naslovu Srbija a nema resenja za uplate iz Srbije, konkurencija moze da ti plati iz Srbije i da ti pravi prekrsaje.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ali BUKVALNO je dva skrola iznad ovog kometnara napisano sledeće: „Samo ne zaboravite: ZABRANJENO JE REZIDENTIMA PRODAVATI PREKO PAYPALA!“

      Dakle odgovor na vaše pitanje je: NIKAKO. Ne smete prodavati srbima kao srpska kompanija. Postoji mnogo načina kako da se to spreči, i to zavisi od vrste biznisa, za svaki biznis mora da se napravi posebno rešenje. Nema smisla o tome pisati kroz ovaj tekst. Angažujte konsultanta pa se konsultujte kako da to uradite.

      Pozdrav

      Odgovori
      • Ktitor

        Ok, hvala na brzom odgovoru. Meni i jeste problem sto nemam pojma kako da nekoga u tome sprecim a samim tim mi je posao ostavljen na milost i nemilost slucaju jer nemam nikakve garancije da mi nece placati Srbi a globalno podrazumeva da je i Srbija.

        Video sam zadnji red i slazemo se da nema jedinstvenog odgovora kako spreciti da neko upotrebi paypal i napravi transakciju posle koje ko zna sta da se radi sa njom.

        Hvala na vremenu i korisnom tekstu, samo ne vidim da je problem resen. Iz naslova sam se ponadao da obradjuje i ovu problematiku placanja iz Srbije, ali nazalost ne.

        Odgovori
        • Darko Vidić

          Evo ja ću vam besplatno reći, samo mi kažite kojim se biznisom bavite: offline, online, usluge, prodaja, proizvodnja, šta?

          Odgovori
          • Ktitor

            Online prodaja softvera, konkretno video igre. Tek sad sam video odgovor. Znaci nema fizickog aspekta prodaje, iskljucivo je digitalni sadrzaj.

            Unapred zahvalan na odgovoru.

        • Darko Vidić

          Ok, to se rešava na dva načina: 1) ukoliko postoji registracija korisnika, onda biraju zemlju prilikom registracije. Sistemski se namesti da svi koji su iz Srbije NEMAJU opciju PayPal placanja vec ebankingom, uplatnicom ili domacim procesorom za kartice, a strancima se da mogucnost PayPala 2) doda se geolokacija pa ako neko hoce da lazira podatke, sistem mu detaljno onemogući da plati

          Takodje, jako je vazno da u uslovima koriscenja bude NAZNAČENO da su korisnici obavezni da ostavljaju istinite podatke (sto svi praktikuju pa i apple, google, Playstation naprimer), i doda se poseban član uslova koji definise da korisnici iz Srbije ne smeju placati PayPalom i da ukoliko prekrše pravilo odgovaraju a da vas biznis nije odgovoran.

          To bi bilo to ukratko

          Odgovori
          • Ktitor

            Ukratko ali odlicno, hvala mnogo 🙂

  • Rade

    Koristim PP već duže vreme zahvaljujući tome što imam i bosansko državljanstvo i prebivalište. Otvorio sam takođe poslovni račun. Kako ideja zbog koje je otvoren nije zaživela nastavio sam da ga koristim kao privatni. PP mi ne dopušta podizanje novca pre 30 dana od uplate (kažu zaštita od prevare uplatioca) i ne mogu da sprečim automatsku isplatu posle tog roka. Takođe, pošto smo u sistemu paušalnog oporezivanja, koristili bismo isti PP nalog za onlajn prodaju. Kakva su vaša iskustva? Hvala!

    Odgovori
  • Miroslav Krk

    Pozdrav Darko,

    Pažljivo sam ispratio tvoja iskustva koja si opisao ovde u blogu + u videu + u emisiji kod Bildija + info o funkcionisanju biznis računa PayPala i o načinima naplate.
    Inače, imam firmu koja sarađuje samo sa pravnim licima.
    Koliko sam razumeo –
    1. Država „ne vidi“ moj PayPal nalog i moje PayPal izvode, osim ako ja to ne poželim.
    2. Država moj novac koji sam primio na PayPal „ugleda“ onog momenta kada novac prebacim na bankovni devizni račun firme.
    3. Papiri kojim ja i moj knjigovođa pravdamo državi uplatu (sa PayPal računa na devizni) su – odštampan PayPal izvod i odštampan email invoice.
    4. „Faktura“ koju sam poslao stranom klijentu je ustvari – odštampan invoice koji sam mu poslao mailom.
    5. Ako ja novac ne prebacim sa PayPal-a na devizni račun, već ga trošim u bilo koje svrhe (privatne ili poslovne), država nema uvid u te tokove naplaćivanja/plaćanja. Npr., kupim sebi online reklamiranje ili 10kg čokolade – nebitno je – jer ti tokovi novca su za državu nevidljivi.
    6. Pošto na PayPal biznis nalog ja mogu da vežem bilo koji bankovni račun, mogu da vežem i moj privatni bankovni račun fizičkog lica. Dakle, na PayPal nalogu su podaci moje firme, poslao sam stranom klijentu invoice kao firma, on meni uplati novac, ja ga prebacim na povezani privatni bankovni račun i podignem keš – u potpunosti sam zaobišao državu i poreski sistem – firma nije prihodovala a ja imam novac u rukama.

    Dakle, moje pitanje je – da li ti sve ovo deluje tačno, ili sam nešto propustio / pogrešno razumeo?

    Veliki pozdrav!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      1. Sve što plaćaš država može da vidi jer banke šalju izveštaje o transakcijama karticama NBS, a ti izveštaji sadrže i paypal transakcije. Sve što tebi plaćaju država vidi jedino kada povučeš na svoju karticu, odnosno što legne na devizni račun
      2. Tako je
      3. Standardan invoice (faktura) koja se šalje mejlom, i paypal izvod, kao što je opisano u tekstu
      4. Faktura je faktura
      5. Nema uvid. I možeš da koristiš kako želiš.
      6. Možeš ali kršiš zakon. Država ima i druge načine da proveri da li posluješ u skladu sa zakonom. Naprimer: prodaješ šolje online. Dođe inspekcija, pogleda da imaš 3 šolje na stanju, a na sajtu vide da si već prodao 100, a u knjigama vide porudžbenicu na 103 šolje pa će ti tražiti gde je novac od zarade, i ostalo. Takođe, kršiš i pravila PayPala vezujući privatnu karticu za biznis nalog. Ja se sa tim ne bih igrao, niti smatram da je moralno na taj način zaobilaziti državu, ma kakvo užasna ona bila.

      Tačno uglavnom jeste, ali moralno, etički i zakonski nije, jer kršiš zakon i snažno ne preporučujem

      Odgovori
      • Miroslav Krk

        Darko,
        Hvala ti na odgovorima i razjašnjenjima.
        Što se tiče tačke br. 6 – Moja firma prodaje digitalne usluge, dakle – ne postoji stanje robe, lager, magacin, itd. Takođe – naplatu vršim e-mail invoice-ima, tako da na sajtu nema podataka o broju/količini prodatih usluga. Bukvalno – jedini trag kupoprodaje i transakcije se može pronaći na samom PayPal računu i u vezanom e-mail inboxu, a država (koliko razumem) nema instrument kojim bi pristupila tim podacima?
        Naravno, vezanje privatnog bankovnog računa za poslovni PP nalog je neetički i nezakonito – ali. kako ja vidim – u istoj meri koliko i neoporezovano nenamensko trošenje novca sa PP računa koji je vezan za poslovni bankovni račun. U oba slučaja zaobilaziš poreski sistem i slobodno raspolažeš zarađenim novcem- jedina razlika je što sa privatnog bankovnog možeš da skineš keš.

        U pravu si za PP, znaju biti dosta rigorozni, često i oštete korisnike zamrzavajući njihova sredstva bez ikakvog iole validnog osnova (čaprkao sam po netu na temu korisničkih iskustava), jer im algoritam nije najsrećnije rešen.

        Uglavnom, nije mi cilj da varam državu, ali želim da imam kompletnu sliku o limitima i mogućnostima ovog koncepta naplate, jer je dosta nov.

        Darko, hvala ti puno na strpljenju i pomoći, verujem da si već do sada popi*deo od konstantnih pitanja sa svih strana – Ti se cimaš, informišeš, vijaš bankare i institucije, a mi ostali sedimo i čekamo da nam besplatno objasniš šta gde i kako. Tako otprilike vidim ovo. 🙂

        Odgovori
    • Darko

      Poslednjih 2 nedelje pokušavam da prebacim sa biznis PayPal računa novac na devizni račun fizičkog lica. PayPal je registrovan „ime i prezime“ ispod „naziv firme“, dok je račun u banci na „ime i prezime“. Pokušao sam do sada trasnfer na 3 računa u različitim bankama i banka u Srbiji . Nakon provera Raiffeisen banke, Intese, Komercijalne, dobio sa obaveštenje da Card Asocijacija- VISA International odbija da prosledi upit prema banci. Dakle, stavka 6 očigledno nije više moguća. Ukoliko pokušam da registrujem devizni račun (dakle ne kreditnu karticu), prikazuje gore podatke „zemlja: USA“, a nalog i kartice legitimno su registrovane da živim u Srbiji..

      Odgovori
  • Miroslav Krk

    Evo i mali info udate za sve koje zanima –
    Kao poslovni klijent Erste banke, raspitao sam se o mogućnostima vezivanja poslovnog bankovnog računa za PayPal račun. Dakle, izvodljivo je- Podnese se zahtev za „VISA Business charge“ karticu. Nakon odobrenja, dobija se namenski dinarski račun firme (odvojen od dinarskog koji već posedujete) i kartica koju možete povezati sa PayPal nalogom. Godišnji troškovi ovog računa/kartice su 3000din. Kada novac prebacite sa PP naloga, nakon par dana on leže na ovaj račun u dinarima. Ta suma koja je legla na račun je manja od one koju ste imali inicijalno, jer je u međuvremenu PayPal uzeo svoju proviziju, banka je uzela svoju proviziju + troškove (prinudne) konverzije.
    Takođe važno – banka nema nikakav ugovor ili kontakt sa PayPal-om, i nema nikakav uvid u tokove novca na vašem PP nalogu.
    Ne znam da li su u UniCredit banci uslovi bolji od Erste-ovog namenskog dinarskog računa i kartice za koje se plaća 3000din godišnje?

    Odgovori
    • zverko

      To o čemu govorite je kreditna kartica Erste banke. Sada su poceli da izdaju drugu obicnu debitnu Visa biznis karticu koja je besplatna. Isto kao i u Unjcredit banci. Dakle charge kartica je kreditna jkartica i zato postoji održavanje

      Odgovori
      • Milica

        Dobila sam informaciju iz Erste banke da PayPal nalog možemo da otvorimo Visa Electron Business karticom ali da će nalog biti vezan za dinarski račun, jer ne postoji mogućnost izdavanja biznis kartice za devizni račun. Da li u tom slučaju kao glavnu valutu na PP stavljamo dinare?

        Odgovori
        • zverko

          Dinar ne postoji kao valuta kod PayPala. Takodje, PP možete koristiti iskljucivo za ino klijente. Ne smete od domaćeg rezidenta naplatiti preko payPala

          Odgovori
  • Ajtijevac

    Odličan tekst Darko! Pravo u centar. Dosta toga si razjasnio i hvala ti na tome.
    Imam nekoliko potpitanja vezana za ovu temu ako neko može da odgovori.

    01. U tekstu iznad piše da se „obavezno iabere EURO kao glavna valuta. Šta se dogodi ako se izaberu dolari kao glavna valuta ili ako klijent vrši isplate samo u dolarima? Mogu li se isto tako kao i evri povući na kartici i dolari? Mogu li se primati i dolari na PP ako se izabere euro kao glavna valuta?

    02. Ako sam dobro razumeo, novac povučen sa PayPala dolazi direktno na devizni račun firme (preduzetnika, itd..) i stiže standardno narednog dana izvod iz banke o prilivu na devizni račun. Šta stoji kao pošiljalac na tom izvodu iz banke? PayPal ili ime i prezime lica koje je otvorilo PayPal nalog (sam sebi šalješ) ili klijent koji ti je uplatio sumu ili nešto treće? Kapiram da ne stoji na izvodu „šifra osnova“ kao kada se ne popunjava onaj papir tj. obaveštenje o prilivu…

    03. Koja je to osnovna kartica kod UniCredit banke preko koje funkcioniše sve ovo sa PayPalom? Na sajtu vidim da imaju dve u ponudi – Visa Electron Business ili Visa Gold Business?

    Hvala drugovi ajtijevci 🙂

    Odgovori
    • zverko

      1) nalog moze imati sve valute, a jedna je glavna. Pa prilikom povlacenja vrsi se konverzija. Ako stavite dolare, a na PayPalu imate 50$ i 20€ i povučete novac, 20€ ce se konvertovati u $ i dodati prvobitnim 50$ i tako isplatiti na vasu karticu u Srbiji. S obzirom da srpske banke rade uglavnom samo sa evrima, preporuka je da se izbegnu duple konverzije i da glavna valuta na pp bude €. Ali mozete primati i u dolarima bez problema, samo sto ce vam novac leci u EUR

      Odgovori
      • Mirko

        Zdravo Zverko,

        Samo bih postavio dodatno pitanje u vezi konverzija. Stvarno mi nije jasno zasto ne mozemo povuci i dolare i evre na nasu karticu, odnosno devizni racun u Srbiji. Ja npr. imam devizni racun koji moze primiti bilo koje devize, tako da ne vidim razlog zbog koga mi se mora isplatiti iskljucivo u jednoj valuti. Dakle, mogu li se sa PayPal-a povuci razlicite valute bez ikakvih konverzija?

        Odgovori
        • zverko

          To zavisi od banaka u Srbiji. U teoriji može, ali oni sve konvertuju u evro. Moraš sa svojom bankom da vidiš

          Odgovori
          • Mirko

            Hvala puno na odgovoru! Ovo je najkorisniji tekst koji sam pronasao u vezi poslovanja pravnih lica sa PayPal-om u Srbiji. Samo nastavite sa ovakvim prilozima! 🙂

    • zverko

      2) nema šifre osnova nema popunjavanja obavestenja o prilivu. Kada novac legne uglavnom pise PPxxxxxx. I kada novac legne na karticu on se automatski rasknjizava na devizni racun vezan za tu karticu. A na samom PaYPalu imate izveštaje (reports) koji su forma izvoda i koji dajete Knjigovodji

      3) u pitanju je obicna debitna Visa biznis kartica

      Odgovori
  • Bojana

    Cao Darko,
    hvala puno na trudu koji si ulozio da napravis ovaj tekst i odgovoris na sva pitanja.
    Ja imam jedno pitanje, koje se mozda ponavlja, ali zelim jos jednom da potvrdim. Ukoliko se i desi da neko iz Srbije izvrsi uplatu preko paypala meni kao pravnom licu u Srbiji, a ja ne povucem taj novac, da li u tom slucaju krsim zakon?
    Hvala puno!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ne, nikako ne kršiš zakon. Taj novac je tvoj. Nisi obavezna da imaš račun u banci i da povlačiš sredsrva svaki put. možeš ih držati na paypalu stalno

      Odgovori
  • Milos

    Cao Darko,

    Nakon citanja teksta i komentara, imam jednu nedoumicu sto se tice knjizenja uplate. Pausalac sam i nemam knjigovodju, pa se unapred izvinjavam ako je moje pitanje nije bas na mestu. 🙂

    Dakle, posto si naveo da novac ne mora da se povuce sa PayPal-a na devizni racun firme, i moze da se trosi direktno sa PayPal-a, sta je sa knjizenjem tog priliva?

    Na primer, primim uplatu od klijenta iz inostranstva u iznosu od 100 USD, i ja to potrosim odmah online na kupovinu necega. Posto sad taj novac nikad nije legao na racun firme, a prakticno sam naplatio uslugu i poslao klijentu fakturu, nisam bas siguran sta da radim u tom slucaju sto se tice upisivanja iznosa u KPO knjigu itd.

    Pozdrav,
    Milos

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Vodiš knjige ili ne?

      Odgovori
      • Mladen M.

        I mene ovo isto zanima jer imam slican slucaj. Pretpostavimo da Milos kao i ja kao pausalac mora da prijavi sve prihode zbog priblizavanja onom limitu kada ne mozes vise biti pausalac, ali ne knjizi standardno prihode i rashode. Znaci samo prihode da oni ne bi presli limit na godisnjem novou.
        P.s. sta je sa nama koji smo fiskalizovani ( a nismo u pdv)? Da li trebam kucati fiskalni racun za sve uplate preko PayPala? A da li ako tu uplatu potrosim preko PayPal-a prije nego je povucem na Visa Biznis?
        Hvala puno!

        Odgovori
  • Dejan

    Hvala druze na tekstu. Pretrazivao sam internet danima i jedino si ti obradio ovu temu.
    Konacno da i pravna lica dobiju smislen i detaljan tekst o poslovanju preko PP.
    Ja sam upravo otvorio racun kod Unicredit banke i ocekujem da kartica stigne, kako su nagovestili, za 10-15 dana. Medjutim postoji jedna nedoumica koju u banci nisu uspeli da mi pojasne, pa cu biti slobodan da tebi postavim pitanje u vezi sa stvari koja mi je nejasna, u nadi da ces umeti da mi odgovoris.
    Naime, kao sto je poznato PP povlaci odredjenu sumu sa racuna u procesu verifikacije kartice. Danas, nakon otvaranja racuna u Unicredit banci, rekli su mi da je nemoguce uplatiti novac na devizni racun, vec iskljucivo na dinarski. Sada me zanima kako ce PP da verifikuje tu karticu? Da li je dovljno to sto ima sredstava na dinarskom racunu pa se skidaju u dinarskoj protivvrednosti (i dinarski i devizni racun su vezani na istu visa karticu) ili moram imati novac i na deviznom racunu?
    Kakva su vasa iskustva?
    Izvinjavam se ako sve ovo zvuci konfuzno i neuko, jer svi ti bankarski procesi, ukljucujuci i bankarsku terminologiju, su mi jos uvek velika nepoznanica.

    U nadi da ce te naci vremena za odgovor,
    unapred zahvalan,
    Dejan

    Odgovori
    • Darko Vidić

      To nije tačno. Loše su vam rekli. Opet neko neinformisan. Nama sa PayPala leže € novac na devizni račun u €. Sve kako je objasnjeno u tekstu

      Odgovori
  • Nikica

    Odlican tekst.

    Imam jedno jedino pitanje: da mozete da birate izmedju Erste i UniCredit banke za poslovanje sa stranim klijentima (znaci podjednako naplata PayPalom i SWIFT transferima) kome biste dali prednost?

    Hvala i pozdrav 🙂

    Odgovori
  • Milos

    Pozdrav i svaka cast na tekstu! Interesuje me sledece a mozda sam negde i propustio. Dakle ja imam d.o.o. i bavim se proizvodnjom rasvete. Koliko sam mogao da razumem u tekstu, ja mogu i fizickom licu da ispostavim fakturu sa njegovim licnim podacima koje on meni prosledi. Da li je kod izvoznih faktura potrebno navesti i pib koji najverovatnije nemaju fizicka lica. Hvala puno i sve najbolje u daljem radu. Milos

    Odgovori
  • Marko

    Sve mi je jasno u vezi paypala, samo ima jedan mali problem, to uopste nije mala provizija, ukoliko neko ima ozbiljan broj transakcija na mesecnom nivou, mene zanima dal postoji razlika u proviziji koju paypal uzima onih 3-4% izmedju personal, premium ili biznis naloga, posto imam paypal u Srbiju (gde blago receno deru, na svakoj transakciji, sto nije bio slucaj i pre, kad je zaziveo paypal sa radom u Srb.) a imam i paypal registrovan u UK (gde je sve 100% besplatno, nikad mi jos nisu nista naplatili, za transakciju, skidanje novca, uplate)?

    Odgovori
  • Sanja

    Odličan tekst, molim samo za odgovor: preduzetnik koji vodi knjige i ima fiskalnu kasu, kada i na koji iznos kuca fiskalni račun-opcija ček? Hvala unapred.

    Odgovori
  • Goran

    Pozdrav. Super tekst i hvala za pomoć. Meni niko nije tražio ni pib ni matični broj, a ne mogu da vidim ni gde bih to dodao. Doduše izabrao sam za type of business individual, pa posle u kategorijama, možda je zato. Da li znaš gde to mogu da izmenim?

    Odgovori
  • Milos

    Cao Darko.
    Imam jedno pitanje povodom business accounta. Da li moram da otvorim firmu u Srbiji , jer u formi
    business accounta ima polje za business name ? Da li kao fizicko lice mogu da koristim business account
    za uplate iz Amerike ?
    Prodavao bih sve sto dizajniram , uglavnom preko sajta Spreadshirt.com.
    Veliki pozdrav

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.