Eh ti pečati. Stalno se raspreda da li faktura mora da sadrži pečat ili ne. Da li firma mora da ima pečat ili ne. Mnogi su o tome govorili, kao i ja, svuda, na svim mestima, a o tome sam dosta puta i pisao. Zato sam rešio da počnem i sa vlogovanjem, kao efikasnijim načinom da prenesem ljudima znanje, stavove i razmišljanja. Jer ljude generalno mrzi da čitaju 🙂 Tako da je ovaj tekst potpora za video koji možete videti ovde:

Dakle, Firma nije dužna da upotrebljava pečat. Niti je firma, odnosno ovlašćeno lice dužno da lupa pečat i potpisuje fakturu i da je šalje poštom.

Shodno Zakonu o privrednim društvima (Član 25. stav 3)

Društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva, ako zakonom nije drugačije propisano.

i Zakonu o elektronskom dokumentu (Član 4 stav 1)

Elektronskom dokumentu ne može se osporiti punovažnost ili dokazna snaga samo zato što je u elektronskom obliku.

kao i Zakonu o računovodstvu (Član 9)

Odgovorno lice potpisom, odnosno drugom identifikacionom oznakom potvrđuje da je računovodstvena isprava verodostojna (potpuna, istinita, računski tačna i da prikazuje poslovnu promenu). Računovodstvena isprava, sastavljena kao elektronski zapis, treba da sadrži potpis ili drugu identifikacionu oznaku odgovornog lica, odnosno lica ovlašćenog za izdavanje računovodstvene isprave, odnosno elektronski potpis u skladu sa zakonom.

Ad: Nikad jednostavnije do kvalitetnog dizajna preko online dizajn konkursa
Ad: Nikad jednostavnije do kvalitetnog dizajna preko online dizajn konkursa

Tako, dovoljno je da ovlašćeno lice na fakturi stavi svoje ime i prezime, crtu (_____) i titulu (direktor) i faktura je validna. Možete (ali i ne morate) staviti i rečenicu: „Ova faktura je punovažna bez pečata i potpisa“. Takođe, ako se bavite internet poslovanjem naravno morate imati uslove korišćenja. U tom slučaju u svoje uslove korišćenja inkorporirate sledeću rečenicu:

FIRMA d.o.o. klijentu XYZ izdaje originialnu elektronsku fakturu koja je važeća bez pečata i potpisa, shodno Zakonu o elektronskom dokumentu (član 4 stav 1.), Zakonu o računovodstvu (član 9.) i Zakonu o privrednim društvima (član 25 stav 3.)

I to je to dragi moji. Razbili smo još jedan tabu. Borite se i dalje za 21. vek, jer pečate moramo izbaciti. Zbog lakšeg i jednostavnije poslovanja, smanjenja birokratije i troškova. Za više info pogledajte gore VIDEO. Nadam se da će Vam se svideti.

573817-nis03-zoran-petrovic-pecat-foto-branko-janackovic

2 thoughts to “Zašto faktura ne mora da ima pečat [Video]

  • Marko

    Ok je komentar i ja to znam već odavno. Medjutim nisi objasnio neke druge segmente potpisa ,ali pečat ne treba. Problem je kada imamo neplaćenu faktu. Ja izdam fakturu koja nije u celom iznosu koji je naznačen plaćena . Neko iz te firme mi mora potpisarti fakturu – otpremnicu. Zašto. Pa zato ,ako ta firma ne plati račun u celosti u odredjen roku nemam osnova da ij recimo tužim trgovinskom sudu za ne plaćanje. Može ta firma koja mi je dužna da se pravi blesava da nije ni dobila račun.Slanje mejlom račun – otpremnice može sa moje strane ,ali druga strana opet može da ospori da mejl nije ni dobila.
    Ako imaš neko objašnjenje reci. Pozdrav Marko

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.