mzl.ycswtjrz

Dobijam dosta pitanja svakodnevno, na razne teme: marketing, biznis, startapovi i naravno internet poslovanje. Iskreno, trudim se da sve što mogu kupujem u Srbiji. I tako doprinosim domaćem tržištu, domaćim startupovima i kompanijama, kao i domaćoj ekonomiji. Naročito volim etrgovinu. To svi već znaju. Ništa lepše i lakše nego kad kupiš nešto iz fotelje i platiš internet karticom. Ali, ne može se uvek sve naći u Srbiji, a nekad i ne želim da budem ovca. Recimo, skoro sam kupio ženi iPad mini 2 Retina kod domaćeg Apple sellera. Potom sam (normalno) želeo (čitaj: morao) da joj kupim lep crveni case kako bi mogla lagodnije da radi na njemu. Prvo sam pogledao razne „kejsove“ i futrole u radnji gde sam kupio iPad. Cene su nenormalne. Od 2.000 do 4.000 za one osnovne, lošeg kvaliteta. Ove „kao“ malo kvalitetnije se kreću i preko 10.000,00 dinara. To naravno nije dolazilo u obzir. Potom sam pogledao na Limundu i Kupindu. U tom trenutku, nažalost, nije bilo nijedne futrole u crvenoj boji, kakvu je ona želela. Bilo je u drugim bojama, ali ne u crvenoj. Bilo je i dosta drugih modela, ali nismo želeli takve. To nam sve nije odgovaralo. Nama, u tom trenutku. Onda sam rešio da poručim preko jednog od najvećih svetskih sajtova Ali Express.

Screen Shot 2015-02-01 at 16.29.02

 

Ali Express je jedan od najvećih sajtova za online kupovinu i prodaju u svetu. Nešto poput eBaya ili DXa. Dok je DX ogromna svetska prodavnica, gde zapravo oni sami prodaju sve proizvode, Ali Express okuplja veliki broj prodavaca koji prodaju svoje (nove) proizvode. Zanimljivo je to da, poput DXa, imaju ugovor sa Kineskom Poštom i za većinu proizvoda je slanje u ceo svet besplatno. Pa i Srbiju. Dakle, nema poštarine. Besplatno je. I nadasve, kupovina preko AliExpressa je izuzetno jednostavna.

unnamed-2

Šta je potrebno da biste kupovali preko interneta

Da biste kupovali preko interneta naravno potrebno je da imate internet karticu. Jer na sajtovima poput Ali Express ne možete plaćati uplatnicom, u pošti ili putem ebankinga. Sem ako niste Kinez iz Kine. A čak i tada verovatno nećete moći jer sajtovi poput Ali Expressa primaju isključivo platne kartice. Ipak je tamo 21. vek. Dakle, prvo je potrebno da otvorite (izvadite) internet platnu karticu. To je jako jednostavno. Sve banke u Srbiji (gotovo sve) imaju internet platne kartice i nije potrebno imati tekući račun. Jer se te kartice vezuju za poseban namenski račun na koji uplaćujete sredstva pre svake kupovine. Recimo, u Banci Poštanska Štedionica imate Visa internet platne kartice koje otvorite za 2 minuta u bilo kojoj ekspozituri.

visainternet

Postoje dve vrste, dinarska i devizna. Za dinarsku je potrebno uplatiti 2.000,00 dinara depozita (koji uvek stoji i ne dira se) i kada dobijete karticu, na nju uplaćujete iznos u dinarima i kupujete preko neta. Recimo želite da kupite iPad mini 2 futrolu preko Ali Expressa koja košta 6$ to vam je oko 650,00 dinara. Vi uplatite lepo 700,00 dinara i Banka vam odmah preračuna i skine u dinarima. Ja lično koristim dinarsku karticu jer mi je lakše. Kako imam ebanking aplikaciju Poštanske Štedionice za ajfon, kad nešto želim da platim preko neta samo prebacim sa tekućeg računa na karticu i gotovo. Sa druge strane, postoji i devizna internet Visa kartica. Za nju je potrebno izdvojiti 20,00 eur depozita i kada je dobijete, koristite je tako što na nju uplaćujete u evrima. Lično ne preferiram ovaj način jer bih morao da se cimam do šaltera svaki put i da uplaćujem devize (evre). Jer u Srbiji je sve komplikovanije za evre. Neke banke imaju i tu mogućnost da preko svog ebankinga kupiš devize i uplatiš na devizni račun koji je vezan za Internet karticu. Poštanska štedionica to nema. A i da ima ne bih koristio. Jer onda dva puta menjam kurs. Prvo kupujem evre za dinare, po jednom kursu, a potom plaćam preko Ali Expressa futrolu za 6$ gde mi Banka menja dolare za evre. Bespotrebno maltretiranje.

Imajte na umu da možete plaćati i sa nekim standardnim kreditnim ili debitnim karticama preko interneta, odnosno onim karticama koje nisu definisane kao Internet. Sve zavisi od banke do banke i njihove poslovne politike. Recimo neke banke su ukinule opciju internet plaćanja na svim karticama i uvele novu kategoriju „internet kartice“. Neke druge banke dopuštaju da se njihovim kreditnim ili debitnim (osnovnim) karticama plaća na internetu, a pritom su uveli i posebnu Internet karticu. Dakle sve zavisi od banke do banke, ali ja snažno ne preporučujem plaćanje preko interneta bilo kojim karticama sem tih posebnih Internet kartica. Naročito ne kreditnim karticama. 

Kada izvadite internet karticu spremni ste da kupujete online. Sve što vam je potrebno jeste novac 🙂 Normalno.

Ok, imam internet karticu i novac, šta dalje?

Sada je potrebno da se besplatno registrujete (napravite nalog) na Ali Expressu.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.09.57

Ukoliko Vas mrzi da popunjavate sve podatke možete iskoristiti Facebook login.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.10.59

Kada napravite Vaš nalog možete krenuti sa kupovinom. U gornjem pretražnom polju (search box) pretražujete šta vas interesuje, po nazivu proizvoda ili po kategoriji. A i na naslovnoj strani možete videti šta su oni izdvojili kao „najbolja ponuda“. Kada nađete na neki proizvod kliknete na njega. Otvara Vam se novi prozor gde su sve informacije o tom proizvodu:

Screen Shot 2015-02-01 at 16.37.20

1. Cena – u dolarima. Ali, iz Vašeg naloga možete izabrati i druge valute poput evra, funte, rublje i slično. Vama će se svakako račun kartice zadužiti u inicijalnoj valuti, odnosno dinar ili evro. Zato ako imate dinarsku karticu nije važno koja je valuta, a ako imate deviznu (evro) karticu najbolje je da izaberete evro kao valutu plaćanja.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.14.47

 

Takođe, imajte na umu da većina trgovaca daje dobre popuste na veću količinu. Tako, ako neki proizvod naprimer košta 2$ platićete 2$. Logično. Ali, ako želite da poručite 10 komada, dobićete dobar popust. Popust zavisi od trgovca do trgovca.

Screen Shot 2015-02-01 at 19.27.28

2. Poštarina – ovo je jako važno! Ovo morate dobro pogledati i voditi računa! Jer nemaju svi proizvodi besplatan shipping za Srbiju. U tom slučaju će pisati cena, uglavnom DHL-om koja može iznositi i do par stotina dolara. Što je naravno neisplativo. Jer, ako kupite nešto za par dolara, poput ove futrole što sam ja gledao, a nije besplatan transport, doćiće vam na kućnu adresu i platićete par stotina dolara. U najboljem slučaju neki proizvodi imaju slanje preko svoje Kineske pošte koja košta par dolara, ali DHL košta mnogo više a neki šalju isključivo DHLom. U tom slučaju obavezno imajte konopac u rezervi negde u kući da možete da se obesite ko čovek.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.19.40

 

3. Ocene prodavca i feedback – ovo je takođe jako važno. Jer nisu svi prodavci dobri, iskreni i kvalitetni. Recimo, skoro sam kupio neki case za iPhone 6 plus koji je katastrofa. Plaćen oko 3$ ali ne vredi ni pola dinarske pare. Što više ovih dijamanata to je prodavac bolji. Preporučujem da se klikne na feedback gde ćete videti kako su drugi ljudi ocenili tog prodavca.

Screen Shot 2015-02-01 at 18.23.33

4. Finalni korak Buy Now – Klikom na ovo dugme kupujete proizvod. Odnosno vodi Vas na novu stranu gde ćete potvrditi Vašu adresu na koju će Vam stići paket, a na sledećem koraku i podatke sa Vaše internet kartice i potvrditi kupovinu. U finalnom koraku će Vaša internet kartica biti zadužena (ili odbijena ukoliko nemate dovoljno sredstava).

Screen Shot 2015-02-01 at 18.26.31

 

Ok, platio sam karticom, šta dalje?

Ništa. Sada čekate. Potrebno je između 8 i 40 dana da paket stigne. Sve zavisi od Kineske pošte ali i Srpske Pošte. Uglavnom je problem u našoj Pošti (koja je još uvek u 16. veku), koja nema kvalitetan informacioni sistem, niti kadrovski. Paket stiže iz Kine do srpske granice za oko 5-8 dana. Potom ume da ostane tu i po 20 dana. Za jedan proizvod sam čeka 3 meseca jer su radnici u Pošti bili po odmorima, nemaju dovoljno ljudstva pa nije imao ko da pregleda sve pakete. Ali, to je bilo davno. Da ne grešim dušu sada su bolji. Jedan proizvod što sam skoro kupio sam čekao 25 dana. Dok sam ovaj iPad mini case dobio za ukupno 12 dana. 6 dana je putovalo iz Kine do Srbije, a potom od severa Srbije do Beograda još nekih 6 dana. Kada kažem „putovalo“, naravno da nisam bukvalno, već je nekih 6 dana stajalo tamo dok neki carinik (odnosno poseban radnik pošte zadužen za carinjenje) nije pregledao sve.

Da li plaćam neke carine i poreze prilikom dostave proizvoda?

I da i ne. U zavisnosti. Ukoliko kupujete nešto do 50,00 eur od pravnog inostranog lica, odnosno do 70,00 eur od fizičkog inostranog lica, onda ne plaćate carinu. Jedino što možete platiti jeste PDV. PDV određuje carinik (odnosno poseban radnik pošte) direktno na prijemu paketa prilikom uvoza u zemlju. Sve zavisi od njega. On ako proceni da treba PDV platićete ga. Nekada odluče da ne treba. Recimo, za ovaj iPad mini case što sam kupio nisam platio nikakav PDV. Samo mi je stiglo u poštansko sanduče. Čak nisam morao da se cimam do pošte da preuzmem paket. Ukoliko premašite navedene cene onda ćete platiti carinu.

Reklama: Do kvalitetnog dizajna lako, brzo i efikasno preko najvećeg dizajn servisa na Balkanu. Preko 13.000 dizajnera čeka na vas

Da li je internet kupovina bezbedna?

Ovo pitanje me najviše nervira. Zapravo mrzim ga. Zašto? Zato što se u Srbiji, zemlja koja je poznata po teorijama zavera, vodi izuzetno negativna kampanja protiv internet poslovanja. Neobrazovano i neuko stanovništvo, naročito novinari zastupaju tezu da je internet kupovina izuzetno nebezbedna. Što apsolutno nije tačno. Recimo na Limundu je procenat prevara oko 0,004%. Ponavljam nula zapeta nula nula četiri. Što je statistička greška. Na AliExpressu imate i Buyer protection što znači da ako ne dobijete ono što je opisano, ili dobijete pokvareno, polomljeno odmah vam se vraća novac na karticu sa kojom ste platili.  Takođe, ukoliko proizvod ne stigne na adresu opet dobijate novac nazad.

Screen Shot 2015-02-01 at 19.50.50

Pritom, čak i da Vam hakeri ukradu podatke o internet kartici ne mogu je koristiti jer na njoj nemate sredstava. Zato sam gore u tekstu rekao da je za internet plaćanje najbolje koristiti iskljućivo internet karticu. Jer ona je debitna, ne može da vas odvede u minus, a na nju uplaćujete novac samo onda kada kupujete nešto, i kartica se odmah „isprazni“. Takođe, kod većine banaka možete stavljati dnevni limit na internet karticama, ukoliko želite, pa neko i da želi ne može vas „ojaditi“.

A šta temu internet bezbednosti ima da kaže Jovan Šikanja, specijalista za internet bezbednost u Limundu:

Elektronska trgovina je siguran način za obavljanje kupovina i prodaja ukoliko se koristi na pravi način. Sumnja u sigurnost elektronske trgovine posledica je, uglavnom, nedovoljne obaveštenosti i generalno slabe edukacije o tome kako stvari na internetu funkcionišu. Več znamo da nepoznato ponekad stvara iracionalan strah. Ukoliko se koristi na pravi način, elektronska trgovina može biti i sigurnija od klasične “offilne” kupovine. Rešenje je edukacija.

Prvi korak je da razumemo internet i da ga osvestimo kao deo naše svakodnevice. Svima nam je jasno zbog čega ne ulazimo u pun autobus sa punim novčanikom koji do pola viri iz zadnjeg džepa ili zbog čega nam ne bi na pamet palo da automobil ostavmo otključan na nekom mračnom parkingu u sumnjivom delu grada. Međutim kada odemo online, slične stvari radimo potpuno drugačije. Klikćemo na svašta, ostavljamo brojeve kartica na nekim sumnjivim sajtovima, delimo lozinke sa prijateljima i slično. To je mesto gde nastaju i internet prevare.

Ključna stvar u online kupovini je pridržavanje saveta za sigurnu kupoprodaju koji se vrlo malo razlikuju od sajta do sajta. Sa druge strane – bistro razmišljanje i izbegavanje udice. Ni u jednom univerzumu ne može nov iPhone 6 da košta 200 evra. Ukoliko poverujete u to proći ćete kao generacija naših roditelja koje je na granici kupovala video rekordere upola cene. Jedina mana je što su bili od drveta.

Sa druge strane i sami portali se trude da olakšaju korisnicima ovaj deo. Tako da sve češće se koriste escrow sistemi plaćanja. Ebay, Alibaba ali i Limundo i Kupindo u Srbiji idu ka zaštiti kupaca i novčanoj nadoknadi ukoliko do štete dođe.
Uz konstantan rad na edukaciji i uporednom razvijanju sistema zaštite elektronska trgovina imaće još svetliju budućnost.

Dakle, interent kupovina je BEZBEDNA ma šta mediji i javnost pričali i mislili.

Promo: Za bilo kakav dizajn tu je Geelancer! Najveći regionalni dizajn servis sa preko 12.000 dizajnera. Dobićeš više od 200 ideja od kojih biraš najbolju!

391 thoughts to “Kako kupovati preko AliExpressa #etrgovina

  • Selidbe Beograd

    Svaka čast na detaljnom objasnjenju, imali smo iskustva sa ovim sajtom, uglavnom je dobro, sve je stiglo, poneka naplaćena carina od 200-400 dinara i za jednu pošiljku proizvod smo dobili lošijeg kvaliteta od prikazanog. Konkretno za isti proizvod(španer za nošenje stvari za selidbe) prvi put nismo imali dodatnih troškova a drugi put smo platili 300 dinara, iako je njegova cena bila oko 10 dolara.

    Odgovori
  • Irena

    Interesuje me sta raditi kada narucena posiljka ne stigne? Naime, prva koju sam narucila je otisla na pogresnu adresu i neko drugi je preuzeo. U posti su mi rekli da nemaju resenje za to i da su takve greske svakodnevne. Drugu posiljku nisam ni mogla da pratim, jer kada ukucam kod za pracenje, stoji da nema podataka. Sta sada?

    Odgovori
    • zverko

      Ako pošiljka ne stigne, onda imate opciju „Open Dispute to Make a Refund“ gde vam vraćaju novac. Pošta nema veze sa tim. Ako ste vi prodavcu dali vašu adresu a on poslao na drugu, to je njegov problem. Što se trekinga tiče, često daju bezveze neki broj, ali opet tu je AliExpress koji posreduje. Čim vide da su vam dali pogrešan broj odmah vraćaju novac. Više info ovde http://www.aliexpress.com/buyerprotection/index.html

      Odgovori
      • Irena

        Hvalaaaaaaaaa…..

        Odgovori
        • Darko Vidić

          Nema na čemu, drago mi je da mogu pomoći 🙂

          Odgovori
          • Ivana29

            Cao darko. Jutros mi je prvi put stigao proizvod iz alija pokvarena elektricns cigareta. Kako da se zalim? Hvala

      • Kiza

        Ja sam narucio telefon za koji je pisalo da ima 8800 mAh bateriju. Cim je stigao bilo mi je jasno da je baterija bar 3 puta manja, morala bi da bude velicine prosecnog telefona, isao sam na Dispute ali nisu hteli da mi vrate ni deo para. Ugasio sam account i nemam nameru vise nikad da kupujem na Aliexpress-u, a i na eBay-u cu da se cuvam kineza.

        Odgovori
  • Vojislav

    Darko oduševljen sam tekstom. Svaka ti čast za ovo pisanje. Ovaj tekst je ono što je potrebno najbrojnijim korosnicima interneta. Sve najbolje u daljem radu.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Zahvaljujem se na lepim rečima. Daje mi elan da još bolje i češće pišem 🙂

      Odgovori
      • Jadranka

        Davno sam citala ovako pametne blogove, svaka cast

        Odgovori
  • nebitno

    otkrio si toplu vodu

    Odgovori
  • Bebika

    Odličan tekst i sjajno napisano uputstvo. Ja bih samo da dodam svoje iskustvo – 8. januara sam naručila patike preko ovog sajta, kod nas su oko 13k din a ja sam ih platila 56$. Plus poštarina (taj prodavac nije imao opciju besplatne dostave) oko 22$. Sve u svemu oko 6.500 din prema 13.000. Patike su stigle, posle 17 radnih dana, krajnji rok je bio 22, iste kao sa slike, dobar broj, sve ok. Da se zna 😉

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Kod patika se jedino plašim veličine gazišta i broja. Ipak imam 49 broj 🙂 Ali, moraću jednom da probam i sa kupovinom patika

      Odgovori
  • Milan Stanojević

    Evo da preporučim debitnu karticu za mlade do 26 godina, besplatno održavanje računa http://stanojevicblog.blogspot.com/2014/07/besplatno-odrzavanje-tekuceg-racuna.html

    Odgovori
  • cica

    Da bi se izbeglo placanje pdv-a, uvek u napomenu stavite prodavcu da robu salje kao gift.

    Odgovori
    • Chola

      fala care

      Odgovori
  • Millos Pop

    A sta je se dodatnim troskovima? Provizija (banke ili koga vec) prilikom placanja i postarine od granice do narucioca?
    Hvala

    Odgovori
    • Darko Vidić

      1. Ne postoje dodatni troskovi, sem odrzavanja kartice (ukoliko postoji) a u većini banaka je besplatno. Neke banke naplaćuju samo izdavanje kartice dok je održavanje besplatno.

      Provizije za transakcije ne postoje

      2. Postarina od granice do tebe je nula dinara, ukoliko si kupio proizvod na AliExpressu gde je besplatno slanje (free shipping to Serbia)

      Odgovori
      • Milica

        jel znas u kojim bankama je besplatno odrzavanje? i koliko se naplacuje inace odrzavanje i izdavanje?

        Odgovori
  • snezzana

    hvala na poucnom tekstu.
    Odavno se nosim mislju da narucim nesto preko AliExpressa, ali me u nedoumicu dovodi kategorija „najmanja moguca kolicina“. Naime, shvatila sam da neke stvari salju samo ako se kupi 1000 ili vise komada. Gresim li?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Zdravo,

      Nema takvih ogranicenja. Barem ja nisam nikada video. Svakako, na svakom proizvodu jasno piše način prodaje. Kolika je cena po komadu, kolika je na vise komada i slično.

      Pozdrav

      Odgovori
    • Ranko

      Snezana, pretpostavljam da ste ulazili na Alibabu a ne na Ali Express, proverite

      Odgovori
      • Marija

        Snežana je u pravu, neki proizvodi imaju ograničenje u količini, tj. mora da se poruči najmanje koliko odrede da bi poslali

        Odgovori
  • S.P.

    Posto sam nova na Aliexpressu, potreban mi je savet,odnosno objasnjenje. Cula sam se sa Kinezom preko poruka i rekao mi je da ce mi dati popust (posto narucujem 3 futrole), ali da prvo narucim,pa da ce onda formirati cenu. Uradila sam porudzbinu, ali nisam jos izvrsila placanje,jer me Aliexpress duzi sa punom cenom proizvoda. Sad mi nije jasno kako ce taj Kinez da mi to naplati manje? (Izvinjavam se ako sam iskomplikovala, nadam se da ste me razumeli) Pozdrav!

    Odgovori
    • zverko

      Zdravo,

      Ne može da kreira popust kasnije jer je potrebno odmah platiti preko kartice kako bi se izvršila porudžbina. Na svakom proizvodu piše da li postoji popust na veću količinu i koju, i onda ako piše za 3 i više proizvoda ide 3% popust, on se automatski odobrava na zadnjem korako prilikom poručivanja. Tu piše puna cena minus popust i koliko je za plaćanje.

      Nadam se da sam odgovorio na vaše pitanje.

      Pozdrav

      Odgovori
      • Zile

        Da li sam dobor razumeo ali postarina je besplatna ukoliko kod shiping opcije pise free shiping to Serbia a ukoliko nije na tom mestu pise koliko ona iznosi?

        Odgovori
        • Darko Vidić

          Tako je

          Odgovori
          • Olga

            Ja sam odmah platila postarinu…da li je tu uracunata sva postarina ili cumorati jos nesto da doplatim

  • Šopaholičar

    Super tekst. Puno stvari sam kupio preko Alija sve bez problema. Jedino moraš stvarno čitati povratne informacije o prodavcu. Nego, ja sam prešao na „next level“ 🙂 i počeo naručivati i sa američkog Ebay-a.
    Nisam mogao verovati, da dosta američkih prodavca šalje besplatno robu „Worldwide“ pa tako i u našu zemlju. Kupio Nalgene bocu od 1l. Ljudi… čovek mi je poslao novu robu besplatnom poštarinom, još i „trekking“ broj dobio i pratio USPS.com-a. Bukvalno kao da sam tamo kupio u nekoj prodavnici. Tako sam ponosan na sebe hahahaha

    Odgovori
  • Loco

    Postoji jedan problem sa Aliexpresom ali i sa nasom Postom.

    Naricivao sam nekoliko puta sa aliexpressa, i ono sto me posebno iritira je vreme salnja. Uglavnom svi prodavci salju brzo ali takodje moze se desiti da cekate i po 20 dana dok oni ne posalju i jos jedno mesec dana dok stigne. To sve pise na statusu porudzbine.

    Na jednoj porudzbini prodavac je imao rok 20 dana da mi posalje, bukvlano je 19 dan posalo i cekao sam jos jedno 2 nedelje da stigne.

    Jednom sam takodje cekao 20 dana, prodavac nije poslao robu, novac mi se refundovao. Nije bio problem u novcu vec mi je taj proizvod trebao, pa posto taj prodavac nije poslao morao sam kod drugog da narucim. Izgubio sam 20 dana zbog ovog prodavca koji nije poslao i jos jedno 7 dana dok mi nisu refundovali.

    Tako da je moj savet u vezi ovog: uvek pitajte prodavca da li ima na lageru odmah proizvod i da li ce poslati brzo.

    Drugi problem je posta. Imaju neke fantomske troskove. Ukoliko placate pdv na robu, dobice te od carine papir koliko treba da platite, sve pise, osnovica po kojoj se carini. Medjutim na sve to posta dodaje neke njihove troskove. Uvek ce se razlikovati krajnja cena koju cete platiti od one koje pise na papiru koji dobijete od carine, zavisno od cene robe, moze biti od 50 din do 500 i vise dinara.

    Kada sam ih pitao sta je to, kazali su da je to provizija koja posta naplacuje nama uslugu naplate za carinu! A pri tom ne izadaju nikakav racun, dokaz o uplati, apsolutno nista i tako vec godinama!

    Odgovori
  • Darko

    Da li je banggood isto siguran za kupovinu?

    Odgovori
  • Vlada

    Imao sam sjajna iskustva sa aliexpresom ali mi se sad pojavljuje poruka da mora da ukucam Alixperess password!!???! To mi se pre nije desavalo i ne znam o kojoj se to lozinci radi… Pomaži, ako znaš o čemu je reč 🙂
    Pozz

    Odgovori
    • zverko

      Klikni na zaboravljena lozinka i napravi novu. Za AliExpress je potrebna lozinka bas kao i za Facebook

      Odgovori
      • Vlada

        Ok, ali se ne radi o klasičnoj lozinci koju sam ja napravio kada sam formirao Alipexpress nalog. Sada mi traži šestocifrenu lozinku u trenutku kada trebam da platim i piše „Your Alipay password“…

        Odgovori
        • Darko Vidić

          Ako si napravio AliPay nalog onda ti treba šifra od njihovog servisa. Alipay je konkurencija PayPalu i dosta je rasprostranjen servis u Aziji. Prilikom plaćanja nemoj izabrati tu opciju nego samo plati karticom. Ukoliko ne može, onda idi na opciju „zaboravljena lozinka“ ali na tom AliPay servisu

          Odgovori
          • Vlada

            Puno hvala na odgovoru! Pozdrav

  • Goran

    Pozdrav, zanima me da li je neko imao iskustva sa poručivanjem malo kabastijih stvari, stvari koje ne mogu baš da stanu u poštarov džep? Preko kojih službi iz Srbije to stigne do moje adrese?

    Odgovori
  • zverko

    Pa ja sam porucio case za iPad. Stigne u postu, postar donese papiric i onda sa tim papiricem odeš i podignes u Posti

    Odgovori
  • Ivana

    Pozdrav, planiram da narucim preko aliexpressa, pa me zanima da li se postarina koja je npr. 7e kasnije uvecava? Nije free shipping, jasno pise da je toliko ali ne znam da li ce kasnije kada mi stigne proizvod postarina biti veca.

    Odgovori
  • Filip

    Pozdrav! Prilikom kupovine na aliexpressu nakon unetog broja racuna i svih ostalih podataka sajt mi je izbacio sledece:
    Payment failed.
    Reason
    Your card has insufficient funds or is over credit limit.
    Suggestion
    Please try another card or payment method.
    Koristim Internet karticu Postanske stedionice sa deviznim racunom. Da li je mozda problem sto sam uplatio „samo“ 25e, odbijeno mi je 2-3e za izradu kartice, a na kartici je ostalo oko 20e, koje koliko sam ja razumeo ne mogu da koristim, jer ostaju kao depozit? Unapred hvala!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      20€ uvek stoji kao depozit i to se ne troši. Moras uplatiti preko toga još novca i to koristiš

      Odgovori
      • Ruzica

        3 puta pokusavam da porucim,platim i uporno mi pise CLOSED. Juce uzmem karticu od sina iz Amerike i opet nece, kontakt.prrodavca i kaze:

        ear friend

        You have a refund.

        You need the product to repurchase
        Nemam pojma sta dalje?
        Moze pomoc 🙂 na mail

        Odgovori
  • Aleksandar

    Pozdrav svima,
    Hocu da kupim telefon,kosta 92 dolara,pa me interesuje da li se placa carina i koliko?
    Hvala….

    Odgovori
  • slavisa ignjatovic

    sta znaci ovo oreders?
    recimo 17?
    da li je to minimalni broj komada koji se moze poruciti ili brod komada do sad porucenih?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ako misliš na „orders“ to je broj kupljenih komada do sada

      Odgovori
  • bambino

    sta se desava ako narucim vecu kolicinu, na primer narucim 50 rucnih satova? jel problem da to prodje carinu,ili se posebno naplacuje? ili na primer 20 majica itd. jel imaju neka ogranicenja. pozzdrav

    Odgovori
    • zverko

      Plaća se carina ukoliko iznos prelazi 50-70eur

      Odgovori
    • Borko

      Vrlo je verovatno da neces uopste moci da uvezes tu posiljku od 50 satova. Uvoz je dozovoljen za licnu upotrebu a za komercijalnu preprodaju ide drugacije .Trazila bi carina da dostavis podatke da imas firmu i jos neke papire ili bi samo rekla zabranjen uvoz i vratili nazad robu.

      Odgovori
      • Nenad

        Moze da se poruci i 50 kom, podeli po familiji i prijateljima po dva komada i tako poruci, prolazi, znam iz iskustva, ali nikako vise od dva inace eto carine i pdv-a

        Odgovori
        • Minaa

          Zdravo,i ja sam od skoro u toj prici,pa me zanima kako mislis podeli po familiji? Ako sam razumela,mozes sa Allia da narucis na druge adrese sa tvog naloga i tako rasparcas narudzbine?

          Odgovori
  • m1106r

    Šta se dešava ako naručim više komada srebrnog nakita, kako će to protumačiti carinik, lična upotreba ili šverc, koliko ću platiti carinu i koji su dodatni troškovi , primer na cifru od 100 $ ???
    Pozdrav.

    Odgovori
  • mayche

    Nedavno sam narucila robu, cija ukupna vrednost ne prelazi 50 e. Radi se o power bank bateriji, futroli za tablet, i nekoliko narukvica, koje su sve od po par evra.

    S obzirom da su od razlicitih prodavaca, pravnh lica, da li to znaci da bi za svaki morala posebno da placam otvaranje i te cuvene postanske troskove, tj. da li u tom slucaju roba putuje odvojeno? Hvala! 🙂

    Odgovori
    • zverko

      Svaki proizvod od različitog prodavca putuje odvojeno

      Odgovori
    • Bojana

      Da li je neko mozda upoznat sa posiljkama iz Japana? Zelim da narucim neke cizme oko 25 evra ali ne znam da li ce to da stigne i kolko bi bila postarina?

      Odgovori
  • srdjan

    Postovani,
    Interesuje me, da li mogu naknadno prodavcu da posaljem poruku da mu robu salje kao poklon (zbog Pdv), ako u statusu vidim da ona jos nije poslat.

    Odgovori
  • Bojana

    interesuje me da li aki narucejem vise stvari od razlicitih prodavaca kako uplacujem sve zajedno ili sta

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Placate odvojeno, pojedinacno svakom prodavcu

    Odgovori
  • Aleksandar

    Darko, lepo si opisao kako kupovati Ali Express-u.
    Međutim moj problem je što ne mogu da se registrujem – Napravim NALOG na AliExpresu. Išao sam preko Facebuka, kao što si predložio i nisam uspeo. Vrti se negde oko 4h i piše LOGOVANJE, Molimo sačekajte..
    Da li ja negde grešim ili mi komp nije u redu?
    Jo[ jedno pitanje mo\e li se bez naloga KUPOVATI.
    Hvala unapred!

    Odgovori
    • zverko

      Jako je moguće da je do tvog kompjutera. Obriši cashe iz browsera, pokušaj iz drugog browsera, ili na kraju probaj sa potpuno drugog kompjutera

      Odgovori
      • Cica

        Isto mi se desilo. Idi u mejl i odande se loguj na Aliexpress. Dok se tebi vrti oni su te vec registrovali.

        Odgovori
  • Dragan

    Pozdrav. Narucio sam neke varalice za pecanje i kada sam kasnije usao da pogledam sta sam sve narucio, od svakog proizvoda mi je pisalo da sam porucio duplo. Ali nije zato sto je komp nesto zabagovo, ali ja sam se uplasio i otkazao dostavu. Sta sad? Na statusu pise Finished. Da li se novac vraca ili?? Ovo mi je prvi put da narucijem. Hvala puno…

    Odgovori
    • zverko

      Ako proizvod nije poslat novac bi trebalo da se vrati. Kontaktirajte prodavca i tražite refundaciju

      Odgovori
      • amko

        Imam isti problem ! Kupio sam jednu stvar i 5 minuta nakon toga otkazao kupovinu. Sada stoji u statusu „Finished“. Novac mi je odbijen sa racuna, kontaktirao sam prodavca i on kaze da mu novac nije stigao a da sam kupovinu otkazao. Ne znam sta sad da radim? Unapred hvala !

        Odgovori
    • Ines

      Pozdrav.Imam isti problem kao sta je bio ovaj vas. Zanima me da li su vam vratili novce nazad na racun ili je bila neka prevara?

      Odgovori
  • Ana

    Da li na racunu morate imati vise novca od cene proizvoda koji zelite da kupite? Imam problem sa porudzbinom a na racunu imam nesto preko 2e od cene proizvoda.

    Odgovori
    • zverko

      Kontaktirajte banku i proverite u čemu je problem sa platnom karticom

      Odgovori
  • Vladimir

    Interesuje me da li je roba poznatih robnih marki original ili su neke kineske kopije?Ovo pitam jer sam skontao da to sve dolazi iz Kine.Ispravite me ako grešim…

    Odgovori
  • zverko

    Ne znam, to morate pitait prodavca. Ali ima dosta plagijata

    Odgovori
  • Aleksandar

    Darko već sam ti pisao i hvala na odgovoru!
    Probao sam sa mog kompjutera, probao sa drugog i sa jednog LapTopa iz Novog Sada.
    Nisam uspeo samo se vrti SAČEKAJTE, Molim Vas.
    Danas sam ne zna ni sam kako uspeo da otvorim pravu stranicu i uspeo za tren oka da se ulogujem
    Ali problem je u tome što je sajt otvorio na RUSKOM JEZIKU. Bez obzira prozvod koji hoću da naručim, a radi se o upredenoj struni je na mestu sa potrebnom cenom u $.
    E sad me interesuje, da li MOGU da NARUĆIM i da li će mi stići na moju adresu.
    Unapred hvala!
    PS Da li eventualno mogu da sajt prevedem na Srpski ili Engleski jezik.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Imas opciju da biraš valutu odnosno jezik u gornjem desnom uglu

      Odgovori
  • Aleksandar

    Darko ne zameri mi što te uznemiravam, ali razumi zagriženog ribolovca od 64 godine.
    Da li odjednom mogu da naručim više proiizvoda, recimo strunu od 1000m, strunu od 300m i recimo baterijsku lampu sa potrebniim AAA baterijama.
    Hvala i izvini što sam dosadan !

    Odgovori
  • Anđela

    Meni je sve jasno u vezi internet kupovine ali i ne oko dostave. Pre oko godinu dana sam naručila neke maske sa ebay-a u iznosu oko 7$. Nikad mi nisu stigle na kućnu adresu. Da li ja treba da idem do pošte i koje pošte, ništa oko toga ne razumem?

    Odgovori
    • zverko

      Pozovite šefa vaše pošte i žalite se na rad vašeg poštara. Može se desiti da je poštar ostavio u ulaz zgrade negde a ne u sanduče i da je neko od prolaznika uzeo. Tako su meni jednom uradili pa sam prijavio poštara

      Odgovori
  • ivo filipovic

    molim vas ali molim hitno mi trebaju dva aiphone 6 tice pare nisu problem sto hitnije to bolje . ako ste ozbiljni. l.p

    Odgovori
  • Tomislav

    Porucio sam nekoliko stvari,najskuplja je 25e radio stanica,20e prsluk,16e trenerka,I jos neke sitnice od po 2-3e.Sve od razlicitih prodavaca.Oko carine mi je sve jasno(nema je),ali mi nije jasno dali ce mi naplatiti pdv I od cega to zavisi.Jel imao neko ovakvo iskustvo.I jos nesto tracking brojevi koje sam dobio,uopste ih nemogu proveriti-pise da nemaju informacije o paktu

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Pročitaj tekst, naročito u sekciji „Da li plaćam neke carine i poreze prilikom dostave proizvoda?“

      Odgovori
  • Tomislav

    Porucio sam nekoliko stvari,najskuplja je 25e radio stanica,20e prsluk,16e trenerka,I jos neke sitnice od po 2-3e.Sve od razlicitih prodavaca.Oko carine mi je sve jasno(nema je),ali mi nije jasno dali ce mi naplatiti pdv I od cega to zavisi.Jel imao neko ovakvo iskustvo.I jos nesto tracking brojevi koje sam dobio,uopste ih nemogu proveriti-pise da nemaju informacije o paketu.Hvala unapred

    Odgovori
  • Borko

    Pozdrav… Ja imam iskustva u kupovini preko aliexpresa ,a mogu reci da sam okusio i dobre i lose stvari te kupovine. Mislim da sam imao sve kombinacije …uspesno ,posiljka nije stigla,posiljka nema ispravan broj,refundiran novac, naplacena carina ,naplacen pdv…

    E sad u par reci da objasnim na sta treba obratiti paznju.
    Cena koju ste platili ne mora da znaci nista cariniku koji carini vasu posiljku tj pregleda je i odredjuje da li podleze carini ili se oslobadja carine.
    Carinik procenjuje vrednost robe na osnovu svojih metoda. Ima toliku slobodu da kaze ova posiljka ne vredi ovoliko koliko pise na paketu nego vredi pet puta vise. Placa se carina na vrednost robe a ne na cenu. Cena robe moze biti nula,ako vam je neko poklonio. To vas ne spasava carine ni na kakav nacin. Onda bi mogao da porucis robu koja vredi 10000 e i kazes gift (poklon) i ne platis nista. Znaci cena koja je placena ne znaci mnogo. Ona moze da bude okvirni vodic ,i gruba mera za procenu ocekivanih troskova,ali nikako vam to ne moze biti siguran proracun.
    Evo vam primer. Kupujete telefon koji u kini kosta oko 100 e,a trenutno je akcija i cena je 50 e. Vi kupite za 50e.
    Posiljka stize u postu a kinezi uglavnom da bi vam kao pomogli napisu poklon na carinskoj deklaraciji i napisu neku malu vrednost ,tipa 25 e. To je jos gore nekog da su napisli 70 e posto carinik nije glup . On otvori paket i vidi telefon. Upali google vidi cene svuda oko 100 – 130 evra za taj uredjaj i kaze,lazna vrednost navedena ,procenjena vrednosta je 120 e. Proracun ide ovako.
    Carina na telefon je 10 % a porez je 20%…sto znaci da cete platiti oko 4000 dinara za troskove carine plus u posti par stotina dinara za neku uslugu carinjenja.
    Bolja varijanta od ove je ako se desi da carinik kaze vrednost je 50 E i naplati vam samo pdv oko 1000-1500 din,sto se desava ali ne bas tako cesto.
    Gora varijanta je da vam carinik proceni vrednost neke robe vise nego sto ta roba vredi .
    Evo realne situacije.
    Telefon koji je kopija Samsung telefona kosta na aliexpresu 100 dolara. U poruci sa prodavcem dogovorim da vrednost naznaci oko 80 dolara ,da ne posalje originalnu kutiju i da napise da je telefon vracen sa servisa.
    Telefon mi stize za nekih 7-8 dana u srbiju ,gde se na carini zadrzava oko 20 dana iz razloga sto nisu imali dovoljno ljudi pa dosta paketa nije pregledano desetak dana.
    Stize postar sa telefonom na kucnu adresu i uz telefon zalepljena carinska deklaracija na kojoj pise da je vrednost telefona 600 e i da treba da platim oko 20.000 dinara carinu. Nema nikakve fore da nekome objasnis da telefon nije original niti to njih zanima. Telefon ima igled originala i kraj.
    Ono sto moze da se uradi u ovom slucaju jeste da se telefon ne primi, da ga postar vrati u postu isporucnu gde ce biti par dana a vi u medjuvremenu treba da napisete primedbu tj zalbu na procenu vrednosti carini beograd ,recimo. Taj papir odnesete u postu i prilozite ga uz paket koji tamo stoji . Kao prilog zalbi ,ostamapte izvestaje iz banke gde se vidi prenos para koje su vam skinute i ostampate sa alija stranicu sa kupovinom gde se vidi cena i obavezno traking broj ,da bi se znalo da se transakcija odnosi na tu posljku a ne na neku drugu.
    To posta vrati carini sajedno sa paketom gde se ponovo razmatra vrednost. Postupak moze da potraje i par meseci a najmanje mesec dana. Resenje svega ovoga moze da bude da vam nista ne priznaju ili da vam kazu ok ne vredi 600 e vredi 300. Plati 10,000 din i to posle 3 meseca.
    Znaci treba biti posebno obazriv kad se kupuju kopije koje mogu biti vrhunski uradjene. One ce u velikom broju slucajeva biti procenjene skuplje.
    Primer gde sam dobro prolazio je kupovina replika satova koje sam tamo placao oko 40 e.
    Kinezi satove zamotaju u neku kesicu i salju ih bez kutije originalne i carina otprilike ili pusti bez carine ili naplati oko 600-1000 din za pdv. Bilo je i jedne i druge situcije.
    Kupovina jeftinih i sitnih stvari dolazi bez troskova. Recimo naocare,privesci ,futrole…neke gluposti …
    To je ono sto se tice troskova carine i poreza.
    Kod kupovine treba obratiti paznju na prodavca i na njegove ocene tj feedback koje mu daju kupci.
    Najbitnije je da prodavac hoce da komunicira sa vama ,da brzo odgovara na poruke i da hoce da vam da objasnjenje za proizvode koji vas zanimaju. Moj savet je da uvek pre kupovine pitate nesto prodavca i vidite ima li tamo zivih 🙂 .
    Vecina prodavaca koji imaju ozbilje proizvode i koji imaju mnogo prodatih proizvoda odgovaraju u roku od par sati ,najduze dan , i hoce da vam pomognu u svakoj situaciji . Da vam objasne ,spakuju kako trazite ,bilo sta.
    Pitao sam prodavca moze li telefon da upakuje u prljavu kutiju sa velikim kineskim slovima hhahahah…kaze sta god kazes tako ce biti 🙂 .
    Sto se tice poste iz mog iskustva najbolje je islo ako posiljka ide preko hong kong poste. Najbrze dodje . Kineska posta je malo sporija kao i Sinagapur iz kog idu gotovo svi telefoni ili tako neki ozbiljniji uredjaji.
    Da ne duzim.ispisao sam dosta ,mozda previse…ako nekog zanima neki detalj ,ja sam tu 🙂
    Pozdrav

    Odgovori
    • Bojan

      Sta je sa kupovinom garderobe???

      Odgovori
      • Jelena

        Ja sam kupila 2 haljine i platila sam po 1 euro.dosle su u vakumiranu kesu.(zivim u crnoj gori)

        Odgovori
  • Borko

    Tomislave, ovako ide… Svi paketi bi trebali da podlezu placanju poreza. Situacija je ovakva. Ako je neka stampana stvar ,neka koverta ,neka lagana mala kutija sa malom vrednosti,carinik samo posalje na dostavu. Ako paket otvara ,pregleda …uvek ce skoro naplatiti pdv a carinu samo u slucaju da vrednost prelazi iznos za carinjenje. Ja sam pdv placao u svakoj posiljci koja je otvarana i pregledana.

    Sto se tice traking brojeva :

    Sve posiljke koje se salju uglavnom imaju neki broj. Vazno je da se vidi kako izgleda taj broj da bi se znalo koja je vrsta posiljke tj postanske usluge. Broj koji se medjunarodno moze pratiti je preporuceno pismo tj paket i on uvek pocinje sa slovnom oznakom od dva slova i uvek je prvo skovo R.
    Broj izgleda ovako RG321698741CN … Ovo je preporucena posiljka koju mozes da pratis i u medjunarodnom i domacem saobracaju. Zadnja dva slova u ovom slucaju CN znace da paket ide iz kine. Ako je broj
    RF132654789SG ovo je preporuka koja ide iz Sinagpura. Itd.
    Ako imas broj koje je oblika SY123123213TJ recimo ….ovo nije preporucena posiljka i nju mozes uglavnom pratiti samo u zemlji iz koje se salje dok ne napusti zemlju. Onda se kod nas vise ne unosi u evidenciju i ne skenira i nema podataka u nasoj posti. Ako ti taj paket nestane ,nemas nacina da se zalis posti. To je obicna jeftina posiljka za koju niko ne odgovara.
    Onda je resenje da se zalis prodavcu i trazis nadoknadu stete jer posiljku nisi dobio ,a oni su krivi jer su slali kao jeftinu obicnu posiljku a ne ti. Pare ce ti vratiti u tom slucaju. Imao sam i tu situaciju.
    KInez mi je rekao da im se vise isplati da ponekad vrate pare nego da stalno salju sa skupljom postrinom tj preporucene posiljke . Kaze glupo je da naocare koje kostaju 4 evra posaljem postom koja kosta 5 e.
    U principu mozes svaki put da im trazis odstetu i kazes da ti nije stiglo posto oni nemaju dokaza da ti je stiglo.
    Jedino ako se desi vise puta mogu da te stave na crnu listu kao nepozeljnog kupca 🙂

    Odgovori
    • tomislav

      imam broj koji posinje sa uf i se na kraju i drugi broj bez slova)(jedanaestocifreni broj)

      Odgovori
  • balkan-express.rs

    Postovani korisnici aliexpress-a,

    Od sada možete kupovati na aliexpress-u preko sajta http://www.balkan-express.rs!
    Sajt balkan-express je lansiran sa ciljem da olakša kupovinu preko aliexpress-a i omogući potrošačima izbor najkvalitetnijih proizvoda direktno od proizvođača iz Kine i to isključivo sa BESPLATNOM dostavom na kućnu adresu.

    Svi proizvodi na balkan-expressu imaju apsolutno iste cene koje su proizvođači postavili na aliexpressu i u izboru su samo najaktuelniji proizvodi od većih proizvođača.

    Više informacija o kupovini preko aliexpress-a možete naći na našoj stranici, a uskoro očekujte forum koji će služiti isključivo kao savetnik za korisnike aliexpress-a sa prostora Balkana!

    Odgovori
  • n3l3

    Godinama kupujem preko neta i uvek je sve bilo ok, ali u poslednjih godinu dana znacajno povecao procenat „nestalih“ posiljaka. Razgovarao sam sa sluzbenicima i carine i poste, ali bez uspeha. Znaju oni da mnogi paketi „dobiju noge“ i to bas u njihovim institucijama, pa opet nista ne preduzimaju da se toj praksi stane na put. Po tracking kodu vidim sve, kad je i odakle paket krenuo, kuda je prosao i kada je tacno usao u Srbiju, a tu se gubi svaki trag. Sta reci, zemlja Srbija! Zato imajte u vidu da se desava da nikada ne dobijete porucenu robu, iako je kupovina protekla ok i prodavac je poslao robu, jer paket na kraju uvek mora da prodje i poslednju prepreku – carinski bermudski trougao. Mozete da trazite refund (iako prodavac uopste nije kriv), ali ja se radije oprostim od tih nekoliko dolara. Samo mi nije jasna jedna stvar: kako lopove nije sramota da maznjavaju igracke i druge sitnice, da li ikada pomisle da je taj paket trebao da usreci neko dete?

    Odgovori
  • Macka

    Molim Vas ako neko moze da mi da informaciju, ja sam narucila dosta proizvoda na aliju ali od razlicitih prodavca, svaki paket je u vrednosti do 30evra, s obzirom da cu dobiti 30 paketa, da li to znaci da ce mi ocariniti pakete posto su svih 30 na moje ime, sve djuture, ili mi nece cariniti posto je paket mali, jel to zavisi od toga koliko jedna osoba ima paketa ili od samog paketa koliki je? i jos jedno pitanje, da li na aliju mogu placati preko moje net kartice i narucivati preko mog naloga a da mi isporuka bude na drugo ime i totalno drugu adresu? Hvala unapred na odgovoru!

    Odgovori
  • Aleksandra

    Odlican tekst!
    Mene zanima kada vise nemam novcani iznos na internet kartici da li onda odem u banku i opet uplatim koliko hocu da bih imala za narednu kupovinu? I ako mozes molim te, preporuci mi koja je banka najbolja za otvaranje ove Internet kartice ?
    Hvala 🙂

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Tako je, internet kartice su debitne i kada se istroši novac mora da se dopuni. Jedan od načina je odlazak na šalter i uplaćivanje, a drugi je prebacivanje m-bankingom sa tekućeg računa na račun kartice. Preporučujem Banku Poštansku štedionicu ili Erste banku. Mada sve banke imaju internet kartice i sve funkcionišu na manje više isti način. Tamo gde imaš račun najbolje da uzmeš internet karticu

      Odgovori
  • Vlada

    Pozdrav, narucio sam 2 mobilna telefona sa aliekspresa, prilikom placanja doslo je do problema i nisam uspeo da platim porudzbinu, tj pisalo je nesto kao ,, trenutno ne mozete da platite, pokusajte ponovo kasnije,, ali odmah su mi skinuli pare sa kartice. Tj dobio sam poruku od komercijalne banke da su mi skinuli 157 eura. Prodavac naravno nije dobio pare.. Gde su moje pare? Sta da radim, hvala

    Odgovori
    • zverko

      Uputite reklamaciju banci

      Odgovori
  • Aca

    Zna li neko br.tel. ili email na koji bih dobio bilo kakvu informaciju o mom paketu posto stoji od 17.10. u GPC-u u Ugrinovackoj?!Neke brojeve koje sam okrenuo ili nisu imali informacuju ili su sluzbenici bili bezobrazni.

    Odgovori
  • Petar

    Gotovo 20 godina narucujem robu svojom kreditnom (ne internet) karticom i nikada nisam imao problema. Prica „nikako ne koristite kreditnu karticu“ je tipicno srpska izmisljotina. Ceo zapadni svet najnormalnije kupuje stvari preko interneta svojim „obicnim“ karticama, samo se u Srbiji preporucuju posebne internet kartice.

    Odgovori
  • Darko

    Ako neko kupuje preko aliexpresa neka sačeka veliki popusti na AliExpress-u koji je 11.Novembra.

    Odgovori
  • tomislav

    Jos jedna stvar mi nije jasna,sta se desava kada istekne onih 60 ili 45 dana koliko je prodavac dao za dostavu a paket ne stigne.Meni je za neke stvari ostalo jos 10ak dana a od njih ni traga ni glasa.Uopste se ne pojavljuju na sajtovima za praćenje.Sta znaci ono npr 12days 1hou55min30sec protection will end ,ili tako nesto,da li to znaci da ce mi skinuti pare bez obzira da li sam dobio paket ili ne? Hvala

    Odgovori
    • Darko Vidić

      U tom slučaju birate opciju za refund, jer proizvod nije stigao. I vama se vraća novac

      Odgovori
  • elena

    Postovani,kupujem cesto preko Aliexpressa ,moze popust kada predas porudzbinu ali jos uvek nisi platio…onda oni tamo obracunaju ,isprave,pa ti platis.Tako sam ja vise puta…dogovorila se sa Kinezima posto porucujem vece kolicine.Uglavnom preko 200$ uz sve popuste koje pisu na sajtu daju jos 10%

    Odgovori
    • Natacha

      Postovana Elena, zanima me kakvo je Vase iskustvo sa carinom i pdv-om, s obzirom da narucujete vece kolicine. I da li narucujete u jednom paketu ili je radi troskova bolje da se roba posalje u vise paketa ukoliko se narucuje od istog prodavca? Nadam se Vasem odgovoru. Unapred hvala

      Odgovori
  • lazaros007

    Nov sam u Aliexpress,pa mi treba pomoc,otvorio sam nalog normalno,a da li treba isto da se registrujem na My Alipey,jer kada kupujem proizvod i kliknem na kupi kada popunim sve podatke stalno mi izlazi da se ne isporucuje za vas region porucena roba,a pise frre from Serbia,pa sam video u dnu stoji i my alipey…Mozete da mi to pojasnite-ili kazete gde gresim ako se nisam lepo registrovao ili sta vec.Hvala vam unapred 😀 pozzz

    Odgovori
  • tomislav

    mislim da je problem u tom ali pay-u.To ti ne treba.Probaj da se registrujes ponovo ali bez allipay-a

    Odgovori
  • Nevena

    Poštovani, imam pozitivno iskustvo prilikom naručivanja sa aliexpressa. Do sada sam naručila jednom i to jedan proizvod. Interesuje me da li će mi, ukoliko poručim nekoliko proizvoda od jednog prodavca, sve poslati u jednom paketu? Zbunjuje me to što je za neke od tih proizvoda „free shipping“ a za neke se nešto malo naplaćuje.
    Hvala unapred.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Zato što je za neke prizvode free shiping a za neke nije. Obratiti pažnju prilikom kupovine proizvoda na opis

      Odgovori
  • petar

    Dali postoji način da se na aliju naruči veći broj cipela od US 11 , primetio sam da nijedan ponuđeni model cipela nije veći od broja 11 U

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Kako to bilo ko može znati? Ono što ima na web shopu ima. Pitajte prodavca koji prodaje cipele

      Odgovori
  • nikolaj sic

    Darko jer posta donosibna vrata a ako ja nisam tu jel daju komsiji i vracaju

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Zavisi, neki poštar će ubaciti u sandruče ako je proizvod mali pa može da stane. Ako ne može da stane onda će ostaviti na pultu u ulazu (što je zabranjeno jer neko može da ukrade, što se nama desilo) ili će ostaviti papirić pa idete posle u poštu. Predmet stoji u pošti 5 dana, nakon čega se vraća pošiljaocu.

    Odgovori
  • Petar

    Interesuje me da li mora OBAVEZNO da se koristi internet kartica za placanje ili moze normalnom viza platnom karticom deviznog tekuceg racuna ?

    Odgovori
    • zverko

      Nije obavezno. Moze da se koristi bilo koja kartica, debitna ili kreditna, koju prihvata AliExpress, ali i koja moze na internetu, a to zavisi od vaše banke koja je izdala karticu

      Odgovori
  • sale

    Hocu da narucim ali kako da izaberem placanje internet karticom?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Sve je do detalja opisano u tekstu. Predlažem da ga pročitate

      Odgovori
  • Jelena

    Mene zanima, ako je neko narucivao obucu sa Alija, kako je prosao sa carinom?

    Odgovori
  • Ivana

    Zanima me misljenje koliko bi bili dodatni troskovi poput carine i poreza za kupovinu krznenog prsluka koji je na Alliexpressu snizen sa 1000$ na 336$? Hvala unapred za sve komentare.

    Odgovori
  • Milica

    Postovani,
    Nesto mi nije jasno… Narucila sam sa aliexpressa jedno 7-8 stvari, gotovo svi su od razlicitih prodavaca i na svakom je free shipping , e sad zanima me da li ce mi ti paketi biti dostavljeni zajedno i da li se naplacuje dostava do adrese i da li ako mi ne dostave odjednom da li ja svaku dosstavu do kuce placam? Hvala 🙂

    Odgovori
    • zverko

      Zdravo, trebalo bi da budu poslati odvojeno. Zavisi od prodavca i vašeg dogovora sa njim

      Odgovori
  • Miki

    Postovani,
    Narucila sam preko Aliexpresa odredjeni proizvod i do isteka roka je ostalo jos 5 dana. Kada pokusam da pratim porudžbinu preko broja koji sam dobila od prodavca ne dobijam nikakvu informaciju tj deluje mi da broj nije dobar. Kontaktirala sam prodavca i nije mi nista odgovorio ali je sada rok za isporuku povecan sa 5 na 29 dana. Zanima me koliko prodavac moze dugo da povecava ovo vreme jer paket cekam vec mesec dana i ovih dodatnih 29 mi je malo previse, pogotovo jer mi sve nesto deluje da nikad nece ni stici (nemam mogucnost da ga pratim jer nije dobar broj) i da li da otvaram „dispute“ i trazim povracaj novca?

    Odgovori
    • zverko

      Zdravo, ukoliko je proizvod male vrednosti, tipa do 5$ onda tu često ne daju tracking kod već napišu neki bezveze. Obratite se podršci Ali Expressa vezano za promenu vremena transporta i recite im da se prodavac ne javlja. Oni će vas uputiti. Svakako, možete sačekati, a ukoliko dan do isteka roka ne primite robu kroz korisnički nalog možete izabrati opciju da roba nije stigla i dobićete povrat novca (refund)

      Odgovori
  • Almir

    Jedno pitanje samo….
    Ako narucim mobilni telefon koji platim100 e ,a tom istom modelu u Srbiji je cena 200e,zanima me po kom cenovniku ce mi biti uracunati carina i pdv.Da li se gleda cena proizvoda po kojoj sam ja narucio pa se uracunava carina i pdv ili se carina i pdv uracunava po onim cenama na domacem trzistu?

    Odgovori
  • zverko

    Zavisi od carinika i njegovog raspoložena tog dana kada bude otvarao paket. Jer oni gledaju tržišnu cenu, a ne cenu koju ste vi platili. Svakako cena će opet biti manja nego da ste kupili ovde za 200eur

    Odgovori
  • Milan

    Pitanje: Nameravam da narucim patike preko aliexpressa, ali na njima na slikama ne stoji asics nego asiksi. Postavio sam pitanje prodavcu ne odgovara , da li mozda znate jel to samo zbog nekih propisa ili ce na tim patikama stvarno stajati pogresan naziv ? hvala

    Odgovori
    • Saki

      Narucila sam dosta srebra iz Alija u vrednosti oko 25e.Molim vas misljenje da li ce mi praviti problem na carini,i da li mogu da procene da to nije „za licnu upotrebu“?

      Odgovori
  • Dragan I

    Poštovani
    naručujem već izvesno vreme robu sa Ali-ja i obično stiže za 20-30 dana. Međutim imam par pošiljki koje su naručne još početkom oktobra, po traking broju su pre mesec dana stigle u Srbiju ali ih ja još nisam dobio. Da li mogu i kome da se obratim (pošti, carini…) da vidim šta se dešava sa tim pošiljkama i da li da navedem tracing broj koji sam dobio od prodavca? (čak neke pošiljke koje su posle tih naručene su stigle).
    hvala na odgovoru

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Problem je do carine (srbije) koja zadržava robu. Možete zvati poštu pri carini koja će vam dati informacije

      Odgovori
  • VladaPile

    Potrebna mi je mala pomoc. Danas sam podigao BancaIntesa Internet karticu na kojoj imam 60e. Pokusavam da platim artikal koji kosta nesto manje od 40e (stavio sam da mi cene obracunava u evrima). Pri davanju podataka o nacinu placanja, cekirao sam VISA card type. Medjutim posle davanja svih podataka javlja mi gresku: Your payment failed because your card issuer declined your payment. We suggest trying this payment again under card issuers authorization process which requires to verify your identity.
    Gde gresim?

    Odgovori
  • Kristina

    Htela bih da narucim neke stvari preko interneta ali imam nekoliko pitanja. Kada nije free shipping, nego se postarina placa npr. 1 dolar, da li se taj dolar skida odmah sa kartice kada narucim taj proizvod, ili ja to placam kada mi stigne paket na kucnu adresu? Drugo pitanje je da li placam neki PDV kada mi paket stigne iz poste na kucnu adresu, iako je free shipping? Hvala unapred 🙂

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Taj 1$ se skida odmah, ukalkuliše se u cenu. Ako proizvod košta 4$ a slanje je 1$ onda je ukupno 5$ za plaćanje. PDV može da se plati i ne mora. Zapravo PDV ulazi ucenu slanja od granice do kućne adrese. Ali često to ne obračunavaju pa je besplatno. Zavisi od njihove dobre volje.

      Odgovori
  • Jovana

    Cao,jel moze mala pomoc? 🙂
    Porucila sam sinoc preko alliexpressa dve stvari,i sad me buni to sto kad udjem u orders awaything payment pise pay now,a u isto vreme stoji i orders awaiting shipment. Hvala

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Ako je već plaćeno onda je to greška do njih. Piši im na support

    Odgovori
  • kum

    Zanima me kada uplatim depozit sta se sa njim desava i da li mogu to da podignem sa racuna ako mi zatreba ili ne mogu.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Kakav depozit? Ne postoji depozit na Ali Expressu

      Odgovori
  • Sale

    Sta se desava ako svo vreme vec 30 dana ne mogu da pratim posiljku,u pitanju je telefon.A krajnji rok je 39 dana.Da li da cekam da istekne 39 dana ili da vec sad trazim povracaj novca???

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Moguće da je prodavac dao fejk tracking number ,i to rade da ispoštuju formu koju zahteva Ali Express. Konktaktirajte prodavca, zahtevajte objašnjenje, ako to ne upali predzadnjeg dana tražite refund preko opcije na Ali Expressu

      Odgovori
  • Rincha

    moje iskustvo u vezi carinjenja (konkretno za telefon):
    ssa carine su mi poslali pismo na kucnu adresu da im dostavim podatke o telefonu , ja sam poslao print screen stranice prodavca na kojoj je telefon i njegova cena, poslao sam potvrdu o tome koliko sam platio i na tu cenu su mi racunali carinu i pdv.
    Konkretno, tel. je bio 80eur, platio sam 2500 carinu i pdv i postanske troskove.
    I da, u vecini slucajeva platicete oko 250 din. postanske troskove.
    Najbitnije u svmu, kad Vam se nesto dopadne i hocete da ga kupite PRVO PROVERITE PRODAVCA, pogledajte feedback njegovih kupaca, pa onda DIREKTNA KOMUNIKACIJA sa njim (pitajte o proizvodu, imaju i oni fore sa malim slovima i sl. i dogovor), pa onda kupovina. Uglavnom, i sam Aliexpress se trudi da sve bude cisto.

    Odgovori
    • jagdus

      Imaju i oni fore sa malim slovima? Sto znaci sta…

      Odgovori
  • Srdjan

    Postovani, Vladimire
    Narucujem robu sa Alia vec skoro godinu dana u proseko 200-400$ mesecno, naravno iz vise posiljki odnosno pakaeta. Moje pitanje je: da li postoji mogucnost da imam problema sa zakonom jer mi mesecno stize 5-10 paketa iz Kine?

    Odgovori
    • Minaa

      Srdjane,da li biste bili ljubazni da mi kazete kako vam i koliko naplacuju carinu za te velike pakete koje naruucjete?
      Unapred hvala!

      Odgovori
      • Nina

        I mene interesuje kako ova gospoda narucuje mesecno tako velike iznose ocigledno bez carine 😀

        Odgovori
  • Srdjan

    Izvinjavam se Darko, neznam odakle mi ovo Vladimire 🙂

    Odgovori
  • Srdjan

    Pozdrav svima,
    Zeleo bih kao fizicko lice da narucim vise istih proizvoda sa aliexpressa (konkretno 3 ista duksa od jednog prodavca i 3 ista duksa od drugog prodavca, znaci ukupno 6 artikala 🙂 ). Interesuje me da li bi to mogao da bude problem? Hvala unapred! 🙂

    Odgovori
  • Marija

    Registrovala sam se na aliexpressu,i kada kliknem da kupim robu on mi trazi da ukucam adresu,kada popunim formular sa adresom na koju roba treba da stigne i kliknem add na dnu stranice on prestane da ocitava…i bude prazna strana…kako da unesem pravilno adresu da bih mogla da kupujem

    Odgovori
  • Ziiiii

    Zdravo, mene zanima kako vratiti novac kad se ista stvar naruci greskom dva puta? Odmah sam stavila cancel order, ali novac sa racuna je odmah skinut.

    Odgovori
  • Ziiiii

    Istu stvar sam greskom narucila dva puta, na jednoj sam odmah stavila cancel order, ali novac je odmah skinut sa racuna. Sta da radim?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Obratite se Ali Ekspresu i njihovoj podršci da vam daju refund. Proverite u banci da li je zaista skinut iznos ili nije.

      Odgovori
  • VladimirGM

    Druže, hvala ti puno na ovom detaljnom objašnjenju, jer sam na različitim portalima, forumima i slično (npr.elitesecurity) pročitao razno razna iskustva ljudi po pitanju kupovine preko „Aliexpress-a“. Pitanje koje sam hteo da ti postavim tiče se vraćanje robe koja je uništena ili nije onakva kakvu je opisao e-prodavac (proces reklamacije i vraćanje robe), odnosno kakva je procedura koju ja moram da preduzmem.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Može da se zahteva refund ili ponovno slanje istog predmeta. To videti sa prodavcem i sa podrškom Ali Expresa

      Odgovori
  • Miki

    Pozdrav,
    Zanimam me kako ide povrat novca na Aliexpresu. Konkretno, stigla mi je ostecena roba i prodavac je spreman da refundira deo novca. Trazio mi je Paypal racun, kojeg ja nemam. U banci Intesa su mi rekli da prodavac moze da uplati novac i na internet karticu sa koje sam platila robu, potrebno je samo prodavcu dati broj Internet karice (ne devizni racun). Zanima me da li je tako moze prodavac da refundira novac i koliko je upste pametno slati prodavcu broj Internet kartice (nije u pitanjuneki veliki iznos)?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Nema šta da vraća deo novca već mora ceo. Kontaktirajte Ali Express podršku i zahtevajte refund

      Odgovori
  • Darko

    Pozdrav! Prilikom kupovine na aliexpressu nakon unetog broja racuna i svih ostalih podataka sajt mi je izbacio sledece:
    Payment failed.
    Reason
    Your card has insufficient funds or is over credit limit.
    Suggestion
    Please try another card or payment method.
    A vec sam porucio 5-6 stvari koje cekam da stignu i sad znam da imam 1500 din na kartici,a predmet kosta 1300 i svaki put mi izbaci to

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Problem je do vaše banke. Kontaktirajte banku i vidite šta nije u redu sa karticom

    Odgovori
  • svetlana

    Postovani,imali neko iskustva sa porucivanjem autodelova,konkretno treba mi alternator za chery vozilo,koliko je carina?

    Odgovori
  • Tamara

    Ja sam porucila neke sitnice cisto da vidim kako funkcionise kupovina i onim pracenje posiljke sam obavestena da
    Your parcel arrives in destination country, please wait for dispatch in your local post office. Je l ja sad treba da zovem nekog da bih ubrzala proces ili samo cekam? Hvala 🙂

    Odgovori
  • MM

    Zanima me da li ako narucim od vise razlicitih proizvodjaca proizvode da li se njihova vrednost sabira pri carini ili posebno?

    Odgovori
    • jagdus

      Od razlicitih prodavaca naravno da ni ne stizu u istom paketu te se ne mogu ni sabrati

      Odgovori
  • Milica

    Porucila sam ogrlicu,stigla je pokidana na jednom delu,sta da radim? hvala unapred

    Odgovori
    • jagdus

      Obratite se sluzbi Aliexpresa za refundaciju i ponovno slanje istog

      Odgovori
  • Srefan

    Ako porucim npr,40 narukvica koje kostaju po 1e,da li moze da bude problem na granici i da roba bude zadrzana? Hvala unapred.

    Odgovori
  • Andja

    Ja imam malo vise pitanja!
    Imam pitanje o sigurnosti prodavca,tj.koliko je sigurno da ce narucena roba stici,u upustvu sam procitala da dijamanti mogu da opisu koliko je prodavac dobar,pouzdan,tj.koliko su pozitivni komentari,mene zanima sta znace ostali znakovi…
    videla sam nesto kao plavu krunu i medalju!?
    I isto pitanje koje je postavio Stefan!
    Ako porucim npr,40 narukvica koje kostaju po 1e,da li moze da bude problem na granici i da roba bude zadrzana?
    Da li je uopste moguce naruciti 10do40 komada necega tako male cene!
    Hvala unapred.

    Odgovori
  • Ceca

    Dobar dan, narucila sam garberobu i sve je regularno stiglo u dogovorenom vremenu, ali mi se problem javio sa drugim proizvodom, od drugog proizvodjaca naravno. Naime, posiljka je stigla u Srbiju na vreme sve, ali postar meni nije doneo papir sa kojim bih podigla paket i paket je vracen u KInu. Otvorila sam spor na kome sam zahtevala prodavcu da mi vrati novac ili ponovo da mi posalje taj proizvod, pise mi kako je odobreno, (mislim da je odobreno od strane sistema, jer se prodavac ne oglasava) vec 10ak dana cekam ali mi novac jos uvek nije vracen. Sta da radim?

    Odgovori
  • Cizla

    Da li mogu da narucujem vise porudzbina sa AliExpress-a ili moram da sacekam jednu porudzbinu dok stigne pa onda sledecu i sve tako? Pozdrav!

    Odgovori
    • KASPER

      mozete da narucite koliko god paketa Vam srce iste…ili u nasem slucaju koliko god da novca imate. : )
      Prodavci su nezavisni jedan od drugog.,desava se ponekad da mi kod kuce cekamo po desetak raznih paketa .

      Odgovori
      • mima

        sta se desava ako porucim vise proizvoda,vise komada od razlicitih prodavaca?Dali ce na carini da seru da je za preprodaju?

        Odgovori
  • KASPER

    Dobro vece,
    pitala bih Vas nesto. paket mi nije stigao a Purchase Protection istice za dva dana.
    da li u tom slucaju otvaram DISPUTE?
    inace, paket je jos pocetkom januara usao u srbiju. Znaci vec vise od mesec dana je u zemlji. da li je zagubljen ili je“dobio noge“ stvarno ne znam niti u to zelim da ulazim.
    zanima me sta u tom slucaju uraditi?

    Odgovori
  • Darko Vidić

    Idite na Dispute pa tražište povraćaj novca ili ponovno slanje robe

    Odgovori
  • Maria Brink

    Zelim da narucim telefon koji kosta 65e na aliju.. Kolika bi bila carina za njega otp? 🙂

    Odgovori
  • Stefan

    Hteo sam da kupim iphone 5s koji kosta 240$
    Da li bih placao carinu i koliko bi ona iznosila para?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Plaćali biste carinu na vrednost telefona koji proceni carinski službenik.

      Odgovori
  • Sasa

    A sta je sa garancijom na telefone,kako ona vazi kod nas,servisi i to?

    Odgovori
  • dunja

    A mozemo li mi svoje proizvode da prodajemo preko alija?

    Odgovori
  • banatian

    Odličan članak, ali još više korisnih informacija sam saznao među komentarima.
    Imam i pitanje, da li se ovaj sistem kupovine (bez naknade za transfer novca u inostranstvo) može primeniti i za kupovinu za Ebay-u?

    Odgovori
  • Vladimir

    Poštovani, pročitao sam sve komentare, ali zanima me situacija kada mi prodavac uopšte nije ni obradio tj. pokrenuo pošiljku od 03. februara, te mu je ostalo još 3 dana, 9 sati…vremena do automatskog otkazivanja narudžbine, odnosno, piše Processing Time remaining: 3 days 9 hours 27 minutes
    Reminder: This order will be automatically cancelled if the supplier does not ship your order within:3 days 9 hours 27 minutes. Pitanje: Da li da pokrećem Dispute ili nema potrebe, jer će to Ali da uradi automatski i da mi vrati novac na račun? Naručuje prvi put. Hvala na odgovoru, ali i za sve dobre komentare od ranije.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ja bih prvo kontaktirao prodavca. Ako to ne pomogne, uradio bih dispute i tražio novac odmah

      Odgovori
  • Darko

    Cao druze,porucio sam bamper za telefon,negde 20-og januara,al mi nije stigao,a pare su skinutte,medjutim ono vreme sto od brojava za koliko stize il sta vec to znaci je isteklo,a bampera nigde,sta da radim?a prodavac ne odgovara na poruke

    Odgovori
  • Boban

    Pozdrav,
    imam jedno pitanje za Vas koje ce mislim interesovati i druge.Naime narucio sam preko Aliexpressa neki sat koji kosta 1,87eura (da probam kako funkcionise kupoprodaja).Sa racuna je skinut novac i dobio sam obavestenje da je roba poslata.Dobio sam i br.posiljke kako bi mogao da pratim posiljku gde se nalazi.Posto su bili novogodisnji praznici racunao sam da roba moze kasniti jer smo dobili obavestenje od Aliexpress-a da se moze desiti kasnjenje robe zbog praznika i da se strpimo i da ne otvaramo odmah spor.Negde oko 15-tog januara sam ukucao na kineskom sajtu broj posiljke i dobio obavestenje da je roba stigla na aerodrom Srbija jos 31.12 2015 god. Znaci vec posle 5-6 dana od porudžbine. Ni do dan danas ja nisam dobio robu ni neki papir od poste. Jeli moguce da se roba izgubila u Srbiji , na carini ili negde drugo.Kontaktirao sam postu i oni kazu da nisu u mogucnosti da provere sta je sa robom jer nemam broj posiljke za postu. Njih ne interesuje broj koji sam dobio od Aliexpress-a. Rok za zalbe je istekao tako da nisam uspio otvoriti spor. Kontaktirao sam prodavca koji mi je rekao da se obratim posti u Srbiji.
    Nije mi do tih 200 -250 dinara nego sad ne smem poruciti nista drugo. Ovo je bio prvi put da porucujem robu i zbog toga je mali iznos.
    Sta Vi mislite, da li nasa posta ili carina zbog male vrednosti ne isporucuju robu i kako se moze saznati sta je bilo sa tim SKUPIM satom od 200 dinara.
    Veliki pozdrav i unapred hvala na odgovoru.

    Odgovori
  • Marija

    Narucila sam jaknu, velicine L, ali je stigla XXL. Pise free shiping, ali su mi naplatili 917 dinara postarinu ili sta vec. Mogu li da vratim nekako za manju ili sta vec da radim? Prvi put porucujem,rekla bih i poslednji.Neka mi odgovori neko bila bih mu zahvalna.

    Odgovori
    • zverko

      Obratite se prodavcu, recite da su poslali pogrešan broj, vratite robu i neka vam pošalju drugu

      Odgovori
  • Milan

    Mozete li mi dati na koji broj telefona da se uputim poste na carini. Naime, cekam vec dva meseca neki paket, pretpostavljam da je na carini ostao. Unapred zahvalan.

    Odgovori
    • zverko

      Obratite se svojoj nadležnoj pošti, tražite šefa a neka vas oni upute dalje na telefone pri pošti koja se nalazi na carini

      Odgovori
  • Monika

    Narucila sam proizvod na AliExpressu ali posto nemam internet karticu ja bi da platim kreditnom karticom MasterCard om. Na kartici imam dinare pa dali moze to isto tako da se plati sa ovom karticom kao kad bi napravila tu dinarsku internet karticu ? cene su mi podesene u evrima na sajtu pa dali to banka obradi pri skidanju novaca u evre…Sve mislim da samo ne nestane novac sa kartice a nigde da ne bude uplaceno. Unapred hvala

    Odgovori
    • zverko

      Ako je dinarska kartica, onda će vam se skinuti u dinarima, obračunato po kursu banke na dan kupovine na aliexpresu

      Odgovori
  • Ibrica

    Porucivao sam par puta na Allexpres i svaki put mi je stiglo nemogu da se pozalim,jednom za nekih 20dana drugi put za 30 dana a treci dan za nekin 40 dana..Ali imam jedno pitanje za meene nerazjasnjeno,i koga god da pitam neznam ili ce napamet da mi kaze.Hteo sam da porucim jedan MONITOR za kom preko Allexpresa,i on je negde oko 80 dolara,kolika bi za njega bila carina,i postarina I ako pise ispod Free Siping.Ne smem da se usudim da porucim,jer da mi posle ne naplate mnoooooogoooo 🙁 🙁 ako neko zna volio bih da mi napise…

    Odgovori
    • Marija

      Carina je po zakonu 10%
      I platices 10% od 80$
      E sad ako carinik otvori paket I misli da taj monitor vredi 200$ onda ce biti 10% od 200 a ne 80
      Ako porucis imaj pare i za te troskove

      Odgovori
  • Nebojša

    Poštovani,

    Imam problem, kupio telefon iz Kine koji ima problem sa ekranom.
    Vratio bih ga prodavcu, otvorio dispute i dogovoreno je da se telefon vrati.
    Prodavca pitam da mi potvrdi adresu ili uzimam adresu iz kontakta na strani prodavca?
    Sve radim preko disputa tj responda ili direktno kontaktiram prodavca? Kao dokaz da će mi prodavac dati ok adresu.
    Traže mi da stavim sajt za praćenje pošiljke , koji je to sajt, predpostavljam inostrani?

    Hvala

    Odgovori
  • dragan jokic

    hteo sam da uvezem toplotnu pumpu iz Kine privatno ali iz alibabe mi traze racun firme koji ja naravno nemam jer nemam firmu . Na aliexpresu to nemaju u ponudi.Kako da ostvarim tu kupovinu vrednu preko 1000dolara

    Odgovori
  • Jelena

    Narucila sam masku za telefon ali nakon nekoliko dana prodavac mi je posalao poruku da imaju neke lose vijesti da se nesto desilo paketu ne znam tacno sta,ne mogu da shvatim,i da je na putu do njih,i da ne znaju kada ce da dodje.pa su mi dali dvije opcije.jedna je povracaj novca a druga da izaberem drugu masku ili nesto tako…..Sada ja bih voljela bas tu masku jer sam se za tu odlucila ali da li ja moram ponovo placati tu masku?ne zna sta da radim,nikako da dobijem njegov odgovor.
    Pomoc!

    Odgovori
  • Gole

    Zdravo, da li znate sta se desava sa paketom koji ne stigne da se podigne u posti? Gde moze da se trazi, ako postoji ta opcija?

    Odgovori
  • zverko

    Obrati se svojoj nadležnoj pošti

    Odgovori
  • Cale

    Poštovani,
    Imam jedno pitanje, u vezi sa narucivanjem srebrnog nakita. Naime, htela bih da narucim nekoliko orlica u proseku od 2 do 3 eura po komadu, od različitih prodavaca. Za svaki od proizvoda je free shipping. Da li će za taj mali iznos biti naplaćena i carina i pdv ili ću platiti samo dostavu preko pošte?
    Hvala! Pozdrav!

    Odgovori
  • Mare

    Zdravo. Narucio sam nekoliko predmeta,pola je stiglo kao sto sam narucio,a umesto ostalih poslato je nesto sasvim drugo. Naruceno je od vise prodavaca. Pogresan predmet ne znam ko je poslao. Sta sad raditi? Pozdrav

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Otvorite dispute i neka vam vrate novac ili posalju nove

      Odgovori
  • Marija

    Cao
    Procitala sam sve komentare i jedna stvar mi nije jasna tj jedna osoba je postavila isto pitanje ali nema odgovora ni od koga
    Naime kao i mnogi prodavci/preprodavci kineske robe resih i ja da se oprobam
    Narucila sam robu od razlicitih,proverenih prodavaca (citajte feedback i trazite realne slike proizvoda), I sve u vrednosti od 5-10-15$ uglavnom po jedan komad,u razlicitim bojama
    E sad moje pitanj je
    Porucila sam u jednom danu 10 paketa,od razlicitih prodavaca, I preko noci mi je stigao mail da su mi paketi poslati
    Pitanje je
    Kada svi ti paketi stignu na nasu carinu,svi tako mali ali za jednu osobu da li ce carinik na osnovu broja paketa da me carini ili ne moze mi nista iako imam 10 paketa u malim vrednostima… Sumnjam da ce svi stici isti dan a mozda i stignu
    Ali ce svakako biti ocigledno da je za and preprodaju
    Hvala na odgovoru
    Budite sto detaljniji molim vas

    Odgovori
  • Milan

    Poštovani, imam jedno pitanje ? Shipping za Srbiju je za proizvod od 16$ oko 166$ preko DHL-a i to je jedina opcija. A za Sloveniju npr. ima besplatan shipping preko China Air Maila.
    Da li ako stavim zemlju Slovenija kao destinaciju a ispod upišem podatke da se isporuči u Srbiju da li paket ipak može doći do Srbije ili je to nemoguća misija ?

    Odgovori
    • Marija

      Ja to nikako ne bih radila
      Koliko ja razumem kada odaberete u padajucem meniju iz koje ste drzave npr vi bi stavili sloveniju kineska posta automatski gleda i salje za tu drzavu
      A nasi su ti koji gledaju detalje koji grad, ime prezime I telefon
      Tako da kada dodje u sloveniju oni ce ga vratiti jer beograd ili vec iz kog ste grada ne postoji u sloveniji
      Ili ako to proveravaju pre slanja onda vam verovatno nece ni poslati
      Ja bih se obratila prodavcu da mozda otvori jos neku opciju za slanje tog proizvoda
      Imate opiju kada udjete u taj proizvod chat ili contact this seller

      Odgovori
      • Milan

        Pokušavao sam skoro jedan sat da mu obajsnim da ako naručim proizvod da je poštarina 166$, dok je on uporno govorio da isključivo pakuje preko kineske pošte, da mu proizvod dobar, kvalitetan i da košta sve 16$, čak mi je poslao i sliku istog. U jednom trenutku sam mislio da je konačno shvatio šta ga pitam i rekao mi je posle izvesnog vremena da imam dhl kao opsciju. Onda sam definitvno odustao. ne znam perfektno engleski ali za ono što mu pisah mislim da je 100% bilo jasno za nekog ko razume engleski. Posle to isto nađoh kod drugog prodavca sa opcijom koja je zadovoljavajuća. Hvala Vam na odgovoru Marija.

        Odgovori
  • Stanislav

    Zdravo.Narucio sam paket preko aliexpress,mojom greskom nisam napisao prezime a sve ostalo je bilo napisano adresa itd.Paket je vracen nazad prodavcu.
    Otvorio sam dispute, sta treba dalje da radim?

    Odgovori
    • Marija

      Ja sam isto tako pogresila pa sam uradila cancel order I otvorila chat sa podrskom sa aliexpresa koji su pomocu broja (onog dugackog) se potrudili da mi novac sigurno bude refundiran
      Prodavac nekada moze da se napravi lud ili da prestane da vam se javlja ( citala sam u nekim feedback-ovima)

      Odgovori
  • Dejan

    registrovao sam se preko gmail-a I sve je islo ok dok nisam krenuo sa karticom, ja imam visa electron ….komercijalne banke..jel to neki problem ili mi treba neka druga kartica

    Odgovori
    • zverko

      Zovite Vasu banku i pitajte da li da tom karticom možete da placate na internetu. Ako ne pitajte sa kojom možete pa izvadite tu

      Odgovori
  • Josip

    Poštovanje, da li prave problem na carini ukoliko se naruci vise istih predmeta od jednog prodavca? da li postoji neko pravilo za fizicka lica koja narucuju koliko istih predmeta mogu da narucuju od istog prodavca? i sta ako se to porucivanje ponavlja? zamolio bih onoga koji zna odgovore ili je imao iskustva da mi odgovori. pozdrav, super ste!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      ako stignu u isto vreme može carinik da sabere vrednosti i naplati carinu. U drugom smislu ne može da pravi problem

      Odgovori
  • Milos

    Postovani,
    Da li kod narucivanja u kontakt podatke mogu da navedem svoje ima a nalog je recimo koje je otvorila moja devojka. Na primer nalog je Mara Maric a ja zelim da u kontaktu navedem, pEtar Peric? I da li za adresu da koristim nasu latinicu sa kvacicama? č,ć,š
    Hvala

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Možete. Kada poručujete nešto sa tog naloga, unesite „other adress“ ili slična opcija i onda ćete navesti na koju adresu da pošalju.

      Odgovori
  • Milos

    Postovani,

    Naruci sam neke naocare, ali sam uneo lose adresu. Nisam uneo broj, vec samo ulicu. Otkazao sam porudzbinu u roku od 10 minuta. Koliko treba da prodje vremena da mi se novac vrati na racun?

    Hvala

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Zdravo, Trebalo bi u roku od 2-5 dana da se proknjiži na računu kartice refund. Da li se proknjižio?

      Odgovori
      • MIlos

        Postovani,

        kartica nije moja pa nemam pristup. Ali jos uvek ne mogu da narucim, tako da nije jos refundirano. oni tamo napisu da treba od 3-15 radnih dana? Hvala

        Odgovori
      • Milos

        Jos uvek nista, postavio sam pitanje AliExpress korisnickoj sluzbi i ubedjuju me da je novac jos u banci, samo da nije na kartici? Da li je to tacno? Hvala

        Odgovori
  • Danijel

    I ja sam uradio slično.
    Napravio sam porudzbinu (order),pa sam ga odmah prekinuo (cancel order),jer sam naso jeftinije. Proslo je 7 dana a na bankovnom računu mi i dalje stoj nedospele obaveze i ne mogu da koristim taj novac. Da li će mi vratiti i kada?

    Odgovori
    • Milan

      Vratice se ali budi spreman na dugo cekanje to moze i tri meseca da potraje.Kod nekih amera je bilo da su cekali stotine dolara skoro godinu dana a dotle je ali obrtao njihove pare.

      Odgovori
  • Milan

    Pozdrav svima,na aliju kupujem zadnje dve godine i dosta stvari sam do sada kupio najskuplja stvar je bila oko 50 eura i zadovoljan sam kupovinom na taj nacin.Medjutim jedna stvar nije tacna a to je vreme kojeje potrebno da prodje da se refundacija realizuje.Jednom sam imao tu situaciju i cekao sam 3 meseca da mi refundiraju novac a sluzbeni alijev forum je pun zalbi na predugo cekanje na refund,dosta njih su cekali i po nekoliko meseci a iznosi su bili do 300 dolara sto nije malo da ti neko drzi pare.Kako god kod alija se uglavnom ceka bar mesec dana da ti vrate novac u slucaju kada se rapsrava pokrene i zavrsi.Znaci jako sporo i tesko vracaju novac.Jer su pare kod alija sve dok kupac ne potvrdi da je sve ok i tada tek prodavac dobija novac,znaci ali pravi problem a ne kupac.Tek da se zna.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Za sada sam uvek refund dobijao u roku od 3 dana.

      Odgovori
      • Gorana

        Kako vam je novac vracen? N racun ili paypal nalog?

        Odgovori
  • Dado

    Ja sam iz Banjaluke, Republika Srpska. Imam pitanje za ljude koji su naručivali telefone, kako su prolazili sa carinom? Petog aprila sam naručio telefon koji je koštao 180$.
    Mene interesuje postoji li šansa da ja izbjegnem plaćanje carine. Pod izbjegavanjem mislim na to da se pravim malo lud i da probam da se dogovorim sa carinikom da dam njemu nešto novca pod ruku i da mi on to ne ocarini?
    Ili ako mi npr. budu tražili račun, da li prolazi da kažem da nemam račun nego da mi je to neki tamo rođak ili brat iz inostranstva naručio na moju adresu kao poklon?

    I zanima me sledeće… Telefon sam platio 180$
    a u BiH otprilike košta oko 250€.
    Da li carinik vrijednost paketa određuje na osnovu cijena na našem tržištu ili…?

    Odgovori
    • ogi

      On gleda robu koju si platio preko neta otprilike platices sve 80km sve zavisi do dogovora pozz

      Odgovori
  • Miki

    Pozdrav. Kupujem na ovom sajtu skoro dve godine i u većini slučajeva sam zadovoljan. Interesuje me sledeće, ako neko zna da mi odgovori. Da li za zemlje Evropske unije postoje neka ogranicenja kad se kupuje iz Kine i da li se naplaćuje neki PDV ili carina kad roba stigne kod njih? Konkretno mislim na Francusku, pošto tamo imam prijatelja kome bih mogao da šaljem ponešto što prelazi vrednost carine kod nas, a poštarina je manja-
    Hvala.

    Odgovori
  • Iv Seven

    Sta raditi kada porudzbina ne stigne u predvidjenom roku od 60 dana?

    Odgovori
  • Tasha S.

    Pozdrav Darko!
    Ne koristim Ali, ali imam nedoumicu u vezi e-kupovine, tacnije, oko mogucih problema koji bi mogla imati sa uvozom/carinjenjem/dostavom posiljke iz Japana… Naime, umetnik sam i zelim da kupim set japanskih tradicionalnih vodenih boja koje bi koristila za sumi-e slike. Nasla sam ih na etsy-ju, sa shippingom iz Osake bi bile oko 50tak dolara, e sad, moje pitanje oko kojeg se lomim vec danima: Da li nasa carina posebno tretira slikarski materijal (boje su inace u cvrstom stanju tzv. kolacici, non-hazardous, u lepoj kartonskoj ambalazi) ili u svakom slucaju vazi 10% od vrednosti robe? I da, imam konopac u rezervi ako mi „zapadne“ DHL… 🙁
    Unapred hvala. N.S.

    Odgovori
  • Dragan

    Imam jedno pitanje i nadam se da cu dobiti pravi odgovor. Porucio sam sa alija dosta stvari do sada ali nikad mi se nije desilo da posiljka ne stigne. Ovog puta posto je cena proizvoda bila 10 evra prodavac je dao kod za pracenje i paket je usao u srbiju jos 23.04. Znaci stigao na carinu i posle par dana 26.04. navodno ocarinjen ili sta vec ali jos uvek nije stigao. Na sajtu za pracenje ga vise ne mogu pratiti jer oni paket prate samo dok ne prodje nasu carinu i tamo mi pise da ocekujem paket od nase poste ili tako nesto. Kome i kako da se zalim i na koji nacin da uopste proverim sta je sa mojim paketom? Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Obrati se lokalnoj pošti ili pozovi glavni call centar i daj tracking number i pitaj gde je posiljka

      Odgovori
  • Dragan

    Darko hvala na odgovoru. Evo cisto da informisem i sve ostale kako nasa posta i carina „funkcionisu“. Nakon nekoliko okrenutih brojeva jer su me prebacivali sa jednog na drugog konacno sam dobio pravi da bih se iznenadio odgovorom. Naime,nasoj posti i carini prevashodno posti su validni samo i jedino brojevi posiljki koje dolaze glavnom kineskom postom i samo njih mogu pratiti a ostalo za njih ne postoji. Na pitanje da li se paketu koji dodje sa brojem koji kako oni kazu nije validan mozda kod nas dodeljuje drugi „validan“ broj kazu da se ne dodeljuje. Nakon 20min ubedjivanja krajnji ishod je da ako paket nema po nasoj posti „validan“ broj njemu se bez ikakvih problema moze izgubiti svaki trag i ne mozes se nikom zaliti niti ti iko moze pomoci. Toga je gospoda u posti svesna i upravo tako i rade. Nece kinez zeznuti ali zato su ovi nasi uvek spremni.

    Odgovori
  • Saska

    Zdravo da li neko zna ata znace ovi cuponi od po nekoliko € a free shiping je za Srbiju. Do sada sam narucivala i sve je bilo super, sada su mi se pojavili ti cuponi sta to znaci? I imam neko odbrojavanje tipa 8 dana 18sati 30min i 46sek do ne zmam cega a narucil sam vec proizvod. Molim vas pomoziteeee…pozdrav

    Odgovori
    • Darko Vidić

      To su kuponi za popust preko određene količine proizvoda ili ukupne cene. Sve piše u samom kuponu šta je

      Odgovori
  • Igor Damjanovic

    Zanima me jedna stvar. Htio sam da kupim dvadesetak alatki za fondan, ukupne vrijednosti oko 50 eura. Zivim u Crnoj Gori i postarina je astronomska. Da li mogu da platim robu, a da mi ona stigne na neku drugu adresu, u nekoj drugoj drzavi?
    Hvala na odgovoru.
    Pozdrav

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Možete da platite i da stigne u drugu državu. Prvo se plaća pa onda oni šalju na adresu koju unesete prilikom poručivanja

      Odgovori
  • Dalibor

    Bamper za telefon koji je na aliexpress kostao 0,78$ i free shiping nasa posta mi je naplatila 835din, 107 pdv,50 dostava do kuce, 100 dostava do carinarnice i nekih 500 din za koje mi u posti kazu da je nasa posta zaduzena od kineske za taj iznos. Jel zna neko o cemu se tu radi? I pritom je stigla pogresna maska.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      To nije istina. Slagali su vas i uzeli vam novac. Žalite se

      Odgovori
  • Stefan

    Pozdrav, na kom sajtu da pratim robu, na Ali-jevom sajtu pise samo „depart from origin country“ kako da prati gde se roba nalazi posle toga?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Posle toga ne može da se prati. Može da se vidi samo da je stigla u Srbiju i onda čekaš našu poštu

      Odgovori
  • željko

    Pozdrav ,kako da znam kolika je carina i pdv na dijagnosticku sondu malo vecu od telefona mobilnog cija je cena 200 dolara, i ako nepiše da je dostava besplatna koliko koliko to moze da košta.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Sve piše u tekstu. Dakle, carinu određuje carinik. Koliko on proceni. U najboljem slučaju iznosi 10% odnosno 20 dolara plus PDV. Za dostavu mora da piše na samom sajtu kolika je. Ne može da ne piše kolika je

      Odgovori
  • ogi

    Da li je dobro naruciti od prodavca koji mu je fedback 95,3 imace radi se o magicnim crijevu za vodu i kosta svega 4,80$

    Odgovori
  • Vladan

    Kada porucim npr mobilni telefon i kada on stigne bude mi preveliki trosak carine i pdv-a ako se odlucim da ne primim paket nego da ga vrate za Kinu da li mi se vraca sav novac sa aliexpresa? Hvala.

    Odgovori
  • Vladan

    Ako porucim putem DHL-a sa aliexpresa da li ta posiljka podleze carini?

    Odgovori
  • Tanja

    Izvinite, mene zanima jedna stvar vezano za Aliexpres. Kako mi oni sami mogu skinuti proizvod i staviti u folder za PRIMLJENE PROIZVODE,a ja ih nisam dobila jos? 5-6 artikala mi kasni, proslo je 35 dana i oni sami stavili artikle da sam kao primila. Ja kada sam pitala administratore na Aliju oni meni kazu da sam ja stisnula da sam primila proizvod a znam da nisam. Pa mi nije jasno? I sada ako mi ne stigne nista od toga kako da trazim povrat novca? Kad idem na Open Dispute onda mi napisu nesto da samo nakon 10 dana mogu to i da kontaktiram prodavca. To je sve

    Odgovori
  • Dajan

    Imam problem kupio sam proizvod na aliju kosta 6.42 to je znaci 12.51 km a meni na bancu pokazuje da su uzeli 12.71 svaki proizvod uzme po 2 ili 20 feninga a na ebay preko paypala skine tacno u fening banka je Hipo alpe adrija bank..Nadam se dace mi nrko objasniti ako nije problem…

    Odgovori
  • Dajan

    Inace radi se u eurima preko alija a paypal je dolar…

    Odgovori
  • Ivana

    Od cega zavisi kolika je cena pdv-a?

    Odgovori
    • Vladan

      Zavisi koliko carinik proceni vrednost robe po katalogu i na tu vrednost obracunava pdv.

      Odgovori
  • Tijana

    Imam jedno pitanje, narucila sam preko aliexpresa, medjutim jos uvek mi nije stigao kod za pracenje posiljke? Sta treba da radim?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Pišite prodavcu i pitajte ga gde je paket. Ako ne odgovara idite na Dispute i tražite novac nazad

      Odgovori
      • Tijana

        Hvala, ali vec sam za jedan proizvod isla na Dispute i nisu mi jos uvek vratili novac.

        Odgovori
        • Luna

          Tijana da li ste dobili novac nazad? Ako jeste posle koliko vremena? Ja jos uvek čekam.

          Odgovori
  • VALENTINA

    Pozdrav.recite mi dali ce mi naplatiti i koliko po vasem misljenju,carinu za dva para obuce sa ukupnim iznosom oko 46e.?
    Dali je pametno da razdvojim te dve porudzbine zbog troskova carine ?
    I jis jedno pitanje,moze li neki provereni sajt sa merama za velicinu obuce koje vaze na AliExpress- u?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ne bi trebalo ništa da naplate. Najbolje razdvojite narudžbine ako možete.

      Odgovori
  • Teodora

    Ja sam htela da porucim vise proizvoda od razlicitih prodavca od jednom i svuda pise razlicita cena postarine. Koliko ce onda cena iznositi? I da li uopste moze da se poruci vise proizvoda od jednom (mislim kad ima vise razlicitih prodavaca)?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Možeš da poručiš od više prodavaca, ali to nije odjednom jer svaki prodavac drugačije ceni svoj proizvod, svoju poštarinu i neće svi paketi stići istog dana

      Odgovori
  • Dex

    Artikal košta 220 eura, 28 e shiping,možeš li mi reći koliko i da li koram plaćati pdv i postoji li mogućnost da se izbegne to nekako,viidim piše gore kao neki gift ali ovo je malo sjuplje zato rekoh da pitam,hvalaa

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Platićeš porez 10% na 220 eur. PDV može da se naplati a i ne mora. Zavisi sve od carinika

      Odgovori
  • marija

    Naručila sm Dr. Marten cipele preko Aliexpressa. Ukupna cena je (zajedno sa poštarinom) iznosila 39 dolara. Kinez je na paketu naveo da je vrednost robe 10$. Danas su mi stigle cipele i ocarinjene su (u iznosu od oko 900,00). Već sam čitala o tome da se ne carini roba jeftinija od 50$, a a ko je tako, šta sad koji k…? Mogu li da se žalim kome?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Carinci određuju cenu, a ne šta piše na kutiji. To je njegovo pravo, po zakonu. On je mogao da kaže da te cipele koštaju 120$ i da udari carinu na to. verujem da si dobro prošla, ja bih uzeo to tako i završio sa tim. jer svakako je jeftinije nego da si kupila u Srbiji. a ako želiš da se žališ možeš da se žališ carini

      Odgovori
  • Miloš

    Stigla mi je baterija za notebook, koja je prestala da radi nakon 2 meseca. Prodavac traži da bateriju vratim, kako bi mi poslao novu. Koliko vidim, troškovi slanja paketa u Kinu nisu mali, bilo preko koga da se šalje. Da li postoji neka povoljna varijanta za to (ovako je neisplativo, više će me koštati vraćenje pošiljke nazad, nego da kupim novu bateriju)? Hvala.

    Odgovori
  • Marko

    nov sam na ali-ju i kad narucim kupovinu izbacuje mi da nemam dovoljno sredstava na racunu, a imam mnogo vise od narucene cene prozivoda. U cemu moze biti problem? Hvala

    Odgovori
  • Marijana

    Pozdrav, naručila sam nekoliko paketa preko aliexpressa, svi su stigli i samo za jedan je naplaćen PDV,ali ne mogu vise da naručujem, šta god da naručim porudzbina se otkaze, i traže mi da pošaljem izvod iz banke, sliku počne karte i sliku kartice, ja sam to sve poslala, medjutim ja sam kada sam prvi put naručivala greškom ukucala pogrešan racun sa druge kartice, i nisam znala to da obrišem , ali nista sa tim nisam plaćala, vec sam prilikom naručivanja isla na other account i kucala pravi racun. Medjutim oni meni sad traže da pošaljem izvod i sa u taj racun koji sam greškom kucala, iako nista nikad nisam plaćala sa tom karticom (radi se o običnoj kreditnoj kartici) i ako odem u banku da tražim izvod dace mi prazan papir. Da napomenem, stignem mi mejl da mi je porudzbina odbijena, i pise da idem na žalbe i da to sve pošaljem. Tako da ne znam šta da radim, ne mogu nista da poručim jer mi sve porudzbine odbijaju. Nadam se da ste razumeli o čemu pričam, možda je malo konfuzno, ali u komentarima nisam primetila da neko ima takav problem. Nadam se vašem odgovoru, jer mi je hitno da naručim jos neke stvari, ali ne znam šta da radim. Hvala unapred

    Odgovori
  • Nebojsa

    Da li moze ocarinjen paket da se ne preuzme zato sto je carina previse naplatila proizvod i sta bi bilo u tom slucaju.pretpostavljam da bi se zavrsilo na nasu stetu ali mozda se nekom i to dogodilo preko alija.

    Odgovori
  • Maja Boskovic

    Dobar dan, narucila sam vise stvari sa aliexpressa u roku od par dana. Deset stvari mi je poslato dok mi je za ostalih sedam proizvoda skinuto sa racuna ali nisu poslati vec stoje u order completed. Sa aliexpressa su mi trazili sliku kartice preko koje porucujem garderobu koja je istekla 1.7. ali imam rok mesec dana da je koristim duze dok mi ne stigne nova, sliku nekog dokumenta i izvestaj da znam da mi je novac skinut sa racuna. Interesuje me da li ce mi novac bti vracen za tih 7 stvari sto sa narucila, pise da je rok tog odobrenja 3-15 dana i da par dana cekam da mi banka proknjizi novac.Sta mi preporucujete i kakva su vasa iskustva?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Posaljite im trazeno, i izvod iz banke kojim se dokazuje da je novac skinut i trazite da se vrati novac (refundacija)

      Odgovori
      • Lazo

        Pomagaj 😀 Da li mogu da ne preuzmem paket ako mi je carina prevelika tj ako nemam da platim carinu a da mi se pare sa aliekspress-a vrate??

        Odgovori
  • bojana

    Dobar dan,postovanje.
    Redovno narucujem ‘sitnu robu’ sa alija I nisam dosad imala problema. Sto je poruceno dostavljeno je,sto nije a nije bilo praceno vracene su pare.
    Pre skoro dva meseca narucila sam deciju jaknicu od 8 e,pracena je, poslednji status stoji da je 1.7. Stigla u Srbiju.. Ocekivala sam je svakog trenutka da bi oko 20. Na sajtu poste pracenja I na aliju pisalo da se otprema iz Ns za Bg I daje otprema iz Bg nazad za Kinu,sve u istom danu.Nase sve telefone sto sam uspela da dobijem kazu da nije vise do njih,da znaju sto I ja I da ce primalac povratnog paketa znati sta je problem. Bojim se da nece hteti da salju opet a ni da vrate pare.
    Danas sam videla da je isti status izbacio za jos dve posiljke,sve je u pitanju decija garderoba I’ll obuca.
    Sta preduzeti? Da li treba sama da potrazim svoj paket jad mi status izbaci da je paket u Srbiji? Kako da sprecim za ubuduce,I sta raditi po pitanju vwc vracenih posiljku.

    Odgovori
  • Mika

    Sta ako kupim nesto u vrednosti od 400 dolara, hoce mi nabiti pdv ili ne?

    Odgovori
    • Dax

      Upropastice te nasa carina sa PDV-om ima da te oderu kao zeca, ali imam dobar savet za tebe, trazi od prodavca (na aliexpresu) da stavi na kutiju da je cena 60-70 dolara pa se kockaj dal’ ce da prodje ili ne, ja sam uspeo da ih zajebem za telefon od 200 eura na tu foru, ali sam cuo i od mnogo ljudi da nije prosla, pa sad mozes da okusas srecu, ja ti svakako zelim sve najbolje… 🙂

      Odgovori
  • valentina

    postovanje /zanimaju me tabele gde mogu uporediti evropse dimenzije decije tj bebi odece ,konkretno zimske jakne sa njihovim merama ? tacnije ,bebac ima dve god i narucila bih jaknicuzimsku neku sa krznom sa alija ,ali neznam koja je velicina tj.koja odgovaranasim merama ?

    Odgovori
  • Anicaa

    Cao. Htela bih da narucim vise proizvoda sa Aliaja u cilju preprodaje, to su sve sitne stvari. Koji je vas savet? Da li ukupna suma ne sme da prelazi 50e da ne bi bila carinjena ili po jednom proizvodu? Da li je bolje da ide preko firme ili fizickog lica? Od vise prodavaca ili od jednog da se narucuje? Koliko cesto se moze narucivati veca kolicina? Da li je vazan broj narucenih komada prilikom prolaska carine? U pitanju su proizvodi od po par eura. Mnogo pitanja…ali svaka pomoc je dobro dosla.

    Odgovori
  • Ana

    Htela bih da narucim vise proizvoda sa
    Aliaja u cilju preprodaje, u pitanju je decija garderoba? Imate li kakav savet? Da li ukupna suma ne sme da
    prelazi 50e da ne bi bila carinjena ili po jednom
    proizvodu? Od vise prodavaca ili od jednog da
    se narucuje? Ako narucim od vise prodavaca kako ja to placam i jel mi sve stize odjednom ili? Koliko cesto se moze narucivati
    veca kolicina? Da li je vazan broj narucenih
    komada prilikom prolaska carine?

    Odgovori
  • zare

    porucio bi 10 proizvoda sa aliexpress koji kostaju po 30e.hocu li izbeci carinu ako te proizvode porucim odvojeno znaci recimo porucim jedan pa posle 2min drugi itd?ako ne moze tako jel bi moglo onda da izdelim na 10 razlicitih adresa recimo da svaki paket stigne kod po jednog druga

    Odgovori
  • Vuk K

    Da li je u praksi moguce da mi posalju paket kao giftili da satve cenu npr 5$.Da bih izbegao carinu
    I da li to sto je gift utice na kvalitet transporta odnosno na njihovo ophodjenje prema paketu(posebno nase carine i poste)?

    Odgovori
  • suzana

    Da li mogu da otkazem porudzbinu na aliexpressu i kako?

    Odgovori
  • Marija

    Zdravo. Zelela bih da otkazem narudzbu jer je seler zaista oduzio sa vremenom cekanja da je posalje. E sad, ja vidim da mogu otkazati narudzbu, ali da li ce se meni to odmah refundirati ili ne? Seler ne odgovara na poruke. Hvala unapred!

    Odgovori
  • Marija

    Imam internet karticu u banac intesa i na racunu kada sam proveravaka skidali su mi vise para ,ne onu cenu koja na sajtu ali expressa nego za 1$ ili 0.5 $ vise…a sve sam uplacivala u banci u $..ne znam kako je moguce da skidaju vise i zbog cega

    Odgovori
  • Sasa

    Pozdrav Darko
    Video sam na alibabi masinu koja kosta otprilike 6000 e .prodavac trazi da 30% platim odmah a 70% kada utovare na brod.moje pitanje je kako sam ja zasticen ako masina na stigne ili mi posalju nesto drugo.

    Odgovori
  • Ladislav

    Pozdrav Darko
    Prva kupovina preko Alli Expres
    Kupio sam i dobio predmet .Sve je bilo u redu,kliknuo na dugme da je paket stigao.Zahvalio prodavcu putem email ali da nadjem opciju da ocenim prodavca ne znam. Pregledao uputstva na Alli Expres ne pomaže,pitao Googla, nalazim tutorijale sve do obavljanja kupovine,probleme, moguća rešenja za iste a ni slova o uputstvu kako oceniti prodavca.Pomagaj

    Odgovori
  • Ladislav

    Izvini ,skontao sam kako ide pravilan postupak..Nisam znao da ona 2 polja kod predmeta treba selektovati pre negi klikneš na dugme da je roba stigla.Obriši moje poruke ako su…

    Odgovori
  • Tamara

    Pitanje: Ne mogu nigde na internetu da pronadjem informaciju koliko puta moze da se menja adresa na aliexpresu? I da li postoji neki vremenski interval? Ako neko zna neka mi posalje mail ili odgovori ovde 🙂 josimovic@yahoo.com

    Odgovori
  • Sale

    Sve sam skapirao izuzev jednog 🙂
    Hocu da uzmem oko 7 artikala, sve kosta do 8e i free shipping su svi.
    Za ovu sicu carinu ne bi trebalo da mi naplate, a PDV znam da je 20% i ako mi posalju kao gift
    i to necu platiti.
    Moje glavno pitanje je …
    Da li placam postaru postarinu za robu koju mi je doneo od carine do moje adrese ?

    Odgovori
    • Bojana

      Iz mog iskustva, ne. 🙂

      Odgovori
  • Petar

    Poštovani, imam problem.
    Kada naručim nesto preko aliexpresa,narucim sve kako treba i stigne mi poruka na telefon da su mi skinuli sa računa pare i da je plaćeno ali sutradan mi stigne poruka da ne stornirano i da je odbijena porudžbina, pitao sam banku oni kažu da nije do njih

    Odgovori
  • dajan2

    Pozdrav hoce li se poslije 1 januar 2017 godine moci i dalje kupovati na Aliexpres pise da raskidaju ugovor sa Alipay sta to znaci..?
    Dear Customer, we regret to inform you that due to business adjustments, the Alipay balance service will be terminated from January 1, 2017 (PDT). Please use up your remaining balance as soon as possible. Click here to find more details: http://sale.aliexpress.com/4AUiFoEAkV.htm

    Odgovori
  • Tamara

    Pozdrav, zanima me da li je moguce naruciti nekoliko stvari sa aliekspresa tako da stignu zajedno? U smislu da ne moram za svaki proizvod pojedinacno da placam PDV

    Odgovori
  • Liliiii

    Da li mora da se otvara dispute ukoliko proizvod nije poslat, da bi mi vratili lovu?

    Pozzzzz

    Odgovori
  • Luna

    Darko ili ko zna.
    Završen je povraćaj novca za proizvod koji nij eposlat. To je sve proteklo kako treba, i pisalo je da bi trebalo da prodje od 5-15 radnih dana do vraćanja novca, sad je već prošlo oko 18 radnih dana. Novac nije vraćen. Šta bi trebalo da uradim?
    Hvala

    Odgovori
    • ivana

      Ako cekas obavestenje od banke, mozda ti ne stigne, a novac uplacen. To se meni desilo. Cekala sam 18 dana i otisla u banku da vidim šta se dešava i tamo meo bavestili da je novac uplacen jos pre 10 dana.

      Odgovori
  • Mila

    Da li neko zna za ovu rasprodaju sto pocinje 11.11. da li pocinje po nasem ili po njihovom vremenu? 🙂

    Odgovori
  • Tatjana

    Malopre sam narucila cipele preko ali expresa ali sam slucajno unela pogresnu velicinu.Da li postoji mogucnost da ispravim velicinu dok mi ne stignu cipele?

    Odgovori
    • glava

      samo brzo klikni na cancel order ako vec nije poslato

      Odgovori
      • Bojana

        Kada vrate novac ako otkazes porudzbinu? Ja sam otkazala juce i novac mi jos uvek nije na raspolaganju?

        Odgovori
  • Milica

    Postovani, kada placam narudzbinu i kliknem opcija visa koji br sa kartice treba da ukucam?

    Odgovori
    • zverko

      Broj kartice su 16 cifara na glavnoj strani kartice. Rok isteka kartice su po dva polja ispod glavnog broja recimo 01 / 16. Na poleđini kartice nalaze se još tri broja pored potpisa i oni se zovu CVV2 kod

      Odgovori
  • Stefan

    Jel zna neko kako da popunim ono za adresu u aliexpresu, ja nikako da uspem

    Odgovori
  • Kristina

    Molim za pomoć…
    Imam „Internet Visa electron“ platnu karticu.
    Poručeni artikal sa ali express-a je u vrednosti 30 e . Novac je skinut sa računa istog momenta ali sam dan posle otkazala slanje tog paketa… Prodavac je prihvatio da mu otkažem porudžbinu i da vrati novac ali nemam na vidiku informaciju o refundiranju ! Kontaktirala sam ga i rekao je da to Ali express traba da vrati novac na moj račun u roku 7-15 dana. Prošlo je 25 dana a novac još nije vraćen niti imam bilo kakvu informaciju gde se nalazi.
    Unapred hvala

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Pišite ponovo Ali expressu odnosno njihovom supportu

      Odgovori
  • Milica

    Zanima me sta je sa tim depozitom od 2000din koji moram da uplatim kad otvaram internet karticu? da li tih 2000 din mogu da iskoristim pri prvoj kupovini ili to stoji tAKO na racunu zauvek, a kad porucim recimo patike od 1500din onda moram da na racunu imam 3500din ili mogu da iskoristim tih 2000 depozita? Hvala na odgovoru

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Depozit ne može da se troši na internetu. Da bi se na internetu placali uvek mora da stoji 2.000 dinara. Ai karticom može da da se placa u prodavnicama i podiže novac na bankmatu, u kom slučaju se skida depozit, ali nakon toga opet mora da se kartica napuni da bi se koristila na internetu

      Odgovori
  • Bojana

    Otkazem porudzbinu na Aliju par minuta nakon sto sam porucila uz obrazlozenje da ne zelim vise taj proizvod i pise da je otkazan, ali novac je vec skinut. Kada mogu da ocekujem da mi novac ponovo bude na raspolaganju i da li uzimaju neku proviziju zbog otkazivanja? Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Potrebno je 7-10 dana da se novac vrati na karticu

      Odgovori
  • aca

    Kako otkazana kad sam sve platio na samom pocetku sad samo cekam da stigne posiljka.
    Your Order No. 79980219519264 has been cancelled because payment was not made before 01 Dec 2016 04:19. If you would still like to buy this item, please reorder it at AliExpress.com.

    Sincerely,
    AliExpress.com
    2016.12.01 04:20

    Odgovori
  • Smesak

    Zdravo,
    Interesuje me jedna stvar. Posto nisam iz Beograda, ukoliko narucim nesto sto je na AliExpress-u free shipping i stavim adresu stanovanja koja je u Priboju(malo mesto na granici sa Bosnom) da li ce mi biti naplacena postarina od Beograda do Priboja? 🙂

    Odgovori
  • Danijel

    Da li je moguće vratiti robu?Kupio sam jaknu,ali mi je mala. Kako to funkcioniše?

    Odgovori
  • ivana

    Zdravo, i meni treba savet. Narucila sam predmet koji je stigao polomljen pošto nije bilo lepo upakovan, prodavac nije ubacio dovoljno stiropora. Na sajtu pise da prvo pokušam da se dogovorim sa prodavcem koji mi nudi povraćaj od 1$ za slomljenu stvar koju sam platila 5evra. Da li imam pravo da trazim pun povraćaj a da ne plaćam nazad poštarinu za polomljen predmet ili mogu da trazim samo deo novca i koliko mogu da trazim?

    Odgovori
  • Jelena

    Pozdrav svima, imam jedno pitanje. Naime, narucil sam nesto sa aliexpresa 10.12. Prodavac je to poslao 13.12.ove godine. I sad u trackingu te moje robe pise “ SRB destination country, recieved by line haul succesfully 14.12. Da li je taj tracking merodavan i da li je zaista roba primljena u nasu zemlju ili to cisto onako pise. I ako jeste primljena koliko cu jos morati da cekam na isporuku? Hvala unapred!

    Odgovori
  • aca

    interesuje me imam problem sa kupovinom na aliexpres,narucim robu i sve je u redu posle par dana mi stize da je slanje otkazano a pare su mi skinute sa racuna neznam sto se to desava

    Odgovori
  • Salle

    Darko kupio sam staklo za mobilni za 9 € , naši su mi naplatili još 350din za pdv i 150din poštarine ( free shipping). Nije mi stalo do tih 150 din, a i pdv bi trebalo da je 20%. Kome se žaliti (zbog principa, ne zbog para)?

    Odgovori
    • zverko

      Država ima pravo da naplati PDV po zakonu. To nije carina. To je PDV. Gotovo nikada to ne naplaćuju za male iznose ali nekad im dune, u zavisnosti od raspoloženja carinika i poštanskog radnika na carini.

      Sa druge strane, free shipping je do srbije. Posta po zakonu ima pravo da naplati poštarinu do tvoje kuće.

      Zaliti se možeš, lokalnoj posti, traži sefa pa vidi za dalju proceduru.

      Odgovori
  • Branko

    Prodavac je na svoju ruku produzio zastitu potrosaca za jos 30 dana, zalio sam mu se ali me zajebava u vec sada 6 poruka i ne zeli da vrati staro vreme.Robu normalno nisam dobio zato je i produzio vreme zastite.A dispute cu moci da otvorim tek za 45 dana(tek tada istice bayer protection ) i ako je porudzbina od 18.12.2016. Imas li neki savet za mene, koliko sam citao po netu ovo je postao trend na aliju i svi se zalee.

    Odgovori
    • zverko

      Piši podršci Aliexpresa i žali se

      Odgovori
  • Branko

    imas li da mi das link, prvi put cujem za ista drugo osim disputa

    Odgovori
  • Branko

    Hvala na odgovoru, imas li da mi das link,
    prvi put cujem za ista drugo osim disputa.

    Odgovori
  • Mile

    Da li mogu da ne preuzmem paket ako mi je carina prevelika tj ako nemam da platim carinu a da mi se pare sa aliekspress-a vrate??

    Odgovori
  • Natasa

    Imam jedno pitanje u vezi sa vracanjem robe…Naime narucila sam cipele, dobar broj gazista ali je veliki kalup iako pise u oglasu fit to size, use your normal size,Prodavac mi nundi da vratim robu i da uzmem druhu ili da mi vrati novac.Ja bih zelela druge cipele ali nemam pojma kako da posaljem paket i koliko ce to da me kosta…Hvala unapred

    Odgovori
  • Ivan

    Ako recimo porucim vise razlicitih proizvoda( sat,majica,itd) u roku od sat vremena,da li onda svaka posiljka stize pojedinacno ili sve zajedno bez obzira? Hvala unapred

    Odgovori
    • InternetKupac

      Stize zajedno samo ukoliko je ta roba od istog prodavca,ali ukoliko je svaki artikal od razlicitog prodavca onda stize pojedinacno 🙂

      Odgovori
  • InternetKupac

    Samo da pitam,kako ja mogu da vidim da li neki artikal isporucuje za Srbiju?Jer pre par godina sam porucivala sa Ebaya i tamo je postojala opcija gde sam mogla da vidim u koje zemlje artikal moze da se isporuci.Hvala unapred

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Piše ispod proizvoda (ili pored) cena poštarine u zemlju.

      Odgovori
  • Maja

    Darko, imam jedno pitanje. Da li je moguce dobiti Visa karticu u posti ako nemam otvoren tekuci racun kod njih, jer sam student i nemam stalna primanja. Iz tvog teksta sam razumela da ne moram da imam aktivan tekuci racun, vec da ce mi biti otvoren namenski(dinarski) pri izdavanju kartice. Medjutim dok sam citala uslove procitala sam da samo devizni moze biti namenski, sto znaci da ne mogu da dobijem ovu karticu na dinarski vec samo na devizni racun?

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Majo, Pošta ne izdaje kartice, nije banka. Možete uzeti Visa internet karticu u Banci Poštanska štedionica. Uz dinarsku ide dinarski namenski uz deviznu ide devizni račun Ne treba vam glavni tekući račun niti stalna primanja. Obratite se najbližoj ekspozituri.

      Odgovori
  • Jovana

    Pozdrav, Darko! Odličan tekst, veoma lepo objašnjeno za one koji još nisu poručivali. Što se mene tiče, nekoliko puta sam poručivala razne sitnice (do 10$) i uglavnom sam čekala po 3 nedelje. Do sada sam naručivala sa „obične kartice“, tekući račun, ali sam danas htela da uplatim na internet karticu određen iznos i u banci (Intesa) mi je rečeno da se dolari koji izlaze iz Srbije duplo obračunavaju. Da li Vi imate predstavu o tome zašto bi to tako išlo ili je neko imao već to iskustvo?
    Napominjem, sa „obične“ kartice se nikad nije duplo skidalo.
    Hvala najlepše!

    Odgovori
    • Darko Vidić

      Ne koristim Banku Intesa pa ne znam šta se tu desilo, ali „duplo obračunavanje dolara“ je najveća glupost koju sam u životu čuo. Promenite banku.

      Odgovori
  • Olga

    sta ovo znaci..ja sam platila i novac mi je skinut sa racuna. Sta se dogodilo?
    We are sorry to see that you have been closed due to no timely payment of the order.
    Can you tell me why there is no payment?
    We can help you in time.
    He Hero

    Odgovori
  • Kupac

    Pozdrav svima,

    Procitao sam na nekom sajtu (ne mogu da se setim na kom :/) da neki prodavci refundiraju carinske troskove. Hteo bih da narucim mobilni telefon do 120 eura. Da li neko ima navedena saznanja? Moze li neko da postavi link sa informacijama o sajtu ili prodavcu koji omogucavaju ovakvu uslugu?

    Hvala

    Odgovori
  • Bonja

    Zanima me da li neko ima iskustva s naručivanjem torbi (ženskih naravno :))? Naručila bih neku torbu, košta 10$, ali je velika, glomazna. Bez obzira na cenu to će na carini neko sigurno da otvori ili zadrži. Opet, neke devojke su mi pričale za garderobu i cipele, bukvalno se „provlače“ a kupuju i preprodaju.
    Ja kupujem preko Alija sitne stvarčice, mali iznosi – mali paketi, za lične potrebe, par puta mi je bila naplaćena carina, a ptt dere (mislim da je bilo 77 dinara, a ptt oko 250), no dobro – sve su to sitne stvari. Desilo mi se da mi nisu bili isporučeni neki filleri za gel rolere (olovke) i morala sam da se prepecuvam sa prodavcem, pa mi je Ali refundirao. Naručila sam od drugog prodavca, znaću da li je do naše carine.
    Elem, ima li neko iskustva s većim paketima, a malim cenama? Takva tašna bi kod nas koštala, ofrlje, od 1500-2000 din. pa nadalje..
    Unapred hvala, inače odličan tekst za početnike i komentari za iskusne.

    Odgovori
  • Bonja

    Sad sam čitala i sajt carine, pa ću pokušati da ukratko prikažem kako sam ja tu celu zavrzlamu pošta-carina razumela:
    – paket dobija pošta, ne carina!
    – „važno je znati da pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik.“ – to piše na sajtu carine!
    -pošta šalje paket carini, pa se oni tamo „dogovaraju“, ali npr. piše i da „Kontroli, odnosno otvaranju paketa može prisustvovati i primalac pošiljke ili osoba koju je za to opunomoćio.“ Pretpostavljam da to znači može, ali i ne mora.
    – E ovo su sad moje pretpostavke u kombinaciji s onim što piše na sajtu carine:
    – s obzirom da sam ja dobijala male pakete, većina ih stane u sanduče, dobijala sam ih u origanalnom pakovanju, uglavnom žutom, sa zaštitnom folijom iznutra, na kojoj je nalepnica na kojoj ćirilicom piše da je roba oslobođena carine. Pretpostavljam da takve pakete ne otvara ni pošta ni carina. Ako dobijete mali paket u drugačijem pakovanju, obično u bojama kao kad naša ptt šalje robu post ekspresom – pretpostavljam da to jeste otvarano. E, sada, ovo su moje prepostavke u kombinaciji sa onim što piše na sajtu carine, – ako je paket veći sigurno ga otvaraju, bez obzira šta na paketu piše, ako ima carine ima i PDV-a + što pošta mora da zapakuje paket koji ne može da stane u sanduče ili da ga poštar s lakoćom donese biciklom ili motorom. E onda pošta to debelo naplati – kao kad post ekspresom šaljete ili primate robu pa umesto 150 ili 240 din. dobijete pride još 150 din. minimum za njihovo „pakovanje“, „adresiranje“, bla, bla, bla.
    – kad neko kupuje veću količinu, više od 3 ili 5 kom. istog artikla, ako zanemarimo veličinu, mislim da je bolje, naročito preprodavcima, da naručuju po komad-dva, u razmaku od dan-dva, pod uslovom da je šiping besplatan. Uz napomenu da to što je šiping besplatan nema nikakve veze sa našom poštom.
    To je teorija, a delimično i praksa. Gledala sam i poštin sajt, ali njihovi obračuni su mi jako konfuzni. Elem, pretpostavljam da bi paket sa tašnom otvorili, e sad da li bi je ocarinili i lupili PDV- to ne znam, zavisi od procene, mada, realno, ne bi trebalo, ta bi cena bila i ovde odgovarajuća. E sad tu je pitanje pošte i najveća nedoumica.

    Htela bih da naglasim i to da kupce najviše privlači mnogo niža cena, ali država ima pravo na „svoje“, ali pošta ne. Zašto npr. taj isti posao ne radi neka druga kurirska služba?! Mada su one kod nas čisto sra..ce, ali kod njih bi verovatno bila jedna cena za sve usluge – neka bude i 500-1000 dinara, ali da je to – to i da nema iznenađenja! Osim toga, „naši“ prodavci na tu istu robu plaćaju porez, ali hoće da zarade 50-100%. Mene npr. više privlači raznovrsnost robe – na Aliju ima stvari koje ne mogu da se kupe u Srbiji! Ima prelepe obuće, kvalitetne, koja se i ne pravi u Kini, ne bi mi bilo žao da dam 50-70$, ali ako sam u neizvesnosti da li će me „raspoloženje“ srpske carine i pošte koštati isto toliko – ne hvala. Kao i limundo npr. – prelepa malo nošena ili nova obuća, proverenih prodavaca, koju u Srbiji ne možete da nađete! U Ofisu prodaju paladium obuću za 12.000 na kojoj se vidi lepak! Isto je i sa prodavnicama sportske obuće.. Ja se raspisah, verovatno udavih, ali treba „mleti“ da bi se nešto promenilo-

    Odgovori
  • Masica

    Boze , meni je ovde milina, shipping brzi nego dok sam zivela u rusiji , na posti nema haosa , stize sve na vreme.
    Samo da se nasi ne navuku pa naprave kolaps na posti koja nije za to spremna ( kako je bilo u rusiji , kolabirao postanski sistem ) . Zasad je Ali zasad je to prerogativa ljudi koji imaju svoje prodavnice , kineske shopove ( oni su vise na taobao doduse) i onih koji su navikli

    Odgovori
  • Lion

    Zdravo, ja sam imala Visa internet karticu prošle godine koju sam koristila za narudžbine sa Aliekspressa, međutim ukrali su mi novčanik u kome je bila i ja sam morala da je ugasim. Kada sam otišla da uzmem novu, u Komercijalnoj banci su mi rekli da su te kartice ukinute i ponudili mi Visa karticu za mlade, kojom između ostalog, može da se naručuje sa interneta. Elem, kada sam pokušala da naručim nešto, pomenuti sajt mi nije prepoznao tu vrstu kartice, iako piše da prihvata VISA karticu. Nije mi jasno žbog čega, i šta sada da radim. Hvala Vam unapred na odgovoru. ☺

    Odgovori
  • Goran

    Interesu je me sta se desava kad u pracenju proizvoda napisu „held by custom“.

    Odgovori
  • Dejan

    Kada bih marucio per mobilnih telefona u vrednosti od 500 $…a da je pritom free shipping, da li bi mi klepili dodanu cifru kao pdv ili carinu i koliko?

    Odgovori
  • Petra

    Pozdrav, stavila sam u kosaricu preko 60 proizvoda sti iznosi oko 200$

    Zanima me kako funkcionira kada se na racun stavi cijeli iznos tko moze uzeti taj novac? Da li onda svaki dobavljac ima pristup mom racunu i novcima ili netko podijeli taj iznos i uplacuje dobavljacima?

    Odgovori
  • Mamma

    Zelim da kupim cetkice za sminkanje, nije mi jasno koja je cena kada tamo pise npr.$ 3,89-12,34. Sta je sad to ako pise da ima 15 komada. Da li je to cena za jednu pa za set?

    Odgovori
  • Gorana

    Imam pitanje,
    zašto ne mogu da mi vrate novac jer je nestalo proizvoda. Više nema zalihe. Ponudili su drugi robu koja mi ne odgovara ili da vrate novac ali samo preko pay pala koji ja nemam. Kupijem preko internet kartice.
    Da li je to tačno? Kako mogu da uzmu novac a ne mogu da vrate?

    Odgovori
    • Dragan

      Zato što je Kinezu verovatno lakše tako, no ne dajte se i vi, jednostavno napišite da nemate pay pal i da vam vrate novac onako kako ste ga i vi platili (predpostavljam karticom)

      Odgovori
  • Vana

    Postovani,
    Zanima me hocu li imati problem jer sam u Bosni i zelim da mi paket stigne u Bosnu, a kartica mi je od srbijanske banke?
    Unaprijed hvala

    Odgovori
  • bogisa

    Pitanjce,
    kako da ocenim prodavca, posle dobijenog proizvoda?
    Hvala unapred!!!

    Odgovori
  • Gorana

    Pitanje,
    otvorila sam Dispute. Platila sam, a roba nije poslata.
    Pise dalje da je prodavac pristao da vrati novac.
    Sledeće je da je Dispite finished.
    A novac nema ni na bankovnom računu ni na paypalu.
    Gde je završio moj novac ako kazu da su vratili.

    Odgovori
  • Nikola

    Potrebna mi je pomoc, zaboravio sam lozinku na aliju paneznam kako da je zamenim. Ako vam nije problem da mi korak pokorak objasnite kako se menja lozinka, unapred zahvalan.

    Odgovori
  • Ivana

    Poštovani,
    molila bih za savet. Kupila bih par sandala preko amazona oko 25$. Kako naručiti i gde potražiti podatak o plaćanju dostave?
    Unapred hvala.

    Odgovori
  • Nikola

    Da li moze da see zameni robs naprimer mala mi he jakna koju Sam porucio

    Odgovori
  • Tasy

    Da li je ovo 100% bezbedno https://i.imgur.com/bvKqhIL.jpg ?svaki put kada pokusam da narucim nesto,sajt me prebaci na ovu stranicu i s obzirom da ove podatke ne bih trebala svakome da dajem,zanima me da li je bezbedno i da li se vama ovo javlja .Nadam se da cu dobiti odogovor uskoro 🙂

    Odgovori
  • Acko

    Potrebna mi je pomoc.
    Narucio sam aku busilicu sa dve baterije preko Aliexpressa. Posle nedelju dana javio mi se prodavac i rekao da nema dve baterije već samo jednu i ponudio mi da mi vrati novac za jednu bateriju ili da mi sve refundira. Izabrao sam da mi vrati novac za jednu bateriju. Nakon toga trazio mi je paypall account kako bi mi refundirao novac. Rekao sam da nemam (slagao sam). Da li je sigurno da mu dam paypall account?

    Odgovori
    • zverko

      Da, sigurno je. Dokle god mu ne daš i šifru i dok ti god šifra nije loša

      Odgovori
      • Acko

        hvala

        Odgovori
  • Kqala

    Imam problem,molim Vas pomozite.Desilo se to da sam imala neke probleme pri placanju i dosta puta sam pokusala da narucim nesto i na kraju se desilo to da sam dostigla neki limit kartice..Pise da pokusam da platim drugom karticom ali ja drugu karticu nemam..Sta da radim?

    Odgovori
  • Milena

    Dobar dan. Eadi se o kupovini iz inostranstva.
    Ne razumijem se dobro oko plaćanja, šta kad kome…. U redu ono što platim kreditnom karticom na nekom sajtu…. Međutim, kada meni paket stigne na adresu, poštar mi uručuje paket i kaže npr. 200din da platim, a pri tome moj paket je ocarinjen i ima papir na kom piše „Ukupno dadžbina: 101,00“, šta sam ja to onda platila postaru tom? Da li sam time moje dugove „otarasila“ i prema carini i prema pošti? Jesam li dužna šta kome? Jel’ treba ovaj papir od carine negdje još da nosim da platim taj iznos dadžbina od 101,00?
    Molim Vas pomozite. Ne znam koga više da pitam da mi kaže konkretno, i da ne živim u neizvjesnosti više.

    Odgovori
  • Darko

    Da li je potrebno preko maill-a potvrditi porudzbinu ,koju ste obavili da bi je poslali preko allija?

    Odgovori
  • Laura

    Pozdrav,
    Jedno mozda glupo pitanje. Narucila sam sad vec par stvari preko AliExpress-a, i uvek kad mi stigne(preuzima mi obicno majka jer ja nisam kuci u to doba) uglavnom ona plati neki plus iznos jos. E sad nije mi jasno jel to sto ona placa postaru iznos pdv-a ili mozda troskovi dostave unutar Srbije?
    Hvala unapred.
    Lp,
    Laura

    Odgovori
    • Aleksandra

      To se i meni desilo dva puta, za jaknu i cipele, po 750 din. Na propratnom listu stoji da je roba ocarinjena.Za milion drugih stvari nisam platila nista.Da napomenem jos, da su stvari bile oko 16 eura!

      Odgovori
  • Tinka

    Pitanje,
    prije dosta vremena sam napravila glupost i aliexpress nalog napravila preko svoje debitne kartice na koju mi liježe plata. SAD SAK Izbezumljena oko toga da će mi neki tamo haker dignuti novac s računa. Ima li način da izbrišem svoje podatke s interneta ili da trcim u banku?

    Odgovori
    • Jaki

      Registruj se na Alipay i kad zavrsis registraciju u opciji podesavanje imas opciju da menjas karticu ili da imas vise kartica.Znaci tu na kojoj primas platu izbrises u podesavanjima da nju zaboravi i stavis drugu viza internet electron karticu na primer.

      Odgovori
  • Dragana

    Pomoć!! Stigla mi je roba i dobila sam pismeno sa carine da moram da im pošaljem POTVRDU PORUDŽBINE ZA PORUČENU ROBU. Gde da nadjem to ?

    Odgovori
  • Rapsodi

    Pozdrav! Imam jedan problem. Prvi put sam narucila bateriju preko Aliexpresa. Baterija mi je stigla za 8 dana ali pogresan model. Narucila sam BT531S a prodavac mi je poslao BT530S. Baterija je dosta manja od moje, jedino se marka poklapa. Citala sam pravila Aliekspresa koja kazu da ukoliko dobijemo pogresan proizvod, da prvo kontaktiram prodavca i da se sa njim pokusam dogovoriti pa ako dogovor ne uspe, tek onda da ulozim „Despute“ i ponovo se pokusam pred njima dogovoriti sa kupcem. Ne znam da li sam to dobro razumela i razmisljam se da li da odma trazim povracaj novca jer mi je prodavac vec dosta sumnjiv kada nije vodio racuna koji mi model salje. On moze da pristane da mi zameni bateriju i opet da mi posalje pogresan model a ja onda mogu da izgubim na vremenu, tj. „Time Protection“ da se zalim. Sta mi je ciniti? Pomagajte ….

    Odgovori
  • Nenad

    Zdravo narucio sam patike za klinca na Aliexpressu proslo je onih 50 dana pa zatim dodatnih 20 dana nista nije stiglo kontaktirao sam kineza on mi kaze da se strpim jos. Sta mi predlazes da trazim povracaj novca ili da sacekam jos?

    Odgovori
  • Ivica

    Pozdrav, prvi put sam pre mesec dana porucio nesto na aliju, paket je stigao u Srbiju i vracen je nazad. Zvao sam postu i carinu i spostavilo se da sam u polje gde treba da stoji ime i prezime ja napisao greskom Srbija. Paket je otisao nazad u Kinu ali sad mi prodavac trazi da mu platim 17dolara troskove ponovnog slanja, kad sam rekao da je puno on je smanjio na 14dolara. Da li mogu da trazim povrat novca ako sam ja pogresio? Hvala unapred

    Odgovori
  • Mmm

    Narucio sam sat i nasa carina ga je vratila nazad, kasnije sam se raspitao da je mozda zbog replike. Koje je tu resenje?

    Odgovori
  • Dalibor

    Postovanje svima, prvi put porucujem preko aliexpresa , porucio sam paket , dobio sam informaciju da se ceka da se posalje , ja sam slucajno potvrdio da je paket stigao!! Mislim da paket nije poslat a ja potvrdim da je stigao?! Sta se sada tu desava? Novac je skinut sa kartice, da li cu ja upste i dobiti paket?

    Odgovori
  • Uvoz iz Kine

    Super vodic gde sam naucio dosta. Preporucio bih takodje i sajt Direktan uvoz iz Kine http://www.direktanuvozizkine.com/ gde se mogu pronaci korisni saveti, informacije i recenzije o drugim kineskim sajtovima za kupovinu. Pozdrav 🙂

    Odgovori
  • Lj

    Interesuje me da li je moguce poruciti robu preko jedne iste kartice ali na dva imena,i dve adrese? Hvala unapred

    Odgovori
    • zverko

      Da, moguće je. U nalogu napravite više adresa i kada porucujete proizvod izaberite željenu adresu. Nebitno je sa koje kartice plaćate.

      Odgovori
  • Zarko

    Molim za pomoc paket sa carine mi stigao u postu 11050 Beograd vracen je isti dan iz ove poste u gpc 10200 Beograd umesto da posalju na moju adresu. Da li se nekom ovo desavalo. Da li mogu nekoga u tom gpc da kontaktiram da mi se eventualno ne vrati paket u Kinu.

    Odgovori
  • Nikola

    Da li mora da se placa karticom?

    Odgovori
  • BalkanPeninsula

    Pozfrav, narucih danas 8 maskica za telefon od istoh prodavca, cena je smesna nekih 0,70e po komadu, sve sa shipingom me ne izadje preko 8e ukupno. E sad nisam razmisljao glavom sta li ce ovi na carini misliti kada vide 8 istih artikala? Da li da otkazem porudzbinu dok jos mogu ili da se pravim lud i idem na srecu?

    Odgovori
  • Nikola

    mene su poceli da odbija da kupim nesto zbog bezbednosnog rizika,sta to znaci.

    Odgovori
  • Nemanja

    Postovani da li pare sa depozita ikad vrate vlasniku ?

    Odgovori
  • irena

    Hvala sada mi je malo jasnije gde pise besplatan shiping onda ne placam nista a negde recimo neki artikal pise 19 dolara a za srbiju 23 dolara to je onda ukupna cena sa postarinom? ne placa se dodatno, to su sami izracunali?

    Odgovori
  • Dejan

    Pozdrav, treba mi pomoc hitnoo.. Porucio sam proizvod na AliExpressu, i za taj proizvod cekirao odgovarajucu velicinu i boju(kaciga je u pitanju) i kada sam kontaktirao prodavca on mi je odg da nema tu velicinu na stanju vec da moze da mi posalje dva broja vecu. Sta se desava ukoliko kliknem na opciju da odustajem od kupovine? Jel mi se refundira novac ili kako vec da povratim novac koji su mi skinuli

    Odgovori
  • Daca

    Pozdrav!
    Molim Vas da li mi možete objasniti šta se dešava kada se pošiljke vraćaju u Kinu jer nisu preuzet na vreme? Naime, bili smo na odmoru te su pošiljke poslate nazad jer ih nismo stigli uzeti iz pošte (trenutno su u Hong Kongu-valjda). Objasnili smo prodavcima situaciju i zamolili ih da nam ponovo pošalju narucenu robu ,međutim, jedni su nam odgovorili da se obratimo lokalnoj pošti (koja više nema veze s tim), a drugi da to nije njihova odgovornost i da platimo još 5 dolara da bi nam poslali novi paket. Da li postoje neki propisi u takvim slučajevima u smislu ponovnog slanja pošiljke ili povraćaja novca? Ili da se oprostim i od robe i od novca?

    Odgovori
  • Slava

    Treba mi pomoć hitno!
    Juce sam sa sajta Vogue10 narucila 3artikla koji su na popustu po1.99$ i platila kreditnom karticom.Suma ukupna 5.99$.
    Kada sam proverila meni je sa kartice skinuto 90$ i to na ime STRIPEa.Ne daje mogućnost kontakta na mail
    Mogu li šta da uradim?

    Odgovori
  • Kristina

    Zdravo, da li znate kako funkcinise kupovina iz Crne Gore na AllI Expressu? Porucila sam telefon, vrijednost 135e, prodavac je okej – veoma responzivan, feeback odlican. Oznacio je paket sa „gift“ i vrijednost 50 dolara. Znam za troskove carine i PDV, planirala sam koliko ce me izaci ako procijene da telefon kosta 150-200e (tolika je cijena tog modela kod nas). Medjutim, mene zanima kako je to u praksi. Da li otvaraju sve pakete, kako ide ta procjena zapravo? Unaprijed hvala i izvinite na dugom tekstu.

    Odgovori
  • Boris

    Da li preko vas može da se narući Jedan proizvod sa sajta AlliExpress-a da nebih otvarao račun za jedan proizvod

    Odgovori
    • zverko

      Može, cena usluge je 100€ + cena robe + cena carine.

      Pozdrav

      Odgovori
  • David

    Nekolikoko NAPOMENA bar kod mene NIJE TAČNO da se NE carini roba DO €50. Imao sam odmah u početku susret sa carinom recimo jun 2017 proizvod od celih $1.20 su me carinili 101 din u pitanju su najobičnije sportke naočare da Ste videli na ulici sigurno ih ne bi podigli :), njih sam uzeo u prvoj kupovini čisto da vidim da li sam dobro aktivirao PayPall nalog i uzeo sam najjeftiniji mogući proizvod koji sam u tom trenutku našao a da bi mi ubuduće mogao koristiti. Sledeća kupovina između ostalog je bila traka oko glave na koju se kaći HD kamera od €2.58 takođe me dočekala (žuta traka znak da je carina gledala paket) od 350 dinata. Jedino NISAM nikad platio carinu na manje pakete npr. naručivanje kablića i konektora, pretpostavljam jer su paketi mlitavi i manjih dimenzija. A za kameru FurriBee nisam platio carinu €28.30. Tako da je Carina Lutrija. Naručiš i moliš se da te Carina preskoći jedno cca 35 dana. Što se tiće praćenja tu tek ima svakakvih varijanti važno je samo da paketi stižu u roku od oko 70-tak poručenih u toku 2 godine samo jedan je probio rok ali sam otišao po njega. Pišem za period 2017 do danas 14 oktobar 2018 da ne bude zabune.
    Za sve informacije slobodno pišite na mail. Rado ću pomoći fizičkim licima Pravnim rado odmoći. Favoritni sajtovi BangGood, ebay, GearBest

    Odgovori
    • Milos

      Pozdrav Davide,
      Da li mozes da mi kazes da li je moguce kupovati preko aliexpressa kao pravno lice?
      Znam da moze kao pravno lice preko Alibabe, ali je postarina skupa.

      Hvala

      Odgovori
  • Ana

    Ne razumem…Ako imam karticu kojom placam preko interneta sta onda trebam da platim postaru? Osim postarine ako postoji

    Odgovori
  • Milos

    Pozdrav,
    da li je moguce kupovati preko Aliexpressa kao pravno lice?
    Znam da se to radi preko Alibabe, ali oni imaju mnogo vece cene dostave nego Aliexpress

    Hvala

    Odgovori
  • Irena

    Vrlo korisno, znace tudja iskustva! Hvala za tekst 🙂 . Mene interesuje (posto je to vise manjih proizvodjaca, prodavaca na jednom mestu) ukoliko u istom danu npr., porucim vise razlicitih proizvoda (garderobu, nakit, mob uredjaje sta god), da li se oni negde grupisu svi kao moja jedna porudzbina, posiljka ili svaki prodavac (ukoliko sam sve narucila kod razlicitih) salje zasebno i svaka „putuje sama“? Skratila sam, nadam se da si razumeo, ako nisi pojasnicu 🙂 . To pitam najvise zbog tih dodatnih troskova itd.
    Veliki pozdrav!

    Odgovori
  • Jasmina

    Dobar dan.Ja nikada nisam kupovala u alliexpresu a mnogo bih volela .Najveća prepreka mi je što neznam sem srpskog nijedan jezik .Slabo se snalazim a imala sam u Beogradu jednu gospodju koja je to radila za mene uz proviziju naravno ali je prestala sa radom pa mi sada to nedostaje .Možete li Vi uz nadoknadu da poručujete za mene ako Vam kažem šifre proizvoda ,veličinu i td.Ja Vama pošaljem novac i svi zadovoljni.Nadam se odgovoru i srdačan pozdrav.Jasna.

    Odgovori
  • Zarko

    Interesuje me da li bi bila naplacena carina ako bih porucio 50 artikala recimo ako je cena jednog 2 dolara?

    Odgovori
  • Marko

    Pozdrav
    Narucio sam brod za prihranu ribe koji kosta 102e ali na adresu u Nemackoj kod mog rodjaka i pise mi da je porudzbina uspesno dostavljena 16.3. u 10:10h ali porudzbina jos uvek nije stigla…kontaktirao sam prodavca vec dva puta i rekli su mi da ce oni proveriti za mene i da budem strpljiv, da sacekam jos koji dan ali moja „On-time Delivery“ zastita je istekla jer je porudzbina zatvorena…imam volju da sacekam jos neko vreme nebi li stiglo ali sta dalje da uradim da bi bio zasticen za povrat novca u slucaju da nikako ne stigne?? Bojim se da ako budem jos uvek cekao necu imati pravo na povrat novca, a ne pokrece mi se spor jos uvek jer se nadam da ce roba stici…Unapred hvala na odgovoru…

    Odgovori
  • Nebojsa

    Juče sam prvi put poručio preko Aliexpresa dve stvari,ali nisam siguran dali je sve u redu.Sem imejla koji sam dobio od Aliexpresa mislim da je o verifikaciji naloga neznam tačno pošto sam greškom obrisao mejl a da muka bude veća neznam engleski.Neznam ni broj porudžbine ili kako se to već zove,kako bih je pratio,pa me zanima mogu li nekako da znam dali je porudžbina uopšte prošla?

    Odgovori
  • Nebojsa

    Drugo pitanje je u vezi plaćanja.Plaćanje jje bilo sa Debitne kartice DIREKTNE BANKE na njoj piše VISA i Debit nigde nepiše da je internet kartica,račun je dinarski.Nisam od banke dobio poruku o ,,skidanju“ novca sa računa,mada je uvek dobijam,pa neznam jel treba da prođe neko vreme za to ili je stvar propala,pa da ponovim kupovinu.Pozdrav.

    Odgovori
  • Nada

    Radila sam par narudzbi preko Ali Expressa i prilikom preuzimanja u posti nisam platila nista ,da bi poslednju posiljku cija cijena je bila smijesna u odnosu na predhodne platila neku postarinu. Zasto se to desava? U pitanju su bile dvije bocice nekog seruma za lice cija vrijednost ukupno iznosi svega 3 eur a postarinu sam platila euro. Nije stvar u novcu nego mi nije jasno zasto za nesto naplacuju preuzimanje a za nesto ne ?

    Odgovori
  • Marija

    Zdravo, potrebna mi je jedna informacija. Narucili smo posiljku pre 20 dana preko AliExpressa i nismo u cenu ukljucili pracenje paketa. Da li neko moze da mi kaze kakva je procedura, da li mozda dobijamo poziv iz poste za placanje carine?

    Odgovori
  • Anja

    Ja imam problem sa carinom. Meni stigne na carinu paket i stoji tamo po mesec dana. Zaato toliko cekam i da li ce mi to doci uopste ili ce oni zadrzati? Vec nekoliko puta mi se to desava. Bas me nervira.

    Odgovori

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.