Kasno sinoć, tokom one sramotne utakmice, PayPal je uveo mogućnost receive opcije (uplate) za korisnike iz Srbije. Prvi u Srbiji smo testirali Marko Mudrinić iz Netokracije i ja.

PrJ

Nemojte se prebrzo radovati. To na papiru deluje jako lepo, ali u praksi nije baš. Sistem je još uvek dosta bagovit, a veliki broj korisnika nije dobio tu mogućnost. Marko je uspeo da mi pošalje 1 eur, kao i ja njemu, ali moj nalog je odjednom vraćen na samo „send opciju“, a on je uspeo da primi novac do kraja i da mu se proknjiži kroz balans.

FullSizeRenderMoja internet kartica, koja je vezana za PayPal, uredno je zadužena za 1 eur odnosno 124,19 dinara, i Marku je novac stigao. Meni, sa druge strane nije. Dobio sam mejl obaveštenje da mi je stigla uplata, i kada kliknem na link account je prazan. Nemam nigde „dugme da prihvatim uplatu“.

IMG_8378

I tako je moj račun ponovo postao „send only“. I ne samo to, izgubljena je svaka verifikacija iako sam koristio svoj PP račun za plaćanje i trošio dosta novca do sada, ali sam ipak morao ponovo da verifikujem i mejl i karticu.

IMG_8380

No, nesumnjivo je da će PayPal ispraviti sve ove bagove, ali šta dalje? Da li je sada sve u redu i super, super, super?!

PayPal „stigao“, šta dalje?

Pa zapravo, ništa. Kao što sam više puta do sada govorio PayPal ne znači ništa! I Pre PayPala su postojali servisi za primanje/slanje novca poput 2CO, Skrill i Google wallet. Dolazak PayPala ne znači ništa. Iz jednog prostog razloga: Narodna Banka Srbije i zakoni iz 16. veka.

Ukoliko kao fizičko ili pravno lice iz Srbije primite novac od rezidenta (takođe lice iz Srbije) u stranoj valuti, vi ste automatski u prekršaju.

Da, dobro ste čuli. Srpska firma ili srpski freelancer ne sme da primi uplatu od drugog srpskog fizičkog ili pravnog lica jer sve što ide preko PP ide u evrima, a to znači da ste primili u stranoj valuti i da kršite zakon, jer smete jedino u dinarima. Dakle, PayPal i dalje ne funkcioniše kako treba, a zbog zla zvanog Narodna Banka Srbije.

IMG_8381

Tako, i Marko i ja smo trenutno u prekršaju, ali nećemo zadugo jer ćemo izvršiti refund. Ovo pričam čisto ako nekome iz NBS padne na pamet da nas tuži, jer verujem da su takvog mindseta. Pročitajte zakon o platnom prometu.

Alo PayPalovci, pazite šta radite. Motrim na vas!
Alo PayPalovci, pazite šta radite. Motrim na vas!

Sada nam ostaje da čekamo da PayPal stabilizuje sistem, i da država Srbije promeni zastarele zakone iz pećinskog doba

 

(UPDATE) Primanje novca ukinuto!

Nakon samo 3 dana rada primanja novca PayPal je ukinuo ovu uslugu tako da su svi računi korisnika iz Srbije vraćeni na „send only“. PayPal obrazlaže ovu odluku (naravno) lošim proipisima i zakonima, što u prevodu znači Narodna Banka Srbije ne dozvoljava svojim zastarelim načinom razmišljanja da se implementira PayPal.

Već danima imam prepisku sa PayPalom jer mi stoji mejl da sam primio novac a kad uđem u nalog tog novca nema. Gospoda iz PayPala su mi rekla da Srbija nema tu opciju na šta sam ja njih uputio na njihov sopstveni ugovor (uslove korišćenja) gde se vidi da ima.

Dear Darko Vidić,

 

Good day! I hope this email finds you well. My name is Patricia from PayPal Customer Support. I’m happy to assist you with your concern.

 

I apologize for any inconvenience that this has caused you. Do not worry, I ‘ll do my best to assist you today.

 

As of this time, some countries including Serbia are still unable to use certain features such as receiving money. This is because of the laws and financial regulations of each country. Before we begin to offer certain services in various countries, we must be sure that we are fully compliant with local and international financial laws to avoid difficulties in the future with our services. Rest assured that we’re constantly working to offer more services in all countries that use PayPal.

We’ll be sure to notify you once additional services and features are available in your country. To view the services available in your country, go to the PayPal website; click the flag at the bottom of the page, and then click ‘See all countries.’ In the drop down menu, select your country to see what services.

 

You may use your PayPal account to send money using a Visa, MasterCard, American Express or Discover logo. To receive money, you may contact your buyers and make arrangement if they are willing to send you money through money orders or check.
You may also look for another payment processor that is available in Nigeria and that would allow you to receive payments.

 

If you have additional questions or need further assistance, please don’t hesitate to contact us at +1-402-935-2080 from 4:00 AM PT to 10:00 PM PT, Monday through Friday and 6:00 AM PT to 8:00 PM PT, Saturday and Sunday.

 

Sincerely,
Patricia
PayPal, an eBay Company
Copyright © 1999-2014 PayPal. All rights reserved.

 

Consumer Advisory – PayPal Pte Ltd, the Holder of the PayPal™ payment service stored value facility, does not require the approval of the Monetary Authority of Singapore. Consumers (users) are advised to read the terms and conditions carefully.

 

 

Moj odgovor na njihovo pismo je sledeće:

 

Dear Patricia,

Serbia has option to receive money. Please check your terms of use which you have updated begining of 08.10.2014.

So, once again I have received email from you PayPal that I have received money. When I log in there is no money. Question is very, very simple: where is the money?

 

A vi i dalje nemojte da se borite protiv zla zvanog Narodna Banka Srbije (skraćeno: NBS)

13 thoughts to “(UPDATE) Uplate ukinute – PayPal napokon u Srbiji, šta dalje?

  • Nataša

    A ako primamo novac od nerezidenata? 🙂

    Odgovori
    • 1zverko

      Onda je sve ok, al to si mogla odavno da radiš preko Skrilla 🙂

      Odgovori
      • феникс

        Јел може преко Скрила да се уведе плаћање на е-продавници као Пеј Палом?

        Odgovori
  • Vladimir

    A ako primis od rezidenta, a ne povlacis na racun nego ostavis na PP account-u pa odatle trosis?

    Odgovori
  • Nenad

    Zasto oni pominju Nigeriju 🙂 ?

    You may also look for another payment processor that is available in Nigeria and that would allow you to receive payments.

    Odgovori
    • Мара

      ‘оће да нам кажу – у Нигерији може а у Србији прц.

      Odgovori
    • 1zverko

      Zato što je Nigerija ozbiljnija zemlja od nas 🙂

      Odgovori
  • ZOLE

    NE POSTOJI ZAKONSKA PREPREKA DA PAYPAL NORMALNO FUNKCIONIŠE U SRBIJI!!!
    ŠTA STE SE UHVATILI ZA NBS. VIŠE PUTA SU OBJAVILI DA NEMA PREPREKA.
    ŠTO NE PITATE U PAYPALU ZAŠTO NE PRIMAJU UPLATE IZ SRBIJE, DA VIDIMO ŠTA ĆE DA KAŽU.

    Odgovori
    • 1zverko

      Postoji prepreka od strane Narodne Banke Srbije a to je zakon o deviznom poslovanju po kojem nije moguće vršiti plaćanja između rezidenata. PayPal nema nameru (što je i logično) da menja sopstveni sistem kako bi ograničio plaćanje/uplate u okviru Srbije a puštao samo sa inostranstvom. Ili sve ili ništa. PayPal posluje u 190 zemalja a u svom sistemu imaju samo 35 valuta. Hoćeš da kažeš da u ostalih 160 zemalja isto ne može PayPalom da se plaća u okviru zemlje? Naravno da može jer oni imaju normalne zakone.

      Nemoj da te lažu iz NBS, oni su jedini krivci.

      Odgovori
  • ZOLE

    POZOVITE IH I POSLUŠAJTE ŠTA KAŽE AUTOMAT KADA ODABERETE SRBIJU!!!

    Odgovori
  • Pingback: PAYPAL: Zakon je zakon, ili dinar ili nema naplate. | vladanveselinovic.com

  • Darko

    a dinar „svemocni“ Paypal ne moze da uvede, a??? Da je do NBS ne bi ni uvodili ovu probu, nego „puko“ balon. Moze zlota ? Moze i dinar. Ne volim ni ja nesto nasu administraciju ali ne volim ni njihovo licemerje i dvolicnost itt i sl.

    Odgovori
  • Pingback: Da li kupiti iphone6 u Srbiji i zašto posle 15g prelazim u MTS

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.