square

Dobar dan, daćete mi novine, hleb i dve kutije cigara.

– kako plaćate?

– Karticom

– Žao nam je, primamo samo keš

Koliko sam samo puta čuo ovo. U Srbiji još uvek nije zaživelo plaćanje karticama u velikoj meri. To što sve radnje u „Delti“ i „Ušću“ primaju sve kartice, to ne znači da je tako svugde. Kada ste zadnji put u trafici na uglu vaše ulice ili u nekoj manjoj radnji platili karticom?

Plaćanje karticama je sjajno i veoma sigurno iskustvo. Znam ljude koji su opljačkani i izgubili dobar deo „keša“. Ako nosite kartice i ukradu vam novčanik, jedan telefonski poziv i lopovi će biti jako isfrustrirani, a vaš „kapital“ je siguran. Lično, ja u 98% slučajeva isključivo plaćam karticama.

I dok u Srbiji trgovci i preduzetnici još ne mogu da shvate prednost plaćanja karticama, i gde veliki broj trgovina nema POS terminal, na zapadu, Americi i Kanadi tačnije, dešava se nešto fascinantno. Ne znam koliko ste upoznati, ali postoji nešto što se zove Square. Osnivač ove kompanije je i osnivač Twittera.

Square.com
Square.com

Šta je zapravo Square? Square je posebna aplikacija za iOS i Android uređaje uz koji besplatno dobijate mali čitač kartica. Izuzetno jednostavno za povezivanje, i gde kreirate nalog na Square.com a gde vam leže sav novac. Isti taj novac („pazar“) vam se dostavlja na račun koji ste namestili u roku od 2 radna dana. Square sistem je već velika pretnja staromodnim POS terminalima u celoj Americi i Kanadi, a upravo zbog izuzetno jeftinog održavanja, malih provizija kod transakcija i izuzetno modernog načina poslovanja. Omogućava najmanjim trgovcima i kompanijama da lako i jednostavno naplate. Idealan za trafike, pekare i mikro trgovine.

Pogledajte review ovog sistema i uređaja:
httpv://www.youtube.com/watch?v=z0BwYz1P0BE

Da li će i kada ovo zaživeti u Srbiji i regionu ne znam, ali znam da je pakleno luda stvar i jedva čekam da se pojavi. Šta vi mislite o ovome?

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.