Mnogi poslovni korisnici imaju veliki problem sa Dropbox-om. I ne samo oni, već svi koji koriste Apple uređaje i Dropbox ali ne mogu nikako da upladuju fajlove na isti. I moja malenkost je isto imala veliki problem sa tim. Kako imate neki fajl i želite da ga modifikujete, morate ga skinuti na svoj iUređaj, prepraviti ali posle ga ne možete vratiti. Apple iz samo njima poznatog razloga nema native fajl manager, i nikome nije jasno zašto to još uvek nije uvedeno. Na Android uređajima je to jako jednostavno. Otvorite vašu Dropbox aplikaciju, kliknete na „upload“ i otvori vam se file manager gde birate koji ćete fajl upload-ovati. Kod Apple toga nema. Jedino možete upload-ovati slike i video klipove. Na svu sreću, pojavile su se dve zaista sjajne aplikacije koje vam to omogućavaju. Pa krenimo redom:

1. CloudOn – Prvu aplikaciju koju ću vam predstaviti jeste CloudOn koja vam omogućava da preglede sve vaše fajlove koje imate u Dropboxu, ali i da ih na licu mesta modifikujete. Tako, ne morate skinuti fajl pa ga modifikovati preko Numbers-a, Pages-a ili nekog drugog programa već možete direktno u samom app-u da modifikujete fajl, bilo koji podržani (a dosta ih je podržano). Ono što je divno kod ove aplikacije jeste da podržava više clound storage sistema (dropbox, box, google drive…). Ono što mi nije jasno jeste zašto je napravljen za Android kada je tu sve lepo odrađeno ali neka, od viška ne boli glava

Kada modifikujete fajl, otvara vam se Excell, Word ili PowerPoint direktno u samoj aplikaciji i samo menjanje i editovanje je predivno. Svi znamo koliko je užasno editovanje fajlova iz Google Drive aplikacije. Prosto, nije moguće. Sam DropBox još uvek nema podršku za editovanje. Tako, ova aplikacija nam daje mnoge, sjajne mogućnosti i potpuno nam olakšava rad sa Dropboxom.

2. Attachments.me – je još jedna odlična aplikacija koja vam pomaže da „normalno“ koristite Dropbox sa vaših iUređaja. Kako nas prijatelji iz Apple-a ne fermaju ni dva posto, moramo se dovijati na ove načine. Dakle, ova aplikacija povezuje vaš gmail nalog sa dropboxom. To znači da kada želite da upload-ujete neki fajl sa vašeg  iUređaja na Dropbox, prvo pošaljete isti na vaš gmail nalog, a potom ga preko ove aplikacije pronađete i smestite u Dropbox. Nažalost, još uvek ne postoji lakši način (barem ja ne znam za njega) ali ovo funkcioniše i na ovaj način koristim Dropbox funkcije.

Ova aplikacija je takođe poveziva sa više servisa poput Google Drive, Box i slično, pa vam daje mnogo više mogućnosti.

U slučaju da znate neki lakši i bolji način molim vas da to podelite samnom i svima ostalima koje interesuje putem komentara. Unapred se zahvaljujem

[UPDATE] Malo ljudi je bilo upućeno u promene iWork-a za iOS uređaje koji sada uključuju i opciju „open with other app“ što do skoro nije postojalo. Iz tog razloga sam i pisao ovaj blogpost u nadi da ću pom0ći poslovnim korisnicma da lako uploaduju fajlove sa iPhone-a i iPad-a na svoj Dropbox nalog. Sada je to olakšano navedenom opcijom i gore navedene aplikacije nisu potrebne.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.